|

Otomobillerin topladığı verileri kontrol etme yöntemleri

Gelişen teknolojiyle beraber otomobillerde yeni özellikler kazanıyor. Gittiğimiz yerleri takip eden ve akıllı telefonumuzla eşleşerek tüm bilgilerimizi kayıt altına alan birer bilgisayara dönüşen otomobillerin kaydettiği bilgileri kontrol etmek mümkün.

Yeni Şafak
11:41 - 31/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:50 - 31/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Mercedes'in yeni kokpitinde tüm göstergeler dijital ekranlar üzerinde yer alıyor.
Mercedes'in yeni kokpitinde tüm göstergeler dijital ekranlar üzerinde yer alıyor.

Facebook’un veri ihlalleriyle birlikte sosyal medya platformlarındaki mahremiyetimize dikkat etmeye başladık. Peki arabalarımızın topladığı bilgileri konusunda ne kadar hassasız? Yeni teknolojilerle beraber arabalar hakkınızda birçok bilgi topluyor. Otomobillerin topladığı bu bilgileri ve toplanan verilerin nasıl kontrol edilebileceğini sizin için açıklayacağız.

Eşleştirilen akıllı telefonlar

İlk olarak eşleşmiş telefonlarla başlamak gerekiyor. Aracınızı satarken otomobilinizle eşleşen akıllı telefonların bilgilerini silmenizi öneriyoruz. Eşleşmeler aslında telefon yakında değilse bilgileri göstermiyor fakat önlem almaktan zarar gelmez.

Telefonunuzu otomobille eşleştirdiğinizde karşınıza ‘rehberinizi senkronize etmek istiyor musunuz?’ sorusu çıkacaktır. Bu soruya hayır diyerek bilgi güvenliği için bir adım atmış olacaksınız. Ancak sürüş sırasındaki mesajlaşmalarda bazı sorunlar yaratabilir.

Harita geçmişi

Aracınızın navigasyon sisteminde gittiğiniz her yerin tüm kayıtları bulunuyor. Gezinme ayarlarınızdan bu varış noktalarını silmek için bir menü bulabilirsiniz.

Fabrika ayarlarına geri dön

Tüm bu bilgileri tek tek veya akıllı telefonlarda olduğu gibi fabrika ayarlarına geri dön duşuna basarak tamamını bir kerede silebilirsiniz. Veri güvenliği gün geçtikçe önem kazanan bir konu haline geliyor. İkinci el araç satışlarında bu konulara dikkat etmek sizin elinizde, tek yapmanız gereken birkaç tuşa basmak.

#otomobil
#teknoloji
#navigasyon
5 yıl önce