|
Altın güvenli liman olmaya devam ediyor
A
ltın 2019 yılında yüzde 33,39 oranında artarak
yılın en çok kazandıran yatırım aracı oldu.
2019 yılında bu artışın arkasında ağırlıklı olarak
ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları ve ABD- İran arasındaki yükselen tansiyon, AB ile İngiltere arasında yaşanan Brexit
süreci ile ilgili belirsizlikler ve Ortadoğu’da var olan potansiyel çatışma ortamı ve belirsizlikler yer almaktaydı.

Yani var olan belirsizlik ortamının altına olan talebi arttırdığı gibi altın fiyatındaki artışı da tetiklediğini gördük. Geçen yıl altının artışını tetikleyen nedenlerin bir kısmı yani Brexit, Çin-ABD arasındaki ticaret savaşı dolayısıyla gerginleşen ortamda biraz yumuşama sağlansa da ortaya çıkan yeni belirsizliklerin altın fiyatında artışı desteklediğini görüyoruz.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?
Altın en çok risklerin arttığı dönemlerde yükseliyor. Yani risk artınca yatırımcıların en fazla ilgi duyduğu ve kendilerini koruma altına aldıkları yatırım araçlarının başında altın geliyor.
Çin’deki koronavirüs salgınının ardından hem Çin’de hem de büyük küresel firmalarda düşen satışlar, Asya’da ve Avrupa’da ekonomik büyüme beklentilerinde
aşağı yönlü revizyonlara neden oldu. Mevcut konjonktür altının tekrar yükselmesi için de işaret niteliği taşımaktadır.

Şu anda 1600 doları aşan bir ons altının yukarı doğru hareketi, ekonomilerdeki büyüme oranlarında düşüş ile bu yükselişini devam ettirteceği gözüküyor. Bu artış trendi yukarı yönlü talep ile beraber daha da güçlü bir şekilde desteklenmektedir.

En önemlisi de
altının
ons fiyatının dolar bazlı olması nedeniyle hem dolar/TL fiyatlarında meydana gelen artışın hem de ons altın değerindeki artışın bir arada iç piyasada altın fiyatında hızlı bir yükselişe neden olmasıdır.

Yılın tamamında altın fiyatı ne olur? Altın fiyatlarındaki artış trendi devam eder mi? Bu soruların cevapları dünya ekonomisindeki belirsizliklere bağlı olduğu kadar bölgemizdeki jeopolitik riskler ve geleneksel olarak altın talebinin arttığı mevsimin yaklaşması ile beraber altın fiyatları üzerinde oluşacak baskıya da bağlıdır.

Türkiye, Hindistan gibi ülkelerde yaz aylarında ve sonbaharda altının düğünlerde
ağırlıklı olarak talep görmesi nedeniyle bu durumun altın fiyatları üzerinde yukarı doğru baskı yapacağı öngörülmektedir.
Tabii en önemlisi de
dolar/TL kurunda meydana gelebilecek
olası artışlar.
DÜNYADA EN FAZLA ALTIN REZERVLERİ OLAN ÜLKELER

Merkez bankalarının altını önemli bir rezerv olarak tutmaları altın talebini dolayısıyla altın fiyatını arttıran bir başka sebeptir.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ve dünyada en fazla altın rezervi olan ABD’nin toplam rezervler içindeki altın payı yüzde 77 iken, dünyada en çok altın rezervi tutan ikinci ülke Almanya’nın toplam rezervleri içindeki altın payı yüzde 73 seviyelerindedir
.

İlginç olan dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in dünyada altın rezervine sahip ülkeler içinde 6. sırada yer almasına rağmen toplam rezervler içinde altın payının çok düşük olmasıdır.

Türkiye’de Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin
toplam rezervler içindeki payı yüzde 20 seviyelerinde.
AB ülkeleri, altını rezerv olarak tutma eğilimleri en yüksek olan ülkeler olarak öne çıkmakta. Hatta dünyada en fazla altın rezervi tutan ilk 10 ülkenin çoğu Avrupa ülkelerinden oluşmakta.
Almanya, İtalya, Fransa, İsviçre ve Hollanda sırasıyla ilk 10 içerisinde yer alan Avrupa ülkeleridir.
#Altın
#Güven
#Brexit
4 yıl önce
Altın güvenli liman olmaya devam ediyor
Kılıçdaroğlu ve Tuncay Özkan’dan asparagas şov
Türkiye 2020 yılında nasıl büyüdü?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı