|
Ar-Ge, ihracat ve ekonomik büyüme üçlüsü
Açıkçası
Ar-Ge, ihracat ve ekonomik büyüme birbiriyle çok ilişkili olduğu kadar kişi başı gelirde artışın, ekonomik refahın ve yüksek gelirli ülkeler
grubuna girmenin de anahtarıdır.

Ar-Ge, ihracat ve ekonomik büyüme üçlüsünün çalışması ekonomide üretim yapısının değişmesi, üretilen ve ihraç edilen ürünlerin teknolojik seviyesinin yükselmesi, ihracatın yüksek seviyelere çıkması ve en sonunda da ekonomik büyümenin hızlanması anlamına gelmektedir.

Bugün
Ar-Ge için yüksek miktarda kaynak ayıran ülkelerin en fazla ihracat yapan ülkeler olması tesadüf değildir.
Çünkü Ar-Ge çalışmalarında istihdam edilen beşeri sermaye, geliştirilen yeni ürünler ve kullanılan üretim teknolojisi ekonomik büyümenin temel kaynağı olmaktadır.
Ar-Ge’ye
yüksek miktarda kaynak ayıran ve yüksek teknolojik ürün üreten ülkelerin ürünlerinin daha çok tercih edildiği de ortada. Hatta üretilen teknolojik ürünler sayesinde, bu ülkelerin güçlerine güç kattıkları gibi küresel olarak dünya ekonomisinde yaşanan krizlerden de rahatlıkla çıkmalarına yardımcı oldukları da bir gerçektir.
Bununla beraber, en fazla ihracat yapan ülkelerin gerçekleştirdiği ekonomik büyüme sayesinde,
bu ülkelerin en yüksek kişi başı gelire sahip olmaları ve zengin ülke olmaları tesadüf değildir.

ORTA GELİR GRUBUNDAN ÇIKMANIN ÇARESİ
Birçok gelişmekte olan ülkenin yıllarca içinde bulunduğu orta gelir grubundan çıkamamasının sebebi de
Ar-Ge, ihracat ve ekonomik büyüme üçlüsünün istenildiği ölçüde çalışmamasıdır.

Ar-Ge, ihracat ve ekonomik büyüme üçlüsünün çalışması daha çok ihracat ve dış ticaret fazlası ve en önemlisi de düşük cari açık ve belki de cari fazla demektir.

Cari açığın olmaması
yani cari açığı düşürmek için ekonomik büyümeden zorunlu olarak vazgeçilemiyorsa ekonomik büyüme için daha fazla gaza basmak kolaylaşacaktır.
Bu da hem yüksek ekonomik büyümeyi getirecek hem de cari açığın olmaması nedeniyle dışarıya aktarılacak kaynağın yatırımlara aktarılmasını ve dolayısıyla daha yüksek ekonomik büyümenin gerçekleşmesini beraberinde getirecektir.

Ekonomide bu çarkın devam etmesi, ülkenin yüksek kişi başı gelire ulaşması ve dolayısıyla orta gelir grubundan yüksek gelirli ülkeler grubuna girmesi anlamına gelecektir.

Türkiye de bulunduğu üst orta gelir ülkeler grubundan yüksek gelirli ülke grubuna yükselmesinin de çıkış yolu bellidir.

Türkiye
son yıllarda arttırdığı Ar-Ge miktarını daha da arttırarak farklı sektörde üreteceği yüksek teknolojik ürünler sayesinde ihracat miktarını yükselterek yüksek GSYH’‘ye ulaşması adeta zorunlu bir tercihtir.
#Ekonomi
#Ar-Ge
#ihracat
#büyüme
3 ay önce
Ar-Ge, ihracat ve ekonomik büyüme üçlüsü
Açıklanmaya muhtaç bir açıklama
Bülent Ecevit"i nasıl bilirdiniz?
Kamu yönetiminde bölüşüm sorunu ve çözüm yöntemi
Başıboş köpek sorunu nasıl çözülür?
Gazze yanarken Hac ve Umre