|
Dünyadaki ekonomik ve siyasi işbirliği örgütleri


Dünya ekonomisinde öne çıkan önemli işbirlikleri ve entegrasyonları bulunmakta.
Bir yandan
, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra
finansal sorunlar ve altyapı yatırımları için kurulan IMF, Dünya Bankası ve
ülkelerin refahını ve ekonomik kalkınmasını sağlamayı amaçlayan OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) gibi
resmi kuruluşlar varken diğer yandan
, Avrupa Birliği gibi hiyerarşik olarak üye ülkelerin üzerinde yer alan hükümetler üstü entegrasyonlar, G20 gibi daha geniş inisiyatifler ve bölgesel işbirliği örgütlerinin oluştuğunu görüyoruz.
AB gibi ekonomik ve siyasi entegrasyonlar, bu süreçte nihai olarak
ulaşılması gereken en
yüksek
entegrasyon seviyesi
için kurulmuş hükümetler
arası bir yapı özelliği taşımaktadır.
Üye ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliği sayesinde, üye ülkeler bir çok alanda tek devlet gibi hareket etmekteler.

Diğer yandan, dünya ekonomisinde bir araya gelen ülkeler Avrupa’da, Asya’da, Afrika’da ve Amerika kıtasında farklı alanlarda işbirliği örgütleri kuruyorlar.

Bu işbirliği örgütlerinden, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), üye devletler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek, İslam ülkelerinin
hak ve çıkarlarını korumak amacıyla 57 ülkenin bir araya geldiği bir işbirliği teşkilatıdır.
Kurulduğu 1969 yılından beri bir çok alanda işbirliği amaçlayan İİT halen entegrasyon sürecinin ilk aşamasında olsa da temsiliyet açısından önemli bir konumdadır.

Bölgesel bir serbest ticaret anlaşması olan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika tarafından hayata geçirilmiştir. Bu işbirliğinin ana konusu ülkeler arasındaki ticaret ve yatırımların liberalize edilerek ekonomik alanda işbirliğini arttırmaktır.

G20, öne çıkan önemli inisiyatiflerden birisidir. Dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin bir araya geldiği, bağlayıcılıkları olmasa da belki de dünya ekonomisini temsil etme açısından en önemli bir inisiyatif olarak öne çıkmaktadır.
Gerçekleşen zirvelerde hem ekonomik hem de siyasi konuların katılan üye ülkeler tarafından konuşulması bu inisiyatifin önemini arttırıyor.
Üye ülkelerin
dünyanın farklı kıtalarından olması, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerden temsilcilerin olması ve temsil edilmeyen bir çok ülke sorunlarının burada dile getirilmesi G20’den beklentileri arttırmaktadır.

G20’ye üye ülkeler ise, Türkiye, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, ve Avrupa Birliği Komisyonu’dur.

Son dönemlerde öne çıkan önemli bölgesel bir işbirliği örgütü Şanghay İşbirliği Örgütü’dür. Ana işbirliği konusu güvenlik olan bu işbirliği örgütüne
Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Hindistan ve Pakistan üye durumundadır.
Şu anda Şanghay İşbirliği Örgütü’nün üye sayısı sekize çıkmış durumda.

Ana teması güvenlik olsa da Asya’da alternatif ekonomik bir işbirliği örgütü olma yolunda katılacak yeni üyeler ile yoluna devam etmektedir.

Bununla beraber, Afrika kıtasında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Asya’da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu (APEC) öne çıkan diğer ekonomik ve siyasi işbirliği örgütleridir.

#G20
#İİT
#AB
#OECD
#IMF
2 yıl önce
Dünyadaki ekonomik ve siyasi işbirliği örgütleri
Şansölye Merkel ve Kraliçe Elizabeth, Afgan Said için gözyaşınız var mı?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü