|
Kaleciler zaten yalnız adamken!

Ülkemizde ve dünya futbolunda takımı yöneten-yönlendiren faktörlerin sonuç alanındaki en önemli yeri takım kaptanları tutmaktadır. Kaptanın özelliği; koruma, cesaret ve tutarlı davranma diye üç ana başlıkta toplansa da yetkileri ve konumları çok daha fazlasını yapmalarını gerektiriyor. Ülkemizde eski oyuncudan takım kaptanı yapma geleneği zaman zaman değişkenlik gösterse de genelde uygulanan bir davranış biçimidir. Bunu Avrupa takımlarında da gözlemlediğimizden yola çıkarsak; camiayı, kulübü, takım arkadaşlarını bilmesi açısından eski futbolcudan kaptan yapmak geleneği mantıklı davranış biçimi olarak görülebilir. Futbol dışı etkenlerde diğer futbolculardan daha avantajlı gibi görünen ve öyle de olan takım kaptanını bu şekilde ele almak, çok da mantığa yatkın gelen bir uygulama değil. Süper Lig’in lokomotifi 4 takımın kaptanlarının kalecilerden olması her ne kadar tesadüf olsa da, kalecilerin oyuna etki etme yeterliliği tartışılır. Onur Recep Kıvrak, Tolga Zengin, Volkan Demirel ve Fernando Muslera’nın sırasıyla Trabzonspor, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın saha içindeki en önemli argümanları olduğunu düşünürsek, karşılaşma sürecinde tartışmalı pozisyonlarda hakeme en yakın olması gereken bu oyuncuların ceza sahasından sarı kart cezası nedeniyle çıkamaması, “kaptan” baskısını ve itirazını oldukça kısıtlamakta.

Bu yazımız, bir iddiadan öte bir tespit olup tespitimizin altını dolduracak en önemli örneği de Başakşehir ve Emre Belözoğlu olarak verebiliriz. Emre, sadece arkadaşlarını yönlendirmiyor, hakem, hatta rakip oyuncular üzerinde de baskı kurabiliyor. Bu teknik ve taktik varyasyonlar kadar önemli. Bunu yakın tarihimizden Hagi, Alex, Fatih Tekke ve Mehmet Özdilek isimleriyle örnekleyebiliriz.

Amacım “kaleciden kaptan olmaz” gibi bir densizlik yapmak değil, bu tespitimiz üzerinde düşünmek ve ülkemizde takım kaptanına sadece “Koruma, cesaret ve tutarlı davranma” üç ana başlığın yetisi olmasının yeterli olup olmadığını değerlendirmek. Bu üç başlık kişilik göstergesidir ve 4 takım kaptanında da bu özellik fazlasıyla vardır. Peki saha içinde yan etkilere duruş ve tepki koymaları!..

Ya da şöyle diyelim; bu takımlarda lider futbolcu olma özelliği taşıyan birçok oyuncu varken takımını sahiplenen futbolcu sayısı kaçtır!

Kaptanlığı paylaşırsın, ikinci kaptan olur üçüncü kaptan olur ama önemli olan kaptanlığı değil, sorumluluğu paylaşmaktır.

Kaleci zaten yalnız adamdır…

#Kaleci
#Futbol
6 yıl önce
Kaleciler zaten yalnız adamken!
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı