|

Oracle, Google'ın Android gelirlerini ifşa etti!

Google ile Oracle arasında yıllardan beri sürmekte olan Android davasında flaş bir gelişme yaşandı!

Yeni Şafak ve
13:43 - 22/01/2016 Cuma
Güncelleme: 11:44 - 22/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Oracle ile Google arasında yıllardan beri süregelmekte olan davada yaşanan enteresan gelişmelere bir yenisi daha eklendi.



Detaylara geçeceğiz ama ilk olarak konuya yabancı olan okurlarımıza bir hatırlatma yapalım:



  • Dünyanın bir numaralı veritabanı firması olan Oracle, 2010 yılında Sun Microsystems'i yaklaşık 7.5 milyar dolar karşılığında satın aldı. Sun Microsystems'in satın alımını kritik önem derecesine yükselten detay ise Android'in üzerine inşa edildiği programlama dili Java'nın Sun tarafından geliştirilmiş oluşu. İşte Oracle Java'yı satın alışı ertesinde otomatik olarak Java'nın patentlerini de eline almış oldu ki bunun ertesinde de takvimler 2011'i gösterdiğinde Google'a dava açtı. Davanın gerekçesi Google'ın Android'i geliştirmesi aşamasında kendilerinin izni olmadan Java üzerine bina etmesi iken Oracle'ın talebi ise Google'ın kendilerine kar payı ödemesi idi. Fazla teknik detaya girmeyelim ama Android her ne kadar açık kaynak Linux çekirdeğine sahip olsa da Java tabanlı Dalvik sanal makinası üzerine inşa edildiğinden Oracle'ın pay talep etmesi hakkı.

  • Dediğimiz gibi 2011 yılında açılan davanın ilk raundu 2012'de sonuçlandı. Ama enteresan biçimde tüm öncül kararlar Oracle lehine çıkmış olsa da -hatta herkesin tahmini Oracle'ın kazanacağı yönünde iken- o arada artık ne olduysa (ki burada da Google'ın lobi faaliyetlerinden bahsediliyor) nihai karar Google'dan yana verildi. Tabii Oracle da bunun üzerine davayı bir üst merciye taşıdı. Keza diğer yandan dava temelde üç ayaklı olduğundan (telif haklarının ihlal edilip edilmediği, patent uzlaşmazlığı ve tazminat talepleri) diğer ayaklar da kısmen aksamış oldu.
  • Velhasıl dava halen sürüyor...

İşte süregelmekte olan davanın geçtiğimiz hfta gerçekleşen duruşmasında oldukça önemli diyebileceğimiz bir gelişme yaşanarak Oracle avukatlarından birisi Google'ın Android platformundan elde ettiği gelir ve karı açıkladı. İddia edilen rakamlar hakikaten dudak uçuklatıcı diyebileceğimiz derecede yüksek. Şöyle ki, Oracle'a göre Google'ın Android platformundan elde ettiği toplam gelir 31 milyar dolar iken, bunun 22 milyarı dolar kar.



Bununla birlikte Oracle'ın bu beyanatına itiraz eden Google, Oracle'ın açıkladığı rakamların tamamıyla gizli kalması gereken iç finansal dokümanlar olduğunu belirtti ki bu da Oracle'ın iddia ettiği tutarların gerçek olma ihtimalini yükselten ayrıntılardan birisi.



Tabii burada altını çizmemiz gereken şey, Google'ın bu gelirlerinin tümünün dolaylı oluşu. Şöyle ki Google Android ekosistemindeki iş ortaklarından, yani cihaz üreticilerinden, lisans ücreti almıyor. Sağlanan gelirlerin aslan payını ise reklamlar ve Google Play oluşturuyor.



Evet; yukarıda da belirttiğimiz gibi dava henüz sürüyor. Eğer Oracle lehine sonuçlanırsa, Oracle artık mahkemenin vereceği karara göre 1 milyar ile 6 milyar dolar arasında tazminat kazanacak.



Detaylara

erişebilirsiniz.






#google
#oracle
#Sun Microsystems
#android
#java
8 yıl önce