|

Ücretsiz yazılımlar hakkındaki gerçekler

Yazılımlar birçok farklı şekilde kategorize edilebilir. Ancak çoğu kullanıcı için sadece bir ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor. Kullandığınız ücretsiz yazılımların ne gibi handikapları olduğunu biliyor musunuz?

Yeni Şafak
15:37 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 15:45 - 11/03/2018 Pazar
Diğer
Ücretsiz uygulama ve yazılımlar kişisel bilgilerinizi üçüncü parti şirketlere satabilir.
Ücretsiz uygulama ve yazılımlar kişisel bilgilerinizi üçüncü parti şirketlere satabilir.

Yazılımlar ücretlendirme alanında iki kategoriye ayırlır. Ücreli yazılımlara örnek vermek gerekirse Windows 10, Adobe ürünleri ve premium anti virüs programları diyebiliriz. Satın aldığınız bu yazılımlar kapsamlı hizmetleri, sık güncellemeleri ve hızlı destek hatları karşılığında belli bir ücret talep ediyor.

Ücretsiz yazılımlar ise reklam, sponsorlar ve mikro işlem ücretleriyle gelir elde ediyor. Bu kategoride Gmail, Instagram, Avast Antivirüs gibi ücretsiz programlar ve uygulamalar bulunuyor.

Ticari yazılımlarda genellikle ne satın alırsanız tam olarak onu elde ediyorsunuz. Reklamlar, sponsorlar ve mikro işlem ücretleri ile uğraşmıyorsunuz. Ancak önden büyük miktar bir para ödemeniz gerekiyor. Ücretsiz yazılımları ise istediğiniz zaman kurup kullanabilirsiniz ancak bu yazılımlar aşağıdaki özelliklerden en az bir veya birkaçına sahip oluyor;

  • Ücretsiz sürümde sınırlamalar
  • Sürekli karşılaşılan reklamlar.
  • Sponsorlu yazılımlar bazı işlevlerin açılabilmesi için sizi üçüncü parti programlara yönlendirebilir.
  • Mikro işlem ücretleri: yani ücretsiz yazılımdan kırpılmış bazı hizmetler para ile satılabilir.
Ancak çoğu insanın hiç düşünmediği bir gelir yolu daha var;
kişisel bilgilerinizin satılması
. Yani ücretsiz bir yazılım para kazanabilmek için kişisel bilgilerinizi rızanız olmadan satabilir. Çoğu şirket bu tarz taktiklerini kullanım şartlarına yazıyor, örneğin
Google ve Gmail
size yönelik hedefli reklamlar gösteriyor ve bunu arama geçmişinizi, form doldurmalarınızı, ziyaret ettiğiniz siteleri izleyerek yapıyor.

Burada size verebileceğimiz tek tavsiye, eğer ücretsiz bir yazılım gerçek olamayacak kadar iyiyse bu uygulamaya şüpheyle yaklaşın. Uzmanlar bu tür uygulamaları kullanmadan önce internette detaylı bir araştırma yapmanızı öneriyor.

#Yazılım
#ücretli
#ücretsiz
6 yıl önce