|
Ayrımcılık din kisvesi altında kutsanabilir mi?

İlk defa İslam ülkeleri kadın meselesini tartışmak için bir araya geldiler. İKÖ''ye üye ülkelerden bakan düzeyinde katılımın olduğu toplantı T.C başbakanının isteği ile gerçekleşti. Daha önce kendisiyle yaptığım bir röportajda "kadının olmadığı toplum eksik sayılır" diyen başbakanımız amacını "İslam dünyasında kadın olması gereken yere henüz getirilmiş değil. Bu çalışmaları bilimsel bir zemine de oturtmak lazım. Yanlış gelenekler varsa bunlardan kurtulmak doğruyu yakalamak lazım. İslam dünyasında kadın konusunda bir yeniden değerlendirme yapılabilir, buna bazıları reform diyebilir. Eğer bu doğru bir adımsa bu reform yapılmalıdır" şeklinde özetliyordu.

Pek çok konuda değişime itiraz etmeyen İslam dünyasında kadınlar ile ilgili konular söz konusu olduğunda büyük bir direnç ortaya çıkıyor. Bir yandan batı kriterleriyle dayatılan kadın özgürlüğü söylemi diğer yandan kadın karşıtı geleneklerin din ile karışmasından ortaya çıkan uygulamalar.Bir taraftan hak ve özgürlük taleplerinin İslam''ın temel prensiplerine uyuşsa da "bizi değiştirecekler, yok edecekler" endişesiyle reddedilişi,diğer yandan sorgulamadan biat ediş ve dine uydurma gayreti…

Bu toplantı bu iki tutum arasında bir tavır alış açısından büyük önem taşıyor. Toplantı sonucunda bir deklarasyon hazırlandı ve Türkiye''nin başkanlığında bir izleme komitesi oluşturuldu. Ayrıca katılımcılar başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan''a bir teşekkür mektubu kaleme aldılar.

"İslam ülkeleri kadın konusunda çok kötü durumda" klişesine karşı her ülkenin kadın hakları konusunda kat ettiği önemli mesafeler var. Toplantıda bunlar da dile getirildi. Pakistan ülkesinde Hindu kültüründen izler taşıyan ama İslam adı altında kendisine yer bulan gelenekler ile mücadelesini anlattı. Ülkedeki kadınların en büyük sorunlarından birisi olan hudud yasalarını ise yeni değiştirmişti.

Yemen kadınların durumunu iyileştirmek için büyük gayretler sarf ediyor. Sudan ise İslam ülkeleri arasında kadınların kendilerine yönetimde kolayca yer bulabildikleri bir ülke. Cumhurbaşkanı danışmanı kadın, dört bakanı kadın, % 30 luk kadın kotası ile çok sayıda kadın parlamentere sahipti. Kadın konusunda " batılılar gibi mi olacağız, ailelerimiz geleneklerimiz ne olacak " gibi klişe itirazlara "batılılardan öğrenecek çok şeyimiz var" diyenler de yine Sudanlı kadınlar.

Bütün bu ülkeler içinde ise toplantının iki yıl sonra ev sahipliğini yapacak olan Malezya ayrı bir yerde duruyor. "Ayrımcılık ve eşitsizlik din kisvesi altında kutsanabilir mi" diyen Zaineh Anwar Türkiye''de olmasa da dünyada çok tanınıyor. Öyle ki Eski İran cumhurbaşkanı Hatemi Malezya''ya gittiğinde Anwar ile görüşmek istemişti. Malezya ayrıca güzellik malzemeleri tüketiminden eğitime, çalışan kadınlardan boşanmaya oranları yüksek olan bir İslam ülkesi.

Malezya''da bir diğer önemli kadın Marina Mahatir "Rahatla, saygı göster ve tepki" ver isminde yaptığı bir program ile İslam dünyası için tabu sayılan her konuyu ele alıyor aynı zamanda Aıds ile mücadele eden bir kuruluşun başkanı,"Pek çok insan yoksul,eğitimsiz ve aç kalıyor, temiz su bulamıyorsa bu bir İslam ülkesi olamaz "diyor.

Malezya''da en şaşırtıcı olan ensestin rahatlıkla konuşuluyor olması. Konuşulmakla da kalmıyor devlet kurumları enseste karşı halkı bilinçlendiriyor, televizyonda bile konu ile ilgili reklamlar yayınlanıyor.

İslam dünyasındaki kadınlarla ilgili yazacak çok şey var. "Klişelerin dışında meselelere bakmak" İslam dünyasının dışındakiler, içindekiler olmak üzere herkes için zorunlu.

İslam dünyasının kadınları artık kendi ülkelerindeki erkeklerin şovuna da modern dünyanın kurtarıcı özgürleştirme şovlarına da karşı duracak bilinçteler.

………

Başka bir toplantı; Müsiad toplantısı resimlerinde ise hiç kadın yok. Hoş mevcut az sayıda kadının iktidara yakın pozlarda resmin içinde yer almasına dirseklerle engel olunduğunu bilsek de hiç olmazsa genel resmin içinde arkalarda yer alsalardı…

………

Herkes papanın gelişiyle ilgileniyor. Benim ilgimi çeken ise Amerikalı bir rahip ve rahibenin İsrail''in hedef listesini başındaki 5 isimden birisi olan Baraoud''un evinde canlı kalkan halkası içinde yer alması oldu. Bu canlı kalkan halkası içinde kaç müslüman var merak ettim?

17 yıl önce
Ayrımcılık din kisvesi altında kutsanabilir mi?
İslâm ve Batı
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!