|

'Retina Tarama Modüllü' ilk akıllı telefon satışta

Bir telefon düşünün ki, sizin gözünüzden başka herkese karşı kapıları kilitli. Üstelik aynı yumurta ikizi bile olsanız!

Yeni Şafak
09:27 - 17/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:31 - 17/06/2015 Çarşamba
Diğer
Iris Passport​ ismi altında​ gelen bu tarama modülü doğrudan retinamızı tararıp gözümüzün haritasını çıkarttıktan sonra eğer veri tabanında kayıtlı isek bize kapılarını açıyor. Tüm bu işlem ise yarım saniyeden daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşiyor. İsabet oranı %100.
Iris Passport​ ismi altında​ gelen bu tarama modülü doğrudan retinamızı tararıp gözümüzün haritasını çıkarttıktan sonra eğer veri tabanında kayıtlı isek bize kapılarını açıyor. Tüm bu işlem ise yarım saniyeden daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşiyor. İsabet oranı %100.

Normalde Türkiye'de satışa sunulmayacak ürünlerin haberini yapmaya pek taraftar olmasak da bu defa durum farklı. Ne de olsa dünyada ilk kez kullanılan ve geleceği de oldukça bir parlak bir projeden bahsediyoruz.



Japonya'nın öncü teknoloji firmalarından Fujitsu genellikle kurumsal kanada yönelik yenilikleri ve Ar-Ge çalışmaları ile bilinir. Haliyle OEM üreticilerinin aksine son kullanıcıya yönelik ürünleri ile çok ön plana çıkmaz ama dediğimiz gibi bu defaki ürün bir ilk niteliği taşıdığı için mercek altına almakta fayda var.



Fujitsu'nun Arrows (NX F-04G) ismi altında satışa sunduğu yeni akıllı telefonu bir sonraki nesil ana akım güvenlik protokolü olarak kabul edilen göz tarama teknolojisi ile gelen ilk akıllı telefon oldu. Bildiğimiz gibi halihazırda yaygın olarak kullanılan güvenlik yöntemlerinin içerisinde en ileri seviye olanı parmak izi taraması. Ki o bile halihazırda sadece üst seviye modellerde yer verilen bir özellik.






Fujitsu Arrows'da yer alan sistem ise göz retinanasının taranması esasına dayanıyor. Fakat daha da önemlisi şu ki, bu tarama yöntemi, halihazırda mevcut bazı dizüstülerde gördüğümüz, donanım değil yazılım tabanlı geliştirilen ve gözü değil aslında yüzü tarayan sistemlerin aksine doğrudan donanımsal bir retina tarama modülünü esas alıyor. Şöyle ki Iris Passport ismi altında gelen bu tarama modülü doğrudan retinamızı tararıp gözümüzün haritasını çıkarttıktan sonra eğer veri tabanında kayıtlı isek bize kapılarını açıyor. Tüm bu işlem ise yarım saniyeden daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşiyor.



Yukarıda da belirttiğimiz gibi donanım tabanlı ve tam işlevsel bir modül olduğundan retinanın tüm tabakalarını ayrıntılı biçimde haritalayabilen modül bu sayede %100'lük bir isabet oranı ile çalışıyor. Keza bu ana işlevinin yanısıra dilenirse mobil ödeme gibi görevlerde de kullanılabiliyor.



Bu kilit özelliğinin haricinde de oldukça üst seviye bir akıllı telefon olarak değerlendirebileceğimiz Fujitsu Arrows'un teknik özelliklerine baktığımızda ise karşımıza şöyle bir liste çıkıyor:





Japonya satışına başlanan model -maalesef- Japonya dışına çıkmayacak. Fiyatı 750 dolar olarak belirlenmiş durumda.



#fujitsu
#akıllı telefon
#android
#göz tarama
#retina tarama
9 yıl önce