|
Vicdanî kabule tarihi örnek…

İşte dünyaya anlatmamız gereken müthiş bir menkıbe…

Hani askerlikten tüymek isteyenlerin kullandığı bir kavram vardır: Vicdanî red!.. Bizim sözünü ettiğimiz ise bambaşka bir alanda bunun zıddı. Yani, vicdanî kabul!..

Bu bağlamda ve de Türkiye’nin algısının yönetilmesinde Suriye’deki mülteci kamplarında büyüyen Filistinli Jamal Abdullah’ın bu kamplardan Oxford Üniversitesi'ne uzanan öyküsünü ne kadar insana yayabilirsek o kadar iyi…



Batı’nın maneviyatını neredeyse tamamen kaybettiği bir dönemde (Bkz. Oscar kazanan filmlerdeki günah çıkarma, özlem ve sitem; örneğin The Shape of Water…) Türkiye’nin sergilediği vicdanî kabul ve çıktıları, ülkemiz algısı için ne kadar da önemli bir ifade biçimidir…

TRT World’ün değişime ilham olmak sloganıyla hayata geçirdiği ve küresel vicdan çağrısı yapan sivil girişimi ‘World Citizen’, “Gençler için Gazetecilik- Journalism for Juniors” programının ikinci ayağına 2 Mart Cuma günü Harran Mülteci Kampı’nda başlamış.

Sığınmacı çocuklar arasında gazetecilik mesleğine olan ilgiyi arttırmayı, böylece geleceğin gazetecilerini yetiştirmeyi amaçlayan ‘Gençler için Gazetecilik’ adlı eğitim programı bünyesinde bu yıl, farklı şehirlerde mülteci çocuklara yönelik çalışmalar yapılıyormuş.

TRT World’ün deneyimli gazeteci kadrosu tarafından tasarlanan ve 3 gün süren eğitim kapsamında mobil gazetecilik, hikâye anlatımı ve gazeteciliğin temelleri başlıklı konular ele alınıyormuş.

Eğitimin ilk günü düzenlenen tanışma toplantısında çocuklar, Suriye’deki mülteci kamplarında Filistinli bir çocuk olarak büyüyen ve şimdi TRT World Araştırma Merkezi’nde Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapan Dr. Jamal Abdullah’ın başarı öyküsünü dinleme şansı bulmuşlar. Yaşanan tüm zorluklara rağmen, Oxford Üniversitesi’nde akademisyen olmayı başaran, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve siyasal sosyoloji alanında üç yüksek lisans derecesine sahip; İngilizce, Arapça ve Fransızca dillerine hakim olan Dr. Jamal Abdullah, öğrencileri büyük hayaller kurmak ve hayal etme konusunda motive etmek için “Geleceği İnşa Etmek” başlıklı bir eğitim oturumunu sunmuş.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, bu eğitimin farklı şehirlerde ve ülkelerde devam edeceğini belirterek, ‘Kayıp nesil’ diye tanımlanan ve umut bağlanmayan mülteci çocuklara inandıklarını, bu proje ile onları destekleyip, geleceğin gazetecilerini yetiştirmeye devam edeceklerini açıklamış.

Olağanüstü bir girişim…

Mültecilere biraz da olsa ‘yamuk’ bakanlar varsa, ya da mültecileri ülkemiz için bir tehdit olarak görenler; onlar, TRT’nin bu girişimini yakından izlemeliler… Vicdanî kabul meselesinin ne anlama geldiğini, Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu insanî sınavdan nasıl büyük başarıyla çıkmakta olduğunu ve bu büyük tarihî sorumluluğun insanlık kültürel ve sosyal mirasına nasıl altın harflerle yazılacağını görüp belki bir nebze olsun insafa gelebilirler…

#Türkiye
#Suriye
#Mülteci
6 yıl önce
Vicdanî kabule tarihi örnek…
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî