|

Facebook'ın depoladığı verileri öğrenince şaşıracaksınız

Sosyal medya devi Facebook üye olan veya olmayan herkesin verisini topluyor. Toplanan veriler hayatınızın neredeyse her anına ışık tutabilecek kadar fazla şeyden oluşuyor.

Yeni Şafak
11:59 - 2/03/2018 Cuma
Güncelleme: 12:12 - 2/03/2018 Cuma
Diğer
Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg.
Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg.

Facebook’un aktif kullanıcı sayısı 2 milyarı geçti ve dünya nüfusunun yarısına yaklaşmaya başladı. Bu dev sosyal ağ tüm kullanıcılarının bilgilerini sunucularında depoluyor. Bu toplanan veriler sayesinde verileri toplayan sosyal medya devleri insanlar hakkında oldukça fazla bilgiye sahip oluyor ve Facebook bu devlerin bir adım önünde olabilir.

  • Örneğin Facebook açıldığı günden bu yana üye olan birisinin en az 10 yılı dijital olarak kayıt altına alınmış oluyor. Gittiği yerler, fotoğrafları, arkadaşları, telefon rehberi, satın aldığı ürünler, düşünceleri gibi gibi birçok bilgi Facebook’un sunucularında depolanmış durumda. Facebook ile giriş yap dediğiniz sitelerdeki aktivitelerinizde Facebook tarafından takip ediliyor. Tüm bu veriler sosyal medyanın bizi her yerde kontrol etmesine olanak tanıyor.


Bu konuyla ilgili olarak bazı ülkeler çalışmalar yürütmeye başladı. Yüz tanıma verileri, IP adresi, tarayıcı geçmişi, fotoğrafların çekildiği yer ve zaman, GPS gibi verileri elinde bulunduran şirket arşivine telefon rehberinizi bile ekliyor.



  • Geçtiğimiz ay Belçika hükümeti, Facebook’a hesabı olmayan kullanıcıları izlemeyi durdurmasını iletti. Bu karara uymazsa sosyal medya devi günlük 250 bin Euro para cezasına çarptırılacağı belirtildi. Avrupa’nın Facebook hakkında kullanıcı verilerini satma düşüncesi olduğu için böyle bir ceza verilmiş. Bunun dışında Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’da sosyal medya devi hakkında araştırma yapacağını duyurdu. Facebook, Google gibi internet devleri insanların verilerini toplayarak bazı noktalarda kullanabiliyor.
#Facebook
#Sosyal medya
#veri toplama
6 yıl önce