|
CarrefourSA’nın bir krizi var mı, yok mu?..

Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası markalar arasında en itibarlılarından birinin başında iletişim krizlerinin en büyüklerinden biri dolaşıyor… Dün neredeyse bütün haber kanallarında, sosyal medyada ve yazılı basında vardı…

Ünlü Fransız süpermarket zinciri
Carrefour
, İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki şubesinde hazırladığı özel paketlerin görsellerini, üzerlerinde İsrail ordusu mensuplarına yazılmış özel bir mesajla askerlere gönderilişinin hikâyesini, yaptırdığı özel çekimlerle birlikte uluslararası medyaya servis etmiş…
Paketlerin üzerinde “Güneyin çocukları, ellerinizi güçlendiriyoruz” şeklinde bir mesaj varmış. Farklı zamanlarda yayınlanan görüntülerde; insanlar İsrail ordusuna yardımları için teşekkür ediyorlar.
Netanyahu
ise, geçtiğimiz aylarda Carrefour’un Tel Aviv’deki şubesini ziyaret etmiş ve demiş ki: “İlk uluslararası tüketici zincirinin İsrail’e girişi İsrail vatandaşları için harika bir haber”…

Tüm iletişim fakültelerimizde bir iletişim vakası olarak ele alınıp tahlil edilecek bu durumda tartışılacak pek çok konu var.

1
.Uluslararası bir markanın A ülkesinde itibarı çok yükseklerdeyken B ülkesinde tarafeyn bir tutumla atacağı riskli bir adım yüzünden yaşanacak muhtemel ağır bir kriz A ülkesinde nasıl yönetilir…

Carrefour’un ülkemizdeki başarılı iletişim çalışmaları ve konumlandırılması için iki örnek versek yeter aslında:

Bir
: Tanınmış Headhunter (İnsan Kaynakları Bulma ve Yerleştirme) şirketlerinden
DataExpert’in
katkıları ve
BMI Business School
tarafından yürütülen 2023 yılı ‘
En
Etkin 50 CMO
’ araştırmasının sonuçlarına göre, ülkemizde bulunan on binlerce şirket arasından ilk 50’ye girmeyi başarmış, iletişimden de sorumlu
Pazarlama İletişimi Sorumlularından
(CMO) biri de Carrefour’un yöneticisiymiş…
İki
: Bu yıl Marketing Türkiye tarafından ilk kez düzenlenen çok değerli bir araştırma sonucunda “
Cumhuriyet Değerlerini Taşıyan Markalar
” tespit edildi. Araştırma iki aşamalı tasarlanmıştı. Dergi adına araştırmalar
Pulside Research
tarafından yürütülmüştü. Öncelikle “Cumhuriyet Değerleri”, kavramlar bütünü olarak ortaya konulmuş ve toplumdaki yansımaları tespit edilmişti. Ardından da bu değerleri hangi markaların taşıdığı sorulmuştu. Neydi o değerler: İnsana Yatırım, Yenilikçilik, Özgürlük, Bağımsızlığa Katkı, Geleceği Yakalama/İlericilik, Özgün Olma, Eşitlikçilik/Fırsat Eşitliyi, Umut, Kurumsallık, Dayanışma, Devrimcilik… İşte bu değerleri kurumsal iletişim ilkeleri arasına alabilmiş markalar arasında CarrefourSA da vardı… Çıktı sahneye ödülünü aldı…
2
. Saldırgan, soykırımcı İsrail ordusuna bu kadar açıktan destek vermek, (Güney sınırımızın hemen ötesinde DEAŞ’ın, PKK’nın ve türevlerinin sponsorluğunu üstlenmiş olan LaFarge Çimento Firması gibi) Filistin halkının haklı mücadelesini destekleyen ve İsrail içindeki siyonist kanadın insanlık dışı davranışlarını lanetleyen dünyanın pek çok metropolündeki tüketici kitlesi, Carrefour için hasar oluşturacak bir protesto davranışını sergilerse, o ülkelerdeki Carrefour’lar krizi nasıl yönetmeliler?...
3
. Bilindiği üzere,
hasar yoksa kriz de
yoktur
… Ülkemizdeki durum için firma CMO’su bir hasar tespit yaptırdı da, ortada bir hasarın bulunmadığı tespit edildi de, o nedenle mi firma bir reaksiyon vermez; pozisyon almaz oldu…

Arz etmeye çalıştığımız gibi, iletişim dünyasının kuramsal temelde ele alması, üzerinde durması gereken son derece kritik bir konu…

Günün sözü
“Her krizden fırsat çıkabileceği iddiası, kriz çıkarmayı ilke edinmişlerin uydurmasıdır…”

Prof. Dr. James E. Grunig

Gözümüze takılanlar…
*
Tepe Emlak
tarafından yönetilen
Next
Level Alışveriş Merkezi
, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı ile birlikte 10. yaşını da kutluyormuş. Bu kutlamalar kapsamında 10 okula 100 bilgisayar hediye edeceklerini açıklamışlar (Dilek Bozdemir, Medya Bilgi Rehberi).
Kurumsal sosyal sorumluluk
(KSS) çalışmaları belli bir etki uyandırmak, özellikle de
hedef kitle
nezdindeki
beğeniyi
artırarak kurumun, şirketin
itibarına
katma değer sağlamak için yapılır. Fakat, o etkiyi uyandırmak öncelikle rakamlarda gizlidir; bu bağlamda “10 okula 100 bilgisayar” arzulanan sonuca pek de yaklaştıracak gibi görünmüyor. Sayı keşke bir kez daha gözdengeçirilse…
* Kadim İstanbul, dillere destan güzelliği ve toplumsal yaşamıyla olduğu kadar toprak altındaki varlıklarıyla da kültür, tarih ve sanat için olağanüstü hazineler sunuyor. Tarih bilincinin vatana sahip çıkmada, onu kucaklamada ve yükseltmede son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İstanbul İl Kültür Müdürlüğü
’nün düzenlediği, İstanbul arkeolojisinden kesitler sunan “İstanbul Kazıları” sergisi gözümüze takıldı.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi’
ndeki sergiyi takip etmekte fayda var…
*
Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme’nin Ipsos’la
birlikte hayata geçirdiği pazar araştırmasına göre; çalışanlara sağlanan yan haklar çalışırken ve iş ararken çalışan motivasyonuna olumlu yansıyormuş. Bu nedenle şirketler, geçtiğimiz yıllara oranla yan hak ve ödüllendirmeye daha çok bütçe ayırıyor ve daha fazla aksiyon alıyormuş. Destek almayan çalışanlar, iş arama sürecinde kurumsal hediye kriterine
yüzde 56
, ödüllendirme kriterine
yüzde 61
ve yan hak kriterine ise
yüzde 67
oranında önem veriyormuş. 24 senedir söyler dururuz; çalışan bağlılığını da mutluluğunu da sağlamanın çok temel bir yolu var; insanı tüketilen bir
kaynak
değil, yatırım yapılan, gelişimine önem verilen bir
kıymet
olarak görmek... Buna da kısaca
İnsan Kıymetleri
® diyoruz. Yani Amerika’yı yeniden keşfetmeye pek de gerek yok… (Şebnem Ateş, Desibel).
#Boykot
#İsrail
#Netanyahu
#Ali Saydam
10 months ago
CarrefourSA’nın bir krizi var mı, yok mu?..
Ve gelecek geldi: Sadece “alo” diyecektik değil mi?
Vatana hizmet tertibinden maaşa bağlanan şâirimiz
Netanyahu soykırımı Batı Şeria’ya taşırıyor
Çorum kampımız da rüya gibi geçti “beşinci mevsim” gibi… (2)
AK Parti’de bir şey değişince her şey değişecek