|
Çin Ordusu mu daha güçlü?
ABD Savunma Bakanı
Lloyd Austin
ile Çin’li mevkidaşı
Li Shangfu
arasında epeyce süredir iletişim kopukluğu yaşanıyor. Pekin, Washington’ın en üst düzeyde doğrudan doğruya askerî temas tesis etme yönündeki ısrarlı girişimlerine henüz olumlu cevap vermedi. Haziran ayında Pekin’i ziyaret eden ABD Dış İşleri Bakanı
Antony Blinken
’ın girişimleri de sonuçsuz

kalmış idi.

Çin Savunma Bakanlığı’ndan önceki hafta yapılan bir açıklamada Austin ve Shangfu arasındaki iletişimi engelleyen sebeplere dikkat çekiliyordu. ABD, Shangfu’yu daha önce “yaptırımlar” listesine almıştı. Savunma Bakanlığı’na getirildiği halde Shangfu hakkındaki karar değişmedi. Açıklamada bu kararın Austin ve Shangfu arasındaki iletişimi engellediği hatırlatılıyordu.

ABD’nin Çin’in parçası olarak gördüğü
Tayvan
’a yaptığı askerî yardımların niteliği iletişimin dondurulmasının bir diğer sebebiydi. ABD’nin Tayvan’ın bazı silah alımlarını finanse etmesi veya hibe şeklindeki askeri yardımları Pekin’in en çok rahatsızlık duyduğu konular arasında. ABD daha önce bu satışları finanse etmemiş ve hibe yardımında bulunmamıştı. Çin Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında daha önce örneği görülmemiş bu ayrıntıya dikkat çekiliyordu.
Açıklamada iki ülke arasında askerden askerî iletişimin daha alt düzeylerde devam ettiği de belirtiliyordu. Ağustos ayı ortalarında ABD’nin ev sahipliğinde Pasifik Okyanusu’ndaki Fiji’de “
Hint-Pasifik Savunma Şefleri Konferans
ı” gerçekleştirilmişti. Konferansta Çin heyetine başkanlık eden
General Xu Qiling
, Amerikalı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek görüşmüştü. Açıklamada bu örneğe dikkat çekiliyordu. Pekin açısından Austin ve Shangfu arasındaki iletişimin başlaması daha çok Biden Yönetimi’nin Tayvan politikasına bağlı görünüyor.
Diğer bir yandan ise Çin’le savaş halinde ABD Ordusu’nun başarılı olamayabileceğine dair spekülasyonların ardı arkası kesilmiyor. Bu tür spekülasyonlar ABD Ordusu’nun üst düzey birimlerinden de geliyor. En son, ABD Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Frank Kendall ABD ve Çin ordularını kıyaslayan bazı açıklamalarda bulundu. Birkaç gün önce kendisiyle yapılan bir söyleşide Kendall, “
Yarın bizden Rusya ya da Çin gibi büyük bir güce karşı savaşa girmemiz istenseydi, bunu yapmaya gerçekten hazır olur muyduk? Bence cevabımız, önemli bir farkla, yeteri kadar hazır olmadığımızdır. Bu konuyu düşünmek ve bu konuda ne yapacağımızı belirlemek için çok zaman harcamaya başlamalıyız
” diye konuşuyordu.
Kendall’a en coşkulu destek ise ABD’deki “
Anti-Çin Çin Partisi
”nin “
Acilciler
” kanadından geliyordu. ABD eski Savunma Bakan Yardımcılarından
Elbridge Colby
gibi Çin karşıtı şahinlere göre Kendall’ın açıklamaları Pentagon’un Çin konusundaki ‘
aciliyet
’ duygusunu yansıtıyordu. Colby
“X(Twitter)
” hesabından yayınladığı mesajda “
Onu ‘gerçekten’ dinlemeliyiz
” diyordu.
Colby ve diğer “Acilciler” Çin’in askerî olarak ABD’yi geçmeye yakın olduğunu, hatta bazı alanlarda Amerikan Ordusu’nu geride bıraktığına dair bir kampanya yürütüyorlar. Çin’in Tayvan’ı yakın bir tarihte işgal etmeye hazırlandığını savunan “Acilciler”e göre Pentagon için çok daha fazla harcama yapılmasına öncelik verilmesi gerekiyor. “Acilciler”, ayrıca “
Ukrayna-Rusya Savaşı”
başta olmak üzere ABD’nin Avrupa’daki askeri faaliyetlerini ve yardımlarını durdurarak bütün gücün Asya-Pasifik’te Çin’e karşı odaklanmasını da ısrarla savunuyorlar.
Kendall,
Barack Obama
döneminde Savunma Bakanlığı’nda “
Satın Alma, Teknoloji ve Lojistikten Sorumlu
” Bakan Yardımcısı’ydı. Amerika’daki savaş karşıtı çevreler Kendall’ın bu görevi bıraktıktan sonra Pentagon’a iş yapan silah şirketlerinde danışman ve yönetici olarak çalıştığına dikkat çekiyorlar. “
Kamu’dan Özel’e, Özel’den Kamu’ya
” çevrimli iş değişiklikleri özel çıkarlara öncelik veren “
Döner Kapı
” sistemi olarak nitelenerek eleştiriliyor ABD’de.

Hava Kuvvetleri Sekreterliği’ne getirilmesi halinde Kendall adı geçen şirketlerden ayrılacağını ve malî çıkarlarını elden çıkaracağını taahhüt etmişti. Ayrıca Kendall iki yıl süreyle eski işverenlerini ve müşterilerini ilgilendiren belirli konulardan çekilme sözü de vermişti. “Döner Kapı” eleştirmenlerine göre Kendall’ın ABD Ordusu’nun Çin’e karşı hazır olmadığına ilişkin açıklamaları “Amerikan Askerî-Endüstriyel Kompleksi”nin çıkarlarını ilerletmeye yöneliktir. “Acilciler”in Çin’in askerî gücüne dair abartılı takdimleriyse bu çıkar düzeneğinin parçasıdır.

#Siyaset
#Politika
#Abdullah Muradoğlu
8 ay önce
Çin Ordusu mu daha güçlü?
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri