|
AK Parti, yeni AK Parti olacak mı?

Ak Parti, Türkiye''nin oldukça büyük bir dönüşüm ve kutuplaşma içinden geçtiği bir dönemde tek büyük siyasi irade olarak gözüküyor. On yıl önce iktidara geldiği zaman, 28 Şubat''ın yolsuzlukları, politik baskıları ve inanca yönelen dışlamaları nedeniyle halk kitlelerinin bilincinde ''kurtarıcı'' olarak karşılanmıştı.

Ak Parti, iki iktidar döneminde iki siyasal vizyon gerçekleştirdi. Birincisinde kalkınma, ikincisinde adalet. Nitekim TOKİ, sağlık reformu, duble yollar, ihracatın artışı gibi faaliyetlerle bunlar somutlaştı. İkinci iktidar döneminde adalet boyutu öne çıktı. Demokratik Açılım, Ergenekon soruşturması, ordu-siyaset ilişkilerinin demokratikleştirilmesi, yeni anayasa yapma arayışları. Kalkınma ve adalet iktidarlarında Türkiye zenginleşti ve özgürleşti.

Bu başarıların politik temelinde ''Demokratlar Koalisyonu'' diyebileceğimiz ittifakın etkisi büyüktü. Bu siyasal ve entelektüel ittifak, Türkiye''nin büyük dönüşümünün entelektüel, moral ve uluslar arası motivasyonlarını oluşturmaktaydı. Sosyal demokratlar, liberaller, aleviler, yetmez ama evetçiler, genç siviller vs. ''Demokratlar Koalisyonu''nu meydana getiriyorlardı. Türkiye''nin özgürleşmesini, hukuk devleti olmasını, faali meçhullerin kalkmasını, askerlerin siyasetten çekilmesini, insanların onurlu bir biçimde yaşamasını vs. isteyen bütün düşünen insanlar ve topluluklar umudunu temsil eden entelektüel öncülerdi bu ittifaktakiler.

Bugün ''Demokratik Koalisyon''un çözülmeye başladığını görüyoruz. Ak Parti de iki dönemlik kalkınma ve adalet atılımlarından sonra üçüncü iktidar döneminde bir durulma ile karşı karşıya kaldı. Uludere de katledilen 34 insanın adalete kavuşamaması, işkenceci bir polis şefinin üst yönetici yapmadaki ısrarı, gibi olgular durulma döneminin örnekleri. Üçüncü dönemi neden durulma olarak tanımlıyoruz? Ak Parti, Türköne''nin söylediği gibi AK Parti Devleti mi oldu? Türkiye''nin dönüşümünü talep eden kesimler ve entelektüeller bu taleplerinden mi vazgeçtiler? Yoksa Ak Parti, yeni Türkiye muhayyilesine olan inancını geride mi bıraktı?

Ak Parti''nin beşinci olağanüstü kongresine hazırlandığı bir dönemde bu konular üzerinde durulması ve hem kendini hem Türkiye''yi hem de bölgeyi düşünerek yeniden yola koyulması gerekiyor. Çünkü Ak Parti sadece Ak Parti sorumluluğunu taşıma hakkına sahip değil. Türkiye''yi ve bütün bölgesel varlığı düşünerek ''durulma dönemini'' aşmak zorundadır. Kürt sorununu, demokratikleşmeyi, devlet içi çetelerle mücadeleyi, üretilen zenginliğin daha adil bölüşümünü vs. düşünerek yenilenen yeni bir Ak Parti olarak bu kongreye hazırlanmalıdır.

Yeniden demokratik koalisyonun tahkim edilmesi gerekir. Liberalleri, demokratları ve cemaati tekrar Türkiye''nin büyük kalkınma ve adalet dönüşümü etrafında ortak bir heyecan ve inanç etrafında mobilize etmenin yolları bulunmalıdır. Parti içi demokrasinin yolları açılarak ''parti oligarşisi'' oluşumuna yol verilmemelidir. 2007 seçim döneminde yapıldığı gibi yeni aktörlere, yeni fikirlere ve yeni arayışlara açılarak siyasetin yenilenmesine imkan tanınmalıdır. Anti-Ak Parti cephesinin çoğalması sadece Ak Parti''nin değil, Türkiye''nin de hayrına değil.

Madem ki yeni Türkiye''yi inşa rolüne bürünen bir irade bulunmakta, bu irade bunu besleyen, destekleyen ve pekiştiren bütün söylemler ve aktörlere açık olmalıdır. Öte yandan artık eski Türkiye''nin arkaik ilişkilerinden beslenerek yetişen aktörlerden arınmalıdır.

Bütün hakkaniyet beklentileri içinde olan Alevilere, Kürtlere, dindarlara, Ortadoğu halklarına, Balkan topluluklarına vs. seslenen bir liderlik ortaya konmalıdır. Dersimde katledilenlere sahip çıkan, demokratik açılımı gerçekleştirmek için cesur adımlar atan, balkon konuşmalarıyla tarihsel hinterlandımızın bütün mazlumlarına seslenen bir liderlik yaklaşımı yeniden sergilenmelidir.

Ak Parti''nin iktidara geldiği dönemdeki konjonktür oldukça farklılaşmıştır. Halkın beklentileri yükseldiği gibi, iç politik sorunlar da daha fazla derinleşmektedir. Türkiye, Ortadoğu sorununa daha fazla bulaşır hale gelmektedir. Bu nedenle derinleşen, yaygınlaşan ve bölgeselleşen sorunlarımızı aşmak için büyük dönüşüm için gerekli büyük koalisyona bugün çok daha fazla muhtacız.

İnşallah yeni kongrenin çalışmaları, büyük dönüşüm etrafında toparlanan büyük siyasal uzlaşma iradesinin ihyasına hizmet eder.

12 yıl önce
AK Parti, yeni AK Parti olacak mı?
Tarihselciler nerede hata ediyorlar?
HDP, Kürtlere ölüm; AK Parti, yaşam vaat etti
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı