|
Tandoğan, Çağlayan ve diğer mitinglere dair...

Malum cepheleşme temel olarak “tehlike ve tehlikeye karşı seferberlik” fikri üzerine kuruludur...

AK Parti karşısında cepheleşme arzusu, gerek cumhurbaşkanlığı seçimlerine gerek genel seçimlere bu cepheleşmeyle gitme niyeti Türkiye''de siyasî muhalefetin ana eğilimi haline geldi...

Peki tehlike ne?

Yanıt malum:

Aynı anda ve birbirlerini tetikler bir şekilde laiklik ve ulusal bütünlük...

Gerçekten de türlü sivil toplum derneklerinin, Atatürkçü ve Kemalist yapıların, öte yanda Kızıl Elmacıların, yeni cephecilerin, Aydınlık taifesinin ortak paydası olan “tehlike” eşit ağırlıklı iki ayak üzerine oturtuluyor: Laiklik ve ulusal bütünlük...

Daha doğrusu ulusalcı laiklik, laikçi ulusalcılık bu iki ayağı bir araya getiriyor...

Bu yeni garip anlayışa göre “toplumsal, siyasal, ekonomik yeni her girdi, ideal düzende, özellikle laik dokuda gedik açabilecek unsur” olarak değerlendiriliyor.

Siyasi eylem ise bu girdilere ve değişim dalgalarına karşı “sürekli seferberlik hali” olarak tanımlanıyor.

Böyle olunca, laiklik ilkesi “anti-emperyalizm”, “ulusçuluk”, “dış müdahale tedirginliği”, “AB''ye karşıtlık”, “sivilleşmeden endişe”, “demokratikleşmeye mesafe” gibi tutumlarla besleniyor, bunlarla iç içe sokuluyor ve bütüncül bir siyasi proje haline dönüşüyor.

Nitekim zihniyet açısından ulusalcılıkla tahkim edilmiş laik duruş, toplumsal olanı devlet alanı içine hapseder. Siyasete meşruluğu devletin kontrolü koşulunda tanır.

Tam demokrasiyi muhayyel bir durum olarak görür, muhayyel olana ulaşmak için toplumsal iradeyle çatışmayı doğal ve kaçınılmaz kabul eder.

İşte bu yeni dalgada sürekli seferberliğin bir gereği olarak “ideal laik aktör” kurgusu yapılmaktadır. Bu politik projeye simgesel açıdan uyumlu insan tanımı etrafında kültürden tüketime, imaja uzanan ortak algı ve davranış kodları bir ''toplumsal model''e dönüşmektedir.

Bu çerçevede “ideal kadın, ideal beden, ideal yaşam tarzı, ideal rejim” gibi unsurlar bir bütün oluşturuyor ve bir cemaatleşme eğilimi ortaya çıkıyor.

Şunu özellikle görmek gerekir:

Bu anlayışta laiklik, siyasî algının merkezini oluşturmakla kalmayıp, toplumsal örgütlenmenin temel siyasî aracı haline de geliyor.

Tehlikeye karşı birleşme güdüsü olarak örgütlenme ve güç arayışı totaliterlik kapısını aralar.

Zira İslamî tehlikeye ya da iç tehdide, bölünmeye karşı örgütlenme hedefi herkesin bir cemaat gibi hareket etmesi talebini gündeme getirir.

Bu çerçevede yandaş ya da karşıt tanımı “samimiyet ve içeriden olma” esası etrafında “niyet ve aidiyet anlamaya yönelik köktenci bir çerçevede” yapılır.

Bu anlayışta aralanan ikinci kapı doğal olarak otoriterlik kapısıdır...

Ama bu özel bir kapıdır, “ikameci otoriterleşme” kapısıdır...

İkameci otoriterleşme hem verili yaşam tarzının, hem muhayyel toplumun muhafazası için demokrasi dışı mekanizmaların demokrasi referansıyla meşrulaştırılmasıdır. Bu yolla toplumu ve örgütlenmeyi ikame eden Türk Silahlı Kuvvetleri gibi kurumların siyasi faaliyetlerine zihinlerde meşruiyet kazandırmasıdır.

Laikçi ulusalcılık, ulusalcı laiklik malum hastalığımızın aldığı son biçim...

İşte bizce mitinglerin serencamı…

17 yıl önce
Tandoğan, Çağlayan ve diğer mitinglere dair...
“Atatürk gelecek, eve gideceğiz”
* 2023’te dünya, olağanüstü bir gücün doğuşuna tanık olacak. * “Türkiye Ekseni” 21. yüzyılın en güçlü siyasi söylemi olacak. * Bunun Doğu Akdeniz’i var.. Daha Doğu Karadeniz’i var. O “makûs talih” sona erdi..
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar