|
Ak Parti İslamcılığı durdurdu mu?
İslamcılık tartışmaları keşke esastan sürse. Onu çevreleyen siyaset, cemaat, iktidar ve para ilişkilerini merkeze almasa. Çünkü bu çerçeve İslamcılıktan çok İslamcıları tartışmaya çekiyor. Şahsi ve iftiralara yol açıyor. Aslı görmemizi, sorunların temeline inmemizi engelliyor. Belki de böyle isteniyor. Esasa inerek yanlışlardan kurtulmamız ve hala tek umut olan İslamcılıktan yararlanmamız engellenmek isteniyor. İslam toplumları kendi topraklarından çıkan fikirlere inançlarını kaybetsin isteniyor. Yeniden çözüm için batı ideolojilerine koşsunlar!

İslamcılık üzerine yapılan tartışmaların en sorunlu yanı Ak parti ile kurulan ilişkidir. Bu ilişki önemli. Çünkü bu ilişki oldukça geniş boyutlar taşımakta. Nitekim Ak Parti döneminde İslamcılar, hem Türkiye'de hem bölgede hem de dünyada gündeme geldiler. Aktörel politik ve ekonomik ilişkilere ulaştılar. Ak Parti önemli ölçüde İslamcıların kadrolarında yer aldığı ve çeşitli politikalar uyguladığı bir iktidarı temsil ediyor. 2002 yılından itibaren açılımlar, demokratikleşmeler, darbelerle yüzleşmeler, ekonomik girişimler ve anayasa değişim çabalarına tanık olduk. Bunların yürütülmesinde İslamcı kimliğe sahip insanların büyük payı var. Onların inanç ve umutları bu çalışmalara yansıdı yer yer. Çözüm Süreci'nin millet konsepti etrafında yürütülmesi bunun en önemli örneği.

Ak Parti iktidarı Ortadoğu'da ve İslam dünyasında alışılmışın dışında çeşitli ittifaklara giriyor. Dünya düzenine itiraz ediyor. En üst düzeyde lideri Erdoğan, “dünya beşten büyük” diyor. Bu söylem, bir dünya düzenine meydan okuma söylemidir. Somali ve diğer Afrika ülkelerinde birçok yardımlar ve yatırımlar yapılıyor. Buraya koşanların büyük çoğu İslamcılar, burada yardıma koşmalarını sağlayan motivasyon İslam'a inançları. Ak Parti, dünyaya 5 milyar dolar civarında hayri yardımlar yapan bir iktidar. Üstelik dünya ekonomisinde aldığı payla mukayese edildiğinde akıl karı değil! İki buçuk milyon Suriyeli göçmeni kucaklıyor. İHH, Deniz Feneri, Yeryüzü Doktorları gibi İslamcı STK'larla eş güdümlü olarak dünyaya hayır, umut ve destek veriyor. Hiçbir milliyetçi, Kürtçü, solcu ve liberal hareket bunların içinde yok. Bütün bunlar Ak Parti iktidarı ile eş güdümlü çalışmalar ve desteklerle oluyor. İslamcıların inanç, motivasyon ve örgütlenmelerine dayanıyor.

Ak Parti ve İslamcılık ilişkisi çok önemli. Ancak bu ilişkiyi sadece iktidarın zehirlemeleri ve baştan çıkarmaları üzerinde okumak büyük bir çarpıtma. Çünkü tek yönlü bir bakışı temsil ediyor. Eksik bir okumayı ifade ediyor. Örneğin Türkiye'deki demokratik açılımlar ve Kürt meselesinin çözümünde İslamcıların söylemi, meselelerin halka taşınmasını sağladı. İslam kardeşliği ve millet söylemi burada önemli işlevler üstlendi. İslamcılar Ak Parti'ye, Türkiye'ye, bölgeye ve dünyaya sahip oldukları asgari donanımlarıyla çok şey kattılar. Ak Parti, İslamcılara çok şey kattı. Onların devlete yerleşmesini, devleti tanımasını, dünyaya açılmalarını ve aktörler haline gelmelerine katkı verdi. İslamcılar, Türkiye toplumunda meşru görünürlük edindiler. Medyada, akademide, entelektüel çevrelerde ve sermaye ilişkilerinde öne çıktılar. Devlet ve beyaz Türkler tarafından “merdiven altı ideolojisi” muamelesini görmeyi aştılar. Fatih ve varoşlara tıkılmaktan kurtuldular! Özgüvenleriyle entelektüel seyahatlere, tartışmalara, akademik ortamlara ve medyada yer almaya başladılar. Serbest rekabet imkanı elde ettiler. Düne kadar üniversitede ezilip-büzülerek ve kendini gizleyerek var olan İslamcılar, Ak Parti dönemiyle beraber üniversitelerde eşit temsil imkanı bulmaya başladılar.

Ak Parti iktidarı İslamcıları durdurmadı, onları devleti yönetme rolüne taşıdı. Ortadoğu ve dünyada söz söyleme imkanlarına kavuşturdu. Mağaralarından, dar mahallelerinden ve kısır döngü içeren grup-hizip ortamlarından çıkma fırsatları sağladı. Bu süreçte elbette imtihanlar olacak. Kimi kaybedecek, kimi de daha güçlenerek yoluna devam edecek. Ak Parti kadroları da buna dahil.
#Ak Parti iktidarı
#islamcılık
#Ortadoğu
9 yıl önce
Ak Parti İslamcılığı durdurdu mu?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle