|

Düşman bazen kendi halkındır!

Yıl 1945. Kanlı bir savaşın kanlı canlı devam etmekte olduğu anlar. Altı askerin ABD bayrağını Suribachi Dağı''na dikmesinin fotoğrafı, savaşın akıllardan silinmeyen görüntülerinden biri olur.

.
00:00 - 25/08/2013 Pazar
Güncelleme: 21:32 - 24/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Düşman bazen  kendi halkındır!
Düşman bazen kendi halkındır!

Kara kumsalları ve cehennemî mağaralarıyla ıssız bir ada olan Japon garnizonu Iwo Jima için şiddetli muharebeler başlar. Beş deniz piyadesi ve bir donanma sıhhiyecisinin Birleşik Devletler bayrağını Suribachi Dağı''na dikmesinin fotoğrafı, Pasifik Savaşı''nın akıllardan silinmeyen görüntülerinden biri olur. O fotoğraftaki askerlerin sadece üçü sağ olarak geri döner:

UYGUN MALZEMELER

Bir Donanma Sıhhiyecisi olan John ''Doc'' Bradley, göz önünde olmaktan çekinen bir kızılderili olan Ira Hayes ve silahını ateşlemekten kaçınan bir ulak olan Rene Gagnon. Fotoğraf Amerika''da, o dönem ekonomide rahatlama sağlamak için çıkarılan ''savaş tahvilleri'' nin satışı için uygun bir malzeme olarak görülür ve o fotoğraftan kaldığı iddia edilen üç gazi şehir şehir dolaştırılarak toplantılarla bu tahvillerin satılmasına çalışılır. Aslında gerçek araştırıldığında bu fotoğrafın savaşın sonuna doğru olan zafer anında değil, 35 gün süren Iwo Jima muharebelerinin henüz beşinci gününde elde edilen bir tepeye asıldığı ve kalan günlerde ise fotoğrafı görülen altı kişiden üçünün hayatını kaybettiği öğrenilecektir. Yönetmenliğini Clint Eastwood''un yaptığı ''Atalarımızın Bayrakları'' filmi vizyona girdiği 2006 yılında büyük tartışmalara yol açmıştı.

11 yıl önce