|
Filistin"de bir kadın cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları sadece bizde değil dünyanın her yerinde var. Bu yarışta kadınların aday olması ise hep sıra dışı bir durum olarak yorumlanıyor. Bugün sayıları çok az olan bu kadınlardan birisini, Filistin''den Majide El-Batch''ı tanıtmak istiyorum.

Majide El Batch sadece dünyaca tanınmış bir gazeteci, AP ajansa çalışıyor, haberleri Washington Post, Times gibi dünyanın birçok ünlü gazetesinde yayınlanıyor. Aynı zamanda Amerika, İsrail ve Filistin''den tanınmış siyasetçi, stand-up komedyen, hahamlar, aktörler, gazetecilerin üyesi olduğu "Barış için Komedi (Comedy for Peace http://www.comedy4peace.org ) adlı bir organizasyonun kurucularından. Bu grup, tüm kötü şartlara rağmen komedi ve espri duygusunun barışın gelmesi için kullanılabileceğine inanıyor.

Majide El Batch''ın hayata bakışının ipuçları bunlar. Acı edebiyatına bürünmeden meselelerini anlatabilen az sayıda ki Filistinlilerden birisi. Zeytinyağı''nda Kudüs''e nazır bir tepede buluştuğumuzda "Kudüs''ün bir Yahudi şehri haline gelmesini engellemek" üzere adaylığını koyduğunu söylemişti. "Yaser Arafat öldüğünde aday olmaya karar verdim. İsrail devleti ve bütün siyasetçiler Kudüslülerin aday olamayacaklarını, bizim İsrail''in bir parçası olduğumuzu iddia ediyorlardı. Direndim, önüme o kadar çok engel çıkartılar ki… Benim meselem Kudüs''tü… Oslo anlaşması sürecinde İsrail, Kudüs''ün nihai çözümde halledileceğini söylemişti. Nihai çözüm de 10 yıldır gelecek. Sorunlar çözülene kadar Kudüs bir Yahudi şehri haline gelecek ve biz bu büyük Yahudi şehrinde bir komşu mahalle olacağız."

Kudüs''te Müslüman ve Hıristiyan 33.000 Filistinli yaşıyor. Nüfusun geri kalan kısmını ise 1967''den gelen ve eski Kudüs''te Yahudi mahallerinde yaşayan Yahudiler oluşturuyor. Bu üç din mensubu arasında ise ayırımcılık yapılıyor. "Kudüs''te Filistinlilere "mavi yerleşimci" kimliği veriyorlar. Kudüs''te vatandaş değiliz, "yerleşimcileriz." 1967''de İsrail devleti veya ordusu tarafından işgal edildik. İsrail sadece Kudüs''ü işgal etmedi, okullarımıza da el attı. Okulumuz devlet okuluydu. İbranice öğreniyorduk. İbranice dersinde bize barışı getirdiklerini anlatıyorlardı. 1967''den 2007''ye geldik ama barış hala gelmedi."

Kudüs''te hayat sadece mavi yerleşimci kimliği ile sınırlanmıyor. Mavi yerleşimci gibi yeni bir tanım olan "komşu mahalle" ise sevimli başka bir kuşatmanın adı. " Hiçbir ekonomik gelişmeye hatta Kudüs''te ev yapmamıza bile izin verilmiyor. Bir sürü toprak istimlâk ediliyor ve yerleşimcilerin binalarıyla kuşatılıyoruz. Tabi bu yerleşimcilere, Batı Şeria''daki gibi yerleşimci denmiyor. Bunu komşu mahalle diye adlandırıyorlar. Kudüs''ün çevresinde her yerde komşu mahalleler var."

Eski Kudüs''te Filistinliler ve Yahudiler arasında ki ayırımcılığın boyutları, yaşam standartlarında ki fark her yerde dikkat çekiyor. Filistinlilerin yaşadığı mahalleden Yahudilerin yaşadığı bölgeye bir adım atışla bile fark edilen değişiklik/sokakların temizliği ve diğer koşullar/ insanı şaşkına çeviriyor. Majide ise bu durumu şöyle yorumluyor:

"Bizler vergimizi öderiz, ama bizlerden vergi aldıklarını söylemezler. Ben maaşımın %40''ını vergi olarak veriyorum ama karşılığını görmüyorum. Eski şehre gittiğinizde oraların pis ve yenilenmeye muhtaç olduğunu görürsünüz. İsrail hükümeti bunlar için hiç bir şey yapmıyor. Tarihi sokakların, evlerin bakıma ihtiyacı var, bazıları Osmanlı zamanından, bazıları da Memluklular zamanından kalmışlar. İslam Kalkınma Bankası da binaların yenilenmesi için bir yardımda bulunmuyor. Öte yandan, Yahudi cemaati, Yahudi mahallesindeki evlerin, binaların yenilenmesi ve inşa edilmesi için bir sürü para veriyor. Ayrıca onlar Müslüman mahallesinden de evler satın alıyorlar."

Majide''nin tüm bu yaşananların Kudüslülerin üzerindeki etkisini şöyle özetliyor:"İşgalden iyileşmek çok zor… İsrail bir yandan barıştan bahsediyor ama öte yandan her gün bizi üstün bir güç olarak tehdit ediyor. İstediğimiz barış bu değildir. Tehdit ile barış, işgal ile demokrasi nasıl bir arada olabilir ki?"

Majide cumhurbaşkanı olsaydı ne değişirdi bilmiyoruz ama onunla tanıştığımız günden bu yana olaylar tespitlerini haklı çıkartıyor.

İsrail başbakanı Olmert konuşmasının içine Kudüs''ün İsrail''in başkenti olduğuna dair ifadeyi yerleştirmesi, Majide''nin "Asıl sorun Kudüs, İsrail Kudüs''ü başkent yapmak istiyorlar" sözleriyle o kadar çok bağdaştı ki…

17 yıl önce
Filistin"de bir kadın cumhurbaşkanı
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle