|
Torba yasa Cumhuriyetçiler’i böldü..
117. Amerikan Kongresi’nin “
Temsilciler Meclisi
” ve “
Senato
” kanatları 1.7 trilyon dolarlık Bütçe Tasarısı’nı onayladı. Oylamalardan hemen önce Ukrayna Cumhurbaşkanı
Volodimir Zelensk
i’nin Washington’ı ziyaret etmesi ve ABD Kongresi’nde konuşması dikkat çekiciydi. “Torba Yasa” Ukrayna’ya 45 milyar dolarlık yardımı da içeriyor. Böylece Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana ABD yardımlarının miktarı neredeyse 100 milyar dolara yaklaştı.
ABD Başkanı
Joe Biden
’ın imzalamasıyla birlikte yürürlüğe girmesi beklenen tasarı Senato’da 18, Temsilciler Meclisi’ndeyse 9 Cumhuriyetçi’nin desteğini aldı. Halihazırda Demokratlar 435 üyeden oluşan Meclis’te 5 sandalye fazlasıyla çoğunluktalar. Demokratlar’ın kontrol ettiği Senato’daysa durum 50’ye 50 şeklinde. Kasım seçimleriyle Cumhuriyetçiler 9 sandalye fazlasıyla Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde ettiler. Senato’da ise Demokratlar 2 koltuk farkıyla çoğunluğu kazandılar. Ancak 118. Kongre Ocak 2023 itibariyle göreve başlayacak.
Amerikan Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu tasarıyla ilgili iki partili müzakerelerin 118. Kongre tarafından sürdürülmesi için girişimlerde bulunmuştular. Ne var ki bu girişimler akamete uğradı. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’e liderlik yapan
Kevin McCarthy
ile Senato Azınlık Lideri
Mitch McConnell
bu konuda biribirinden çok farklı bir tutum izlediler. McCarthy tarafı müzakerelerden çekilirken, McConnell tarafı Demokratlarla birlikte çalıştı.

Temsilciler Meclisi’ndeki 13 Cumhuriyetçi Vekil, Senato’da tasarıya “evet” oyu verecek olan Cumhuriyetçi senatörlerin önümüzdeki dönemdeki yasa önceliklerini sekteye uğratacaklarını duyurmuş idiler. Kevin McCarthy’nin de sonradan katılımıyla bu sayı 30’u aştı. McConnell’ın aksine McCarthy, Ukrayna’ya yardımların sınırlandırılması ve denetlenmesi gerektiğini savunuyordu. Bu durum Cumhuriyetçi Parti içindeki bölünmüşlüğü gözler önüne seriyor tabii.

Demokratlarsa daha birleşik bir tutum izlediler. ABD Kongresi’nde tasarıya sadece
Alexandria Ocasio-Cortez
“Hayır” oyu verdi.
Rashida Tlaib
ise oylamada hazır bulunmakla birlikte oy kullanmadı. Her iki vekil de Demokrat Parti’nin “İlericiler Grubu”nun en Sol’daki üyeleri arasındaydılar. Ocasio-Cortez ve Tlaib’in Senato’daki tek destekçisi olan
Bernie Sanders
’ın 858 milyar dolarlık savunma harcamalarını da içeren tasarıya oy vermesiyse dikkat çekiciydi. Sanders, İlericiler Grubu’nun birçok üyesi gibi savunma harcamalarındaki artışa muhalif idi.
Tasarıya Temsilciler Meclisi’nde “evet” oyu veren 9 Cumhuriyetçi Vekil’in tamamın Trump karşıtı olduklarını belirtmeliyiz.
Neocon
çevrelere yakınlığıyla bilinen
Liz Cheney
dahil bu dokuz Cumhuriyetçi’den 5’i Trump’ın ABD Başkanlığı’ndan azledilmesine ilişkin oylamalarda “evet” oyu kullanmıştı. Torba yasaya “evet” oyu veren Cumhuriyetçiler’in bir kısmı siyasetten çekileceklerini ilân etmiş, bir kısmıysa Kasım seçimleri öncesindeki önseçimlerde Trump destekli adaylar karşısında yenilmişti. Bu vekiller Ocak 2023’teki Meclis’te yer almayacaklar.

Torba Yasa’nın Senato’dan geçmesi için 60 senatörün desteği gerekiyordu. McConnell’ın başını çektiği 18 Cumhuriyetçi’nin desteğiyle tasarı 68 oyla geçti. Cumhuriyetçiler’in yarıdan fazlasıysa “hayır” oyu verdi. McConnell’a göre Rusya’ya karşı Ukrayna’ya askerî yardımlar Çin’e de etkili bir mesaj veriyor. Tasarı “Çin karşıtı şahinler” için büyük bir kazanım oldu.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy Ocak ayında yeni Meclis’in Başkanı olmak istiyor. Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell, “Torba Yasa” konusunda ters düşmelerine rağmen McCarthy’ye destek veriyor. McCarthy’nin seçilebilmesi için asgarî 218 oy alması gerekiyor. En az 5 Cumhuriyetçi Vekilse McCarthy’ye oy vermeyeceğini ilân etmiş bulunuyor.

Oylamalar şimdiden Cumhuriyetçiler’in kabûsu oldu. Meclis’teki
Trumpçı Cumhuriyetçiler
de McCarthy konusunda bölündüler. Bu yüzden McCarthy’nin seçilebilmesi pamuk ipliğine bağlı. McCarthy Cumhuriyetçi Parti’nin Trumpçılar dahil en Sağ’daki üyelerinin desteğine muhtaç. McCarthy’nin McConnell ile sözde ayrışmasının bir sebebi de, bu. Hemen hatırlatalım, ABD’de Meclis Başkanı seçilebilmek için “Vekil” olmak gerekmiyor. Dışardan bir aday 218 oyu aldığı takdirde Meclis Başkanı seçilebiliyor. 218 oyu alabilecek bir Demokrat Vekil de Başkan seçilebilir. Dolayısıyla Ocak ayı başlarında Meclis’te hava ziyadesiyle ısınacak gibi görünüyor.
#ABD
#Ukrayna
#Zelenskiy
#Biden
#Trump
#McCarthy
#McConnel
#Cumhuriyetçiler
#Demokratlar
1 yıl önce
Torba yasa Cumhuriyetçiler’i böldü..
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli