|

Nortel'den WiMAX üzerinden IPTV ve IMS hizmeti

Nortel, yüksek hızlı 4G WiMAX ağı üzerinden gerçek zamanlı multimedya IPTV ve IMS servislerini tanıtan yeni bir demo gerçekleştirdi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/10/2006 Pazartesi
Güncelleme: 12:28 - 1/11/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Nortel'den WiMAX üzerinden IPTV ve IMS hizmeti
Nortel'den WiMAX üzerinden IPTV ve IMS hizmeti

Geçtiğimiz hafta Boston'da düzenlenen WiMAX Dünya Ticaret Fuarı'nda gerçekleştirilen demo; TV, telefon, PDA gibi değişik cihazlarda, kablosuz veya DSL/kablolu gibi her türlü ağdan erişilebilen özelleştirilmiş, gelişmiş IP temelli genişbant servisleri sağlamada Nortel'in uzmanlığını gözler önüne serdi.


Nortel'in demosu video yayını, isteğe bağlı video, VoIP, anlık mesajlaşma, oyun ve tıklayarak arama gibi özelleştirilmiş, yüksek hızlı iletişim ve eğlence servisleri için televizyon ve diğer cihazların kullanımında farklı yolları gösterdi. Demoda tümleşik elektronik program kılavuzu bulunan bir TV yayınını (dört Megabit'lik bir akış kullanılarak) görüntülemek ve indirmek için canlı, yüksek hızlı WiMAX bağlantısı üzerinden bir IP televizyon (IPTV) servisi kullanıldı.


Yankee Group Başkan Yardımcısı Phil Marshall “Demo çok etkileyici, çünkü gelişmiş genişbant servislerinin düşük maliyetli WiMAX bağlantısı üzerinden, kullanıcıların kişisel istek ve tercihlerine göre özelleştirilmiş iletişim deneyimi sağlanmasının potansiyelini gözler önüne seriyor. Bu, klasik kablo ve DSL bağlantıları bulunmayan az gelişmiş veya dağınık nüfuslu bölgelere sesli çağrı gibi klasik servislerin yanı sıra video gibi bantgenişliği gerektiren servisleri de vermek isteyen servis sağlayıcılar için ideal bir uygulama seçeneği olacak” dedi.


Nortel, Strateji Başkanı George Reidel, “4G mobil genişbant teknolojileri, IPTV üzerinden mobil video gibi yepyeni uygulamaları sunmak için öncülük yapacak. Gerçekleştirdiğimiz bu demo, yeni nesil iletişim teknolojilerini basitleştirme ve ekonomik fiyatlarla sunma kararlılığımızı gösteriyor. Servis sağlayıcıların artan genişbant servis taleplerini istenilen yer ve zamanda, istenilen cihaz özellikleriyle karşılamalarını sağlayarak kullanıcıların her türlü bir ağda gerçek taşınabilirliğe sahip olmasını önleyen klasik engelleri kaldırmış oluyoruz” dedi.


Nortel IMS, IP temelli herhangi bir cihazla ve tek bir oturum açarak kullanıcıların kişisel dosyalarına (adres defteri, takvim, arkadaş listesi) ve web içeriğine (web tabanlı haber, eğlence aboneliği ve yayın servisleri) erişmesini sağlayacak. Nortel, IMS olanaklı uygulamalarıyla kurduğu 500'den fazla taşıyıcı VoIP ağı ile liderliğini ve uzmanlığını pekiştiriyor.


WiMAX, ticari olarak kullanılacak OFDM ve MIMO tabanlı 4G genişbant teknolojilerinin ilkidir. Nortel'in MIMO destekli WiMAX çözümü hem servis hem de cihaz segmentinde çok geniş ekosistem fırsatları sunuyor. WiMAX teknolojisi, ağ üzerinde oyun, sayısal müzik yayını, video, video konferans, VoIP ve diğer gerçek zamanlı servisler gibi yüksek bantgenişliği gerektiren uygulamaları desteklemek için ideal bir erişim yöntemidir. Ayrıca, kablosuz veri iletimi için günümüzde ticari olarak kullanılan 3G hücresel ağlara kıyasla

3-5 kat daha verimlidir ve bit başına maliyeti onda birdir.


Nortel'in IPTV, IMS ve WiMAX çözümleri pazardaki en açık uygulamalar arasında bulunuyor. Bu durum, içerik sağlayıcıların, ürün geliştiricilerin ve servis sağlayıcıların daha kolay ve verimli bir şekilde içerik sağlamalarına olanak tanıyor.

18 yıl önce