|
“Almanya neden Türkiye’ye oynuyor?”
Bu başlık, Almanya’nın en muteber ekonomi gazetesi
Handelsblatt’a
ait… Orijinali şöyle: “Wasserstoffpakt mit Erdogan: Warum Deutschland auf die Türkei setzt” … Yani, “Erdoğan ile Hidrojen Anlaşması”… Devamı da başlıktaki gibi… Sondaki ‘
setzten
’ filli, yani ‘
oynamak
’; bahiste, herhangi bir şeye ‘para yatırmak’ anlamında kullanılır…
Altı gün önce yayınlanan
Ozan Demircan
ve
K
laus Stratmann
imzalı bu makale, birkaç boyutuyla son derece önemli…
Birincisi;
Putin
’in enerji konusundaki son açıklamaları da hesaba katıldığında bu, Batı’nın yıllarca körüklediği ‘
Erdoğan düşmanlığı
’ hususunda ‘geri adım’ atmaya başladığının işareti olabilir.
İkincisi; Türkiye’nin enerji ‘ithal eden’ konumundan enerji ‘
ihraç eden ülke
’ konumuna doğru attığı adımların bir başka habercisi olabilir.

Üçüncüsü; Türkiye’nin uluslararası diplomasi alanında sergilediği cesur, özgüvenli ve çözüm odaklı yaklaşım sayesinde, Batı’nın ülkemize kolay kolay sırtını dönemeyeceğinin bir göstergesi olabilir.

Nitekim, makalenin spotunda deniliyor ki: “Berlin ve Ankara arasındaki farklılıklara rağmen Türkiye önemli bir tedarikçi olabilir.”

Yazının devamı ise şöyle:

“Salı günü, Türkiye’den Almanya’ya yeşil hidrojen ihraç edilmesi için geniş kapsamlı bir ortaklığa karar verildi.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller Partisi) ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Berlin’de niyet mektubu imzaladılar. Alman ve Türk şirketlerinin, gelecekte, yeşil hidrojen için üretim tesislerinin geliştirilmesi, inşası ve işletilmesi konusunda yakın iş birliği içinde çalışacakları belirtildi.

İş birliği, Almanya’nın sanayisini petrol ve gaz gibi iklime zararlı ham maddelere daha az bağımlı kılmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle, Rusya, artık ucuz doğal gaz tedarikçisi olmadığından ek bir baskı da var. O nedenle yeni alternatiflere hızla ihtiyaç duyuluyor. Bu da Türkiye ve Devlet Başkanı Erdoğan’ın hedefleriyle örtüşüyor.”

İki devlet arasındaki mutabakat, Handelsblatt’taki habere göre, iş dünyası için çeşitli ortaklıkları da öngörüyor… Alman rüzgâr enerjisi üretim devi
Enercon
ile
EnerjiSA
’nın ve Avrupa’nın en büyük araştırma enstitülerinden
Fraunhofer
ile güneş panelleri üretimi konusunda dünyada söz sahibi olan Kalyon Enerji’nin iş birliği söz konusuymuş… Nitekim, Kalyon Enerji ile Fraunhofer anlaşmayı imzalamışlar…
Bu kadar önemli bir konunun,
Biden
’ın “Armageddon” açıklamasına,
6’lı Masa
’nın boş vaatlerine saatler ayıran Türkiye medyasında hak ettiği yeri bulamamasını anlamakta güçlük çekiyoruz…

Ülkemizin böylesine stratejik bir konuda çok önceden planlamalar yapıp, gerekli adımları attığını Alman basınından öğrenmek de ayrı bir hicap konusu…

Bilmiyorduk, öğrendik: Hidrojen üretimi, özellikle
Paris İklim Anlaşması
’na imza koyan ve “Karbon Sıfır” hedefinde ilerleyen ülkelerin gündeminde ilk sıradaymış. Türkiye ise bu konuda son derece avantajlı bir pozisyondaymış…

Önce ülkemize, sonra da Almanya’ya hayırlı olsun…

Gözümüze takılanlar…

- EMEA bölgesinin en büyük marka ve iş dünyası festivali

Brand Week İstanbul
, 7-10 Kasım tarihlerinde
Zorlu PSM
’de düzenlenecekmiş. Bu yılki tema “Time To Reset” imiş… Hikâye anlatıcılığında yeni trendler, tasarımda inovasyon, Türkiye’nin geleceği, yaratıcılık, bilimin geleceği, spor iletişimi, influencer ekonomisi, enflasyon dönemlerinde pazarlama ve yeni teknolojiler konularının tartışılacağı etkinliğin detaylarına şuradan ulaşmak mümkün:
(Bilal Boğa, Walther Kranz)
-
TBMM
’nin
Paris İklim Anlaşması
’nı onaylamasıyla özel sektör için ülkemizde yeni bir dönem başladı. Bu sürecin ciddi, stratejik bir hedef olarak ele alınması ve tüm konumlanmanın, yatırım anlayışının buna göre planlanması kaçınılmaz. Kocaeli’deki
41 Burda AVM
, bunu başarmış görünüyor.
Esas Gayrimenkul
tarafından Alışveriş Merkezi’nin çatısına
Güneş Enerjisi Santrali
kurulmuş. 1,7 mWp güce sahip sistem, ürettiği enerjiyle AVM’nin ortak alan elektrik tüketiminin yüzde 100’ünü karşılayabiliyormuş (Selim Zeytinoğlu, BN İletişim). Bu arada,
Akenerji
ve
Akiş
Gayrimenkul
arasında
Akasya
ve
Akbatı
alışveriş merkezlerine kurulmak üzere güneş elektrik santrali anlaşması imzalanmış. Söz konusu alana yatırım yapmayı düşünen 60’a yakın AVM varmış. Perakendecilerin katılım ve destekleriyle bu işin yaygınlaşması mümkün…
-
Adana Büyükşehir Belediyes
i, üretiminde ve tescilinde katkı sağladığı yerli ve millî pamuk çeşidine,
Türkan
Şoray
’dan ilhamla, “Türkan” adını vermiş. Pamuk hasadını da Şoray’ın katılımıyla yapmış. Toplum katmanlarını ‘
dikine kesen
’, yani birbirinden farklı her kesimle teması olan, onlar tarafından benimsenmiş bazı isimler vardır… Türkan Hanım gibi o toplum için özel, önemli ve neredeyse vazgeçilmez kişilerdir bunlar… Tarımımızın kadim unsurlarından biri olan ‘pamuk’ ile Türkan Hanım’ın ismini bir araya getirmek, iletişim açısından son derece akıllıca ve doğru bir adım olmuş. Kutlarız… (Bircan Silan, N1 Danışmanlık ve Organizasyon)
-
Meta
bir çalışma yapmış. Oturum açmak için
Facebook
giriş bilgilerimizin erişimine izin verdiğimiz 400’den fazla
Android
ve
IOS
uygulamasının kişisel bilgilerimizi çaldığını tespit etmiş. Bu uygulamaların %42,6’sı fotoğraf editörleriymiş. Bunu, iş araçları (%15,4), telefon araçları (%14,1), oyunlar (%11,7), VPN’ler (%11,7) ve yaşam tarzı uygulamaları (%4,4) izlemiş. Hayatımızı kolaylaştırmak için verdiğimiz bu izinler, hayatı zehretmeden önce önlem almakta yarar var… (Mustafa Özcan, Yeni İletişim)
#Handelsblatt
#Almanya
#Klaus Stratmann
#Ozan Demircan
#Putin
#Paris İklim Anlaşması
2 yıl önce
“Almanya neden Türkiye’ye oynuyor?”
2023 yılı Aralık sonu itibarıyla her statüdeki kamu personel sayısı
Rabbine hasım kesilen insan!
Sosyal çürüme yazıları 8: Sıkıntı yok cumhuriyeti
Belirsizlik ‘algılamayı’ öldürür
Reisi’nin manidar ölümü