|
'Sivil direniş en büyük silahımızdır, silaha başvurmayacağız”
Yıl 2013…

1 Temmuz sabahı Muhammed Mursi karşıtı darbe yanlıları İhvan-ı Müslimin'in Kahire merkezini bastı, binayı yağmaladı. Ülke genelinde çıkan çatışmalarda 8 kişinin öldürüldüğü haberi yayıldı. Aynı gün, Mısır Silahlı Kuvvetleri hem hükümete hem eylemcilere uzlaşmaları için 48 saatlik bir süre tanıdı aksi bir durumda darbe yapacaklarının sinyallerini verdi. Oysa darbe yanlıları bir uzlaşı değil, bir darbe için, darbeye gerekçe için şiddet eylemlerine başlamıştı.

2 Temmuz günü Muhammed Mursi, demokratik bir seçimle başa geçmiş bir lider olduğunu vurguladı ve askeri, olaylarda taraf olmakla suçladı.

Bu olaylara giden yolda; ekonomiyi ve kilit kurumları elinde bulunduran darbe yanlısı Mısır ordusu, benzin, elektrik, temel ihtiyaçlar gibi şeylerde musluğu kısmış, halkı darbeye destek verecek isyan kıvamına getirmiş ve bu dar boğazdan da Mursi hükümetini sorumlu tutmuştu.

Tarih 3 Temmuz 2013'ü gösterdiğinde, Mısır Ordusu darbe yaptı. Muhammed Mursi ev hapsine alındı. İhvan-ı Müslimin yöneticilerinden bazıları gözaltına alındı.

Darbe üzerine, darbe yanlıları ve darbe karşıtları arasında gerginlik yaşandı.

Mısır'daki darbeci orduyu ve darbe yanlılarını, darbe yapmak kesmemişti ki, silahlı saldırılarına, şiddet eylemlerine devam ettiler; eline silah almamış, sonuna kadar sivil bir direniş sergileyen Mursi taraftarları, darbe karşıtları katledildi. Ağustos ayında Mısır sıcağında, darbe karşıtı insanlar kamyonetlerin arkasında bulunan, havalandırması olmayan, demir kafeslere hapsedildi, orada ölmeleri beklendi.

Darbeci Mısır ordusu, Ağustos ayında darbe karşıtı, demokrasi yanlısı göstericilere gerçek mermiler ile saldırdı, bu katliamda 2 bine yakın sivil Mısırlı öldürüldü.

2013 Temmuz ayından bugüne kadar, Mısır'da adalet ve demokrasi bir daha uğramadı…

Mübarek serbest kaldı…

Mübarek rejiminin isimleri yeniden Mısır'a hükümran oldu…

Uydurma davalarla, darbe mahkemelerinde yüzlerce sivil, İhvan-ı Müslimin üyesi hapsedildi…

Türkiye dışında bu zulme tepki veren bir ülke olmadı…

Hiçbir şekilde silaha sarılmayan İhvan-ı Müslimin üyelerine zulmedilmeye devam edildi…

Namazda kıyam duran sivil insanlar, Abdülfettah Sisi emriyle vuruldu, gencecik kızlar katledildi…

Darbeci Mısır mahkemesi, Haziran 2015'te kararını verdi: Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi dahil 107 kişi idama mahkum edildi. İdam kararı verilenler arasında âlim Yusuf El-Karadavi ve Müslüman Kardeşler Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, hareketin kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin genel sekreteri Essam El Erian da vardı.

Katliamın ve darbenin yıldönümüne yaklaştığımızda, Muhammed Mursi ve Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu kişiler hakkında idam talep eden başsavcı Haşim Barakat bir suikast sonucu öldürüldü. Bu suikast bugüne kadar silahlı eyleme karışmayan İhvan'ın üzerine yıkılmak istendi. İhvan, bu suikastı üstlenmedi. Akabinde, İhvan üyelerinden 9 kişi, Sisi askerlerince katledildi, olaya çatışma süsü verilmek istendi ancak öldürülen İhvan üyelerinin bedenlerindeki izler, öldürülmeden işkence gördüklerini ispatlıyordu.

İhvan-ı Müslimin'e yönelik olarak verilen idam kararları, üzerlerine yıkılmak istenen savcı suikastı, 9 İhvan üyesinin katledilmesi… hepsi İhvan'ı silah tercihinde bulunmaya itmek içindi…

Açıkçası, tüm bu gelişmelerden sonra tüm demokratik ve tüm insani yollar İhvan için tıkanmışken, sivillere saldırmadıkça, silahlı bir tercihte bulunursa İhvan'ı kınamayacağımı belirtmiştim, hareketin sabrının zorlandığını düşünerek…

Ancak tüm bu sabrı zorlayan haksızlıklar, hukuksuzluklar, katliamlar üzerine İhvan-ı Müslimin'den tam bir sabr-ı cemil örneği açıklama geldi:

“Sivil direniş en büyük silahımızdır, silaha başvurmayacağız!”

Ben böyle bir ferâset görmedim, bu İhvan'ın kazandığının resmidir. Haydi şimdi onurla yürüyün kutlu oğullar, o yol sizindir, devrim sizindir, hak sizindir, hürriyet sizindir, Mısır sizindir, duâm sizindir.


#mısır darbesi
#sisi
#muhammed mursi
9 yıl önce
'Sivil direniş en büyük silahımızdır, silaha başvurmayacağız”
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!