|
Düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümeleri yeterli mi?

Düşük gelirli ve orta gelirli yani gelişmekte olan ülkelerin, yüksek gelirli ülke olmak için daha yüksek ekonomik büyüme oranlarıyla büyümeleri gerekiyor.

Yani, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler ile aralarında var olan gelir ve kalkınma farklılıklarını azaltmak için daha yüksek ekonomik büyüme gerçekleş-tirmeleri elzemdir.

Bu nedenle,
düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin önceliği
yüksek ekonomik büyüme olması gerekirken, gelişmiş ya da yüksek gelirli ülkelerin önceliği sahip oldukları GSYH’yi ve yüksek kişi başı gelir seviyelerini korumaktır. Ayrıca, gelişmiş ülkelerin de zaten düşük gelirli ya da gelişmekte olan ülkeler kadar yüksek ekonomik büyüme gerçekleştirmeleri kolay olmamaktadır.

EN YÜKSEK EKONOMİK BÜYÜME GERÇEKLEŞTİREN ÜLKELER

Dünya ekonomisinde en yüksek ekonomik büyüme gerçekleştiren ülkeler gelişmekte olan ülkelerdir.
2022 yılı için açıklanan verilere göre, en yüksek ekonomik büyüme gösteren ülkeler genellikle düşük gelirli ve orta gelirli ülkelerdir.

2022 yılında düşük gelirli ülkeler yüzde 3.4 ,orta gelirli yani ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkeler yüzde 3.6 ve yüksek gelirli yani zengin ülkeler ise yüzde 2.8 ekonomik büyüme gerçekleştirdi.


EN YÜKSEK GSYH’YE SAHİP OLAN ÜLKELER

2023 yılı verileri açıklanmadığı için 2022 verilerine baktığımızda en yüksek GSYH’ye sahip ülke ABD’dir. ABD, 25.4 trilyon dolar milli geliri ile 2022 yılında dünyada en büyük ekonomi konumunu devam ettirdi.

Dünya ekonomisinde ikinci en yüksek GSYH’ye sahip olan ülkesi 18.1 trilyon dolar ile Çin olurken, Çin’i 4.2 trilyon milyar dolar ile takip eden Japonya dünyanın en yüksek üçüncü GSYH’ye sahip ülkesi oldu.

Bu ülkeleri 4.7 trilyon dolar GSYH ile Almanya, 3.3 trilyon dolar ile Hindistan, 3.1 trilyon dolarla İngiltere ve 2.7 trilyon dolar ile Fransa takip etmektedir.

Bu ülkeler içerinde yer alan Çin ve Hindistan diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha yüksek ekonomik büyüme gösterdikleri açıktır.

Bunun yanında yüksek GSYH’ye sahip olan ve
özellikle petrol ve doğalgaz gibi zengin enerji kaynağına sahip olan ülkeler
de yüksek ekonomik büyüme gösterebilirler.
Sorulması gereken esas sorular şudur:

Düşük gelirli ülkeler ve orta gelirli yani ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelerin gerçekleştirdikleri bu ekonomik büyüme oranları, yüksek gelirli ülkeler grubuna girmeleri için yeterli mi?

Ya da bu ülkelerin gerçekleştirdikleri ekonomik büyüme oranlarıyla, gelişmiş ülkeleri yakalamaları olası mı?
#Ekonomi
#GSYH
#kalkınma
3 ay önce
Düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümeleri yeterli mi?
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..
KDV artışının KDV indiriminden daha çok alkış aldığı ülke
Arapça tabelalar ve yeni CHP