|

Telekom şirketleri ortak şebeke için uzlaştı

Türkiye'deki telekom şirketlerinin CEO'ları, iletişim hizmetlerinin geliştirilmesi için yeni yatırımlar yapılırken maliyet avantajı yakalamak için en uygun çözümün Türk Telekom şebekesinin ortak kullanılması olduğunda uzlaştı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 17/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:23 - 17/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Telekom şirketleri ortak şebeke  için uzlaştı
Telekom şirketleri ortak şebeke için uzlaştı

Türkiye, 2023'e kadar 14 milyon haneye fiber internet erişimi götürmeyi hedefleri arasına aldı. Bu hedefin gerçekleşmesi için tüm İzmir'de telekom temsilcilerinin katılımıyla 6. Telekomünikasyon Zirvesi düzenlendi. İzmir'de düzenlenen 6. Telekomünikasyon Zirvesi'nde konuşan telekom şirketlerinin üst yöneticileri, Türkiye'de telekom altyapısının ortak kullanılması üzerinde fikir birliğine vardı.

CİHAZ MALİYETİ YÜKSEK

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Avea CEO'su Erkan Akdemir, cihaz başına veri trafiğinin arttığını belirterek, mobil genişbant altyapısının gelişmesinin bu artışı tetiklediğini söyledi. Erkan Akdemir, “Bugün ülkemizde mobil cihazlara sahip olma maliyeti Avrupa'ya göre çok daha yüksek. Türkiye'deki fiyat seviyesinin gelmiş olduğu nokta, oldukça dip noktalarda" ifadelerini kullandı.

ALTYAPI İÇİN TEŞVİK ŞART

Yüksek maliyet konusunda "Daha fazla gidecek yerimiz yok" diyen Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sürdürülebilir rekabet ve yatırım hedefinin sürdürülebilmesi için düzenleyici kurumların adil bir rekabet ortamını sağlaması gerekiyor. Mobil frekansların, yeni çıkan ve daha önce başka amaçlarla kullanılan frekansların adil dağıtılması, altyapı yatırımlarının ortak kullanımının teşvik edilmesi gerekiyor. 4G için frekans tahsisinin planlamasının yeniden yapılması lazım.” Bu arada Türk Telekom CEO'su Gökhan Bozkurt da, etkinlikte yer aldı.


Hizmet satın alımı olmalı

Vodafone CEO'su Serpil Timuray, yeni altyapı yatırımları yapmak yerine, telekom altyapısına yatırım yapmış operatörlerden hizmet satın alınmasının maliyet avantajı sağlayacağını ve Türkiye için de tasarruf sağlayacağını ifade etti. Timuray, “Oluşacak yapıyla Türkiye kazanacaktır” diye konuştu.


Başkanlar Google için köpekbalıklarıyla yüzdü

Etkinlikte konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Dünya ekonomik krizdeyken, biz yatırımlarımızı artırınca AB'yi yakaladık. Yatırımların devam etmesi gerekiyor” dedi. Google'ın ABD'de hızlı internet erişimi sağlamak için yerel yönetimlerle birlikte çalıştığını belirten Ciliv, “Google, şehirler için hızlı internet şebekeleri kuruyor. Bin 100 şirket başvurdu. Belediye başkanları yatırım alabilmek için çalıştı" dedi. Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü:

ADİL REKABET ORTAMI

"Bir belediye başkanı ilgi çekmek için donmuş göle atladı. Bir belediye başkanı da köpekbalığıyla akvaryuma girdi. Güney Carolina'da insanlar ışık zinciri oluşturarak gökyüzünden görülebilecek şekilde Google yazdılar. Sonuçta Kansas'taki Topeka Belediyesi bu yarışmayı kazandı ve adını bir süre için Google olarak değiştiriyor. Şimdi Topeka'da Google 1 gigabit internet altyapısı kuruyor. Yatırımın geri dönüşünün iyi planlanması, adil rekabet ortamının, adil paylaşımın ve birlikte çalışabilirliğin sağlanması gerekiyor.”


En çok konuşan 2. ülkeyiz

2011'de genişbant abone sayısında yüzde 80, çağrı merkezlerinde yüzde 22 artış gerçekleştiğini belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de konuşmasında şunları söyledi: “Çağrı merkezleri Doğu'da istihdama büyük katkı yaptı. Ses trafiği yüzde 14'ün üzerinde arttı. Türkiye, Avrupa'da Fransa'dan sonra en çok konuşan ülke. Son bir yılda veri trafiğinde artış yüzde bin 495 oldu. Telekom şirketleri, bir yandan rekabet ederken, bir yandan da işbirliği yapabilirler. Bu zirve, telekom şirketlerinin birbirleriyle işbirliği yapması çok önemli.”


TÜRKSAT F@TİH için çalışıyor

TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay konuşmasında, sektörde ilerleme için çalışma ve üretmenin önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Şu an uydu üzerinden 50 megabite kadar internet hizmeti verebiliyoruz. TÜRKSAT 1.5 yıl sonra bu hizmeti kendi altyapısıyla verebilir hale gelecek. Mevcut telekom altyapısı, sadece FATİH projesinin oluşturacağı veri trafiğini bile karşılamak için yeterli değil. Bunun araştırmasını yaptık. Biz FATİH projesi için de çalışıyoruz.”


Her eve hızlı internet götürmemiz gerekli

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların ihtiyaçlarının da gelişerek devam ettiğini belirterek, “Ev telefonu yüzde 15 oranında kullanılıyor. Bu durumu, hizmetin çeşitliliği ve hizmette yaşanan rekabet olarak okumamız lazım.” dedi. Sektörde yaşanan rekabet sonucu cep telefonlarında faturaların düştüğünü belirten Yıldırım, “Fiber telekom şebekesini halen yüzde 40 kapasiteyle kullanıyoruz. Bilişimde Evdes projesinin hayata geçmesi gündemde. Her eve hızlı internet götürülmesi gerekiyor. 3G hayata geçirilmeseydi, durumumuz daha da kötü olacaktı" ifadelerini kullandı.


Operatörlere fırsat eşitliği

Avrupa Rekabetçi Telekomünikasyon Derneği (ECTA) Başkanı Tom Ruhan, fiber optik telekom altyapılarının döşenmesi için devletin tüm şirketlere eşit yaklaşması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 2023'e kadar 14 milyon haneye fiber optik internet erişimi götürülmesinin büyük bir hedef olduğunu ifade eden Ruhan, bu hedefi gerçekleşmesi için şirketlere fırsat eşitliği sağlamaktan geçtiğini belirtti.



12 yıl önce