|

Buluthan: %100 yerli bulut bilişim sistemi

%100 yerli sermayeyle boy gösteren Buluthan, bulut bilişim pazarı devler liginde!

Yeni Şafak ve
16:08 - 21/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:01 - 22/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
....
....
Bildiğimiz gibi artık teknoloji dünyasında dönem 'bulut dönemi'. İlk olarak Dropbox, Mailbox, Box gibi bağımsız bulut depolama alanı sunan firmalarla başlayan bulut çözümleri de, kısa süre içerisinde Microsoft, Google, Apple gibi sektör devlerinin de kendi alternatifleriyle yarışa dahil olduğu dev bir pasta haline geldi.

Peki biz bu yarışın neresindeyiz?

İşte yukarıda da belirttiğimiz gibi uluslararası teknoloji devlerinin kıyasıya mücadele ettiği bulut bilişim pazarının büyük potansiyel vaat eden yeni oyuncusu %100 yerli Türk firması olan Bulut Bilişim'in arkasında yer aldığı
.

Yerli teknoloji geliştiricilerimizden Usishi Bilişim tarafından geliştirilen Buluthan, işletim sisteminden kullanıcı arayüzlerine kadar tamamıyla Türk mühendislerin kontrolünde olan topyekün bir bulut ve bulut yönetim sistemi.

Usishi Bilişim Kurucu ve CEO'su Fatih Soydan tarafından 2011 yılında temelleri atılan ve 2013 yılında tamamlanan
Buluthan
, ülkemizin önde gelen teknoloji devlerinin testlerinden başarıyla geçmesinin ertesinde bugün ileri teknoloji sistemleri alanında faaliyetlerini sürdürüyor.

B-OS (Buluthan İşletim Sistemi)

B-OS; Buluthan'ın altyapısı için Usishi tarafından geliştirilen UNIX tabanlı
yerli işletim sistemi
. Yüksek güvenlik, sürdürülebilirlik ve verimlilik esasları üzerinde yükselen B-OS'u en öne çıkaran özelliklerinin başında
ultra güvenli
oluşu geliyor.

Şöyle ki, bilim dünyasının kalbinin attığı CERN laboratuvarları gibi manyetik alanların çok yüksek olduğu ve dolayısıyla veri kaybı oluşma riskinin de üst seviyede seyrettiği merkezlerde veri kaybı tehlikesini ortadan kaldırıp, güvenliği sağlamak için atomik yazma yeteneğine sahip ZFS volume manager ve dosya sistemi kullanıldığı B-OS, yine Usishi tarafından geliştirilen BIC (Buluthan Intelligent Cache) katmanı sayesinde de B-OS'un diskleri verimli şekilde yöneterek yüksek I/O (girdi/çıktı) elde etmesi sağlanıyor.

Buluthan Bulut Platformu

Sanallaştırılacak olan tüm sistem ve verileri, SVMZ (Secure VM Zone) ismini taşıyan, kendi güvenlik alanı içinde korumalı bir biçimde saklayan Buluthan bu sayede fiziksel ortamda kötü giden bir durumda veri kaybı yaşanma tehlikesini tamamen ortadan kaldırıyor.

Güvenlik alanları ile korunmakta olan sistemler network (ağ) çıkışlarında paket seviyesinde çalışan güvenlik duvarları ile korunur. Yani her bir makine için çıkışta bir güvenlik duvarı sunulur. İşte bu güvenlik duvarı, makinaların hem kendi aralarındaki hem de dış ağlardaki iletişimlerini güvenli tutmanın yanında, IP Injection ve MAC Injection özellikleri ile dünyada hiç bir üründe standart olarak gelmeyen bir şekilde sanal makineler içinde çalışabilecek her türlü sahtekarlık (IP Fraud / Mac Fraud) uygulamasının önünün alınmasını sağlar.

Buluthan Sistem Mimarisi
  • Distributed Computing tekniği ile oluşturulan Buluthan sistem mimarisi geleneksel merkezi depolama mimarilerine göre 10 kat daha yüksek sistem devamlılık oranlarını, yüksek performans ve devasa kapasite ölçekleriyle sunuyor. Bununla beraber bulut sistemlerinde ön şartı olan coğrafi bağımsız çalışabilme yani felaket kurtarım teknolojisi 'Buluthan Bulut Platformu' ile entegre olarak sunuluyor. Coğrafi alanlar arasındaki veri dağıtımını dünya genelinde üst düzey güvenli olarak kabul edilen FIPS standartlarına uygun olarak encrypted ve digitally signed olarak gerçekleştirilebiliyor.
Burada altını çizmemiz gereken yer, Buluthan ile bulutun yönetiminin coğrafi alandan bağımsız yapılabiliyor oluşu. Ki bu sayede de dünya geneline dağıtılmış veri merkezleri tek bir ekranda ve tek tuş ile yönetilebiliyor. Veritabanındaki tüm sistem kayıtları, RFC standardında 7 seviyeli olarak kayıt altına alınıp, zaman damgalı yöntemlerle değişmezliği garantilendiğinden de yıllarca güvenli olarak saklanabiliyor.



Maliyet Odaklılık ve Hız

Yukarıda yüksek güvenliğinden uzun uzun bahsetmiş olsak da şüphesiz tüm bu yukarıda saydıklarımız uygun maliyetli ve tabii hızlı olmadıkça bir anlam ifade etmiyor.

'Buluthan' özel bir donanım altyapısı gerektirmediği için yatırım gereksinimleri doğal olarak asgari düzeyde. Esnek Restfull API altyapısı ile dış sistem entegrasyonu en baştan ele alan 'Buluthan' sistemi herhangi bir sistem ile entegre olabildiğinden mevcut süreç otomasyon sistemleri ile de tam uyumlu olarak çalışabiliyor. Bu bağlamda yeni bir hizmetin devreye alınması da dakikalar içinde tamamlanabiliyor.

Tüm bu güvenli ve verimli alt yapı üzerinde ultra hızlı olarak tarif edilebilecek şekilde yeni sanal makineler üretemek mümkün oluyor. 45 saniye gibi kısa bir sürede yeni bir işletim sistemi kurularak, kullanıcı için gerekli özel ayarlar yapılabiliyor, kurumsal ağ politikaları uygulanmış ve domain'e otomatik olarak girmiş biçimde teslim edilebiliyor.

'Buluthan' sistemi ile beraber sunulan diğer entegre teknoloji ise veri yedeklemesi alanında. Geleneksel veri yedekleme teknolojilerinden farklı olarak tüm sistem yedeklemesinin anında yapılabildiği Buluthan'da tüm sistemin sorunsuz haline dönmesi ise saniyeler içinde gerçekleşiyor. Bu şekilde istenilen zaman dilimine geri tüm sistem tek tuş ile geri çekilebiliyor. Yüksek performanslı ve otomatik olarak sunulan bu snapshot teknolojisi ile veri kaybı riski de asgari düzeye indiriliyor. Keza sistem güncellemeleri sırasında oluşabilecek hataların işi durdurma riski de sıfıra indirgenmiş oluyor.


Son sözü de Fatih Soydan'a bırakalım:
  • 'Buluthan' ile en üst düzeyde hız, verimlilik ve kapasite imkanını sunuyoruz. Türkiye'de bir çok büyük kurumda kullanılan Buluthan ertesinde yapılan saha ölçümlerine göre, Buluthan öncesinde 1 ayda 5,250 adet problemle karşılaşılırken, Buluthan sonrası bu sorunlar 92 adede kadar düşüş gösterdi. Özetle %100 yerli Buluthan ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ediyor.
#buluthan
#bulut bilişim
#fatih soydan
#usishi
8 yıl önce