|

Çin temizlik işçilerini bilekliklerle takip ediyor

Vatandaşlarını yüz tanıma sisteminden mikro çiplere kadar birçok teknoloji ile takip eden Çin, şimdide temizlik işçilerini GPS özellikli bileklikler ile takip etmeye başladı.

10:35 - 8/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 10:38 - 8/04/2019 Pazartesi
Diğer
Çin’in Niangsu eyaletinde bulunan Nankin şehrinde görev yapan temizlik işçilerinin görev yaparken GPS’li bileklikler takması, geçtiğimiz hafta itibarıyla zorunlu hâle geldi.
Çin’in Niangsu eyaletinde bulunan Nankin şehrinde görev yapan temizlik işçilerinin görev yaparken GPS’li bileklikler takması, geçtiğimiz hafta itibarıyla zorunlu hâle geldi.

Çin vatandaşlarını izleme konusunda dünyada en yoğun şekilde çalışan ülkelerin başında geliyor. Çinli yetkililer vatandaşlarını izlerken, teknolojik imkânlardan da yoğun biçimde yararlanıyor. Otomobillere RFID çipleri yerleştiren, polislerine yüz tanıma özellikli güneş gözlükleri dağıtan, okul öğrencileri için konum takibini mümkün kılan üniformalar hazırlayan Çin’in en son hamlesinin hedefinde ise temizlik işçileri bulunuyor.

Çin’in Niangsu eyaletinde bulunan Nankin şehrinde görev yapan temizlik işçilerinin görev yaparken GPS’li bileklikler takması, geçtiğimiz hafta itibarıyla zorunlu hâle geldi. Söz konusu bileklikler, sadece konum takibi yapmakla yetinmiyor. Eğer temizlik işçisi 20 dakika boyunca hareket etmezse, bileklikten sesli bir uyarı geliyor.


Teknoblog’un haberine göre bu uygulamanın yerel halkın tepkisini çekmesi de çok uzun zaman almadı. Kamuoyunun tepkisinin ardından temizlik işçilerinin bağlı olduğu şirketin yetkilileri bilekliğin en tartışmalı özelliği geri çekildi. Artık bileklik temizlik işçilerine “lütfen çalışmaya devam edin” demeyecek. Yine de, konum takibi özelliği aktif kalmayı sürdürecek.

Bunun kamuoyunu nasıl tatmin edeceğini görmek içinse biraz sabırlı olmak gerekiyor. Çin basınında çıkan haberlerde “Çalışanlar Büyük Birader’den kurtuldu” gibi ifadeler, olayın halka tüm gerçekliğiyle anlatılmadığını gösteriyor. Buna rağmen, Çin’in ikinci bir geri adım atması beklenmiyor.

#Çin
#Bileklik
#GPS
#Takip
5 yıl önce