|

Cüce gezegenin minicik uydusu!

Güneş sisteminin en küçük uydulardan birisi keşfedildi. Çapı sadece 160 km.

Yeni Şafak ve
13:27 - 27/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:54 - 27/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Güneş sistemimiz, gezegenlerin yanı sıra çok sayıda cüce gezegen ve asteroite de ev sahipliği yapıyor. Örneğin bu zamana kadar gezegen olarak bildiğimiz Plüton da bir cüce gezegen. NASA ve ESA gibi uzay ajanslarının araştırmaları doğrultusunda bugüne kadar 200'e yakın cüce gezegen keşfedildi. Kuiper kuşağındakileri de göz önünde bulundurduğumuzda bu sayının 10,000'i bulabileceği tahmin ediliyor.



İşte bu cüce gezegenlerden bir tanesi de Makemake (136472). Güneş Sisteminin bilinen en büyük üçüncü cüce gezegeni olan Makemake, aynı zamanda Kuiper Kuşağı'nın ikinci büyük objesi olarak tanınıyor. Yüzeyi metan, etan ve nitrojen buzullarıyla kaplı olduğu tahmin edilen cüce gezegen, uydusu olmayışı nedeniyle diğer Kuiper Kuşağı Objelerinden (KBO) ayrılıyor (idi). Evet, geçmiş zaman eki kullanıyoruz çünkü Makemake'in

ve diğer KBO'lar ile aynı sınıfa girmiş oldu.





Cüce gezegenin ne zaman keşfedildiğine baktığımızda, tarihler 2005'i gösteriyor. Yani tam 11 yıl önce keşfedilmiş. Makemake'in uydusunun bu kadar geç keşfedilmesinin sebebi ise, uydunun cüce gezegenden 1,300 kat daha sönük olması. Ayrıca uydunun çapının 160 km olması da (boyut olarak oldukça küçük) keşfini zorlaştıran bir başka etken. Örneğin Dünya'nın uydusu olan Ay'ın çapı 3,474 kilometre.



Southwest Research Institute (SwRI) araştırmacılarından Alex Parker, Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen uydunun önemini şu şekilde ifade ediyor; “Makemake böylece Plüton-benzeri objeler sınıfının nadir bir üyesi oldu. Bu keşif, bizlere Makemake'in daha detaylı incelenmesi için çok yardımcı olacak."







#cüce gezegen
#makemake
#Hubble Uzay Teleskobu
#nasa
#esa
#Southwest Research Institute
#Alex Parker
8 yıl önce