|

Bedelli askerlik için tüm gözler YAŞ’ta

Yüksek Askeri Şura’nın kış dönemi toplantısı 27 Kasım'da yapılacak. Başbakan Davutoğlu’nun ilk kez başkanlık edeceği YAŞ’ta, Genelkurmay’ın “bedelli” konusundaki hassasiyetlerini YAŞ’ta hükümet kanadına aktarması bekleniyor. Genelkurmay’ın görüşünün alınmasından sonra son söz Davutoğlu ve kurmaylarının olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 23:25 - 22/11/2014 Cumartesi
Diğer

27 Kasım Perşembe günü yapılması öngörülen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında sınır boyundaki gelişmeler, bedelli askerlik ve paralel yapıyla mücadele konuları ele alınacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk kez başkanlık edeceği YAŞ’ta alınan kararlar, yine ilk kez “Başkomutan” sıfatıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Şurada bedelli askerlikle ilgili hassasiyetlerin değerlendirilmesi bekleniyor.


BİR İLK YAŞANACAK

YAŞ’ın yaz dönemi toplantıları Ağustos ayı başında yapılmış ve o dönem Başbakan olan Erdoğan, Şura’ya başkanlık etmişti. Genelkurmay Karargahı’nda gerçekleşecek kış dönemi toplantısı ise Başbakan Davutoğlu yönetiminde gerçekleşecek. Kabineden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da hazır bulunacağı toplantılara, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve kuvvet komutanları başta olmak üzere, TSK’da görevli orgeneral ve oramiral rütbesindeki komutanlar katılıyor. 

Ağustos ayında Orgeneralliğe terfi eden isimlerden Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Org. Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Org. Abdullah Recep, 2. Ordu Komutanı Org. Adem Huduti, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanı Org. Abidin Ünal, yeni rütbeleriyle YAŞ’ta yerlerini alacak. 

ERDOĞAN YEMEK VERECEK

Yıllardır YAŞ toplantılarına başkanlık eden Erdoğan ise Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez YAŞ üyelerine yemek verecek. Kararlar da, ilk kez aynı zamanda Başkomutan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak.


TERÖRLE MÜCADELE ANA BAŞLIKLARDAN BİRİ

Toplantıda, Suriye ve Irak’taki muhtemel süreçlerin değerlendirilmesi, “güvenli bölge” ve “uçuşa yasak bölge” oluşturulması durumunda izlenecek strateji, eğit-donat çalışmaları ve üslerin kullanımı gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor. Terörle mücadele ana başlıklardan biri olacak. Çözüm süreci kapsamında yaşanan gelişmelerde askerin rolü, komutanların gelişmelere bakışı toplantıda değerlendirilecek.


Son söz Davutoğlu’nun

Genelkurmay’ın son açıkladığı verilere göre TSK’da toplam 675 bin 704 personel görev yapıyor. Genelkurmay ve hükümet, özellikle sınır boyundaki gelişmeler, terörle mücadele ve toplum psikolojisi açısından bedelli askerlik konusunda hassas davranıyor. Genelkurmay’ın, konuyla ilgili görüşünü hükümete iletmesi beklenirken, bu konudaki son söz Davutoğlu ve kurmaylarının olacak. Davutoğlu bedelli askerlikle ilgili TRT’de şunları söylemişti: 


PARALEL DE GÜNDEMDE

“6-7 Ekim olayları yaşandı. Ortadoğu’daki olaylar ortada. Irak ve Suriye’de riskli bir atmosfere girildi. Önümüzü rahat görebileceğimiz bir tabloda bunun değerlendirmek lazım. Böyle bir beklentiyi yarın olacakmış gibi gündemde tutmak doğru değil. Çünkü böyle düşünüldüğünde kimse askere gitmek istemez ve nasılsa bedelli çıkar düşüncesiyle hareket eder.”

MGK'da, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne alınması yönünde tavsiye kararı çıkan paralel yapı ile  mücadele için TSK’nın yürüttüğü çalışmaların  da şurada gündeme gelmesi bekleniyor.
#başbakan
#ahmet davutoğlu
#cumhurbaşkanı
#recep tayyip erdoğan
#yaş toplantısı
#bedelli askerlik
#genelkurmay
9 yıl önce