|

Uçan balonla uzay turizmi!

$75,000'ınız varsa 2 saatliğine uzay gezintisine çıkabilirsiniz. :)

Yeni Şafak ve
12:58 - 20/01/2016 mercredi
Yeni Şafak

İlk uçan balonun bundan tam 250 sene önce icat edildiğini biliyor muydunuz? Evet, uçan balon fikri ilk olarak 1766 senesinde Henry Cavendish'in hidrojeni keşfetmesiyle ortaya çıktı. Joseph Black ise havadan hafif olan hidrojenin bir aracın içine doldurulduğu zaman uçabileceğini öne sürdü ve böylece uçan balon fikri doğmuş oldu.



Başarısızlıkla sonuçlanan bu girişim sonrasında balonun sıcak hava doldurularak uçabileceği düşüncesi ortaya atıldı ve bu görüş 1783 yılında başarılı bir şekilde vücut buldu. Tabii muhtemelen 18. yüzyıl mucitleri uçan balonu icat ederken, bir gün bununla uzay turizmi yapılabileceğini hayal etmemişlerdir.



İşte o dönem hayal dahi edilemeyecek olay, yüksek irtifalı balonlar üreten World View firması sayesinde günümüzde

.





World View, Arizon eyaletinden aldığı 14,5 milyon dolarlık teşvikle uçan balonlu uzay turizmi yapmayı planlıyor. Projeye göre; içinde 6 yolcu ve 2 mürettebat taşıma kapasitesine sahip kapsül, bu balonlar aracılığıyla 30 kilometre yükseğe yani stratosfere çıkacak ve orada 2 saat dolaşacak. Yolcular burada dünyayı farklı açılardan görme ve fotoğraflama imkanına erişebilecek.








Dünyaya dönme vakti geldiğinde ise pilotlar helyum gazını boşaltacak ve kapsülü dev uzay balonundan ayıracak, böylece dünyaya dönüş yolculuğu başlamış olacak. Başarılı bir iniş yapılması için ise ParaWing ismi verilen ve yamaç paraşütü formunda bir sistem devreye girecek.



Tabii bu uzay yolculuğu için 1-2 sene daha beklememiz gerekecek. Zira World View, uçuşların en erken 2018'de başlayacağını ifade ediyor. Ayrıca şirket CEO'sunun açıklamalarına göre, bedeli $75,000 olan biletler çoktan tükendi. Bileti alanlar arasında 80 yaşında olan birisi bile var.







Son olarak da uzay yolculuğunda World View'e alternatif firmalar olduğunu da anımsatalım. Örneğin yakın bir gelecekte Virgin Galactic de $250,000 karşılığında uzay turizmini başlatmayı planlıyor. Fiyatın bu kadar pahalı olmasının sebebi ise menzil farkı. Zira Virgin Galactic, yolcularını doğrudan bir roketin içerisinde yerküreden 100 kilometre yükseğe havalandırmayı vaat ediyor. Yani diğer bir deyişle yukarıdaki görselimizden de anlaşıldığı gibi mezosferi geride bırakıp termosfer katmanına kadar yükseltecek yolcularını.





#uzay yolculuğu
#uçan balon
#world view
#henry cavendish
#joseph black
#virgin galactic
#ParaWing
il y a 8 ans