|
Doğu"nun muhafazakar aktörleri

Anadolu, özellikle Doğu Anadolu, yıllardır içe dönük ve kendi haline terk edilen bir kapalı toplum. Ne entelektüel üretim, ne ekonomik üretim ne de siyasal üretim. Kendi kaderiyle baş başa bırakılmış ve her şeyi ile Ankara"nın varlığına mahkum edilmiş bir bölge.

Ancak şimdi Yeni Türkiye"ye eşlik eden bir Doğu Anadolu gelişiyor. Bunu Kahramanmaraş, Elazığ ve Malatya"da katıldığım toplantılarda gözlemliyorum. Maraş"ta Siyaset Akademisi"nde siyasal kavramları konuştuk ve sonra Maraş"ın doğallığı, tarihi ve kültürel zenginliğiyle yeniden hareketlendiğini gördüm. Maraş, N. Fazılları, N. Pakdil"leri ve R. Özdenören"leri yetiştiren bir şehrimiz. Gençliğimiz bu Maraşlıları okumakla geçti. Maraş"ı dolaşırken bunu hissettim. Bana eşlik eden Maraş"ın güzel insanları müzelerini, camilerini ve çarşılarını dolaştırdılar. Muhafazakârlık ve kalkınma el ele yürüyor. İnsanların sözünde, yüzünde ve davranışlarında umut var. Yeni Türkiye"ye inanç var. Çözüm süreci konuştuğumuzda büyük bir destekle karşılaşıyorum.

Kahramanmaraş"tan sonra gece saat 12"de Elazığ"a ulaşıyorum. Memleketim, çocukluğum, gençliğim, ilk okumalarım ve Türkiye ile ilgili ilk hayallerimin kurulduğu şehir. Elazığ"da Harput Konuşmaları yapıyoruz. Elazığ Sivil Toplum Platformu öncülük yapıyor. Mahmut Övür"le Harput tepesinde okuyan, düşünen ve Türkiye davası olan bir grup iş adamı, akademisyen ve aydın insanla beraber çözüm sürecini konuşuyoruz. MHP eski milletvekili Prof. Dr. Mustafa Gül"ün itirazları ve kaygıları toplantıda yükseliyor. Vali Muammer Erol bilge bir tutumla devlet ağırlığını hissettirmeden bizleri dinliyor. Hakan Esen, moderatörümüz. Harput Konuşmaları"nın aktif öncülerinden. İş adamı Metin Bulut, STK önderi Burhan Bey, iş adamı Nedim Durgun Gül, Mustafa Bey, Hayrettin Bey ve Resul Şahin… Harput Konuşmaları ile Doğu"da Harput perspektifiyle Elazığ"ı, bölgeyi, Türkiye"yi ve dünyayı konuşmaya azmetmişler. Heyecan ve inançla yola çıkmışlar. Elazığ, Harput ruhuyla yeniden ayağa kalkarak kapalı toplumsal dünyasını aşmak için yola çıkıyor. Yeni Türkiye"yi selamlamak istiyor.

Gece saat 11"e kadar Harput"un tepesinde çözümü konuştuktan sonra, Metin Bulut"un "dergahı"na iniyoruz. Harput musikisi ile başka bir aleme dalıyoruz bu kez. Ahmet Kaya"dan başlıyoruz Harput türkülerine eşlik etmeye. Türkçe, Kürtçe ve Zazaca türküler okuyoruz. Harput ruhu yeniden diriliyor. Yeni Türkiye, Harput ruhuyla diriliyor. Harput, yeniden Türkiye"nin varlığına karışıyor. Türklerin Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Levantenler ile beraber yaşadığı dönemin çağrışımları ve duygularıyla yeniden tanışıyoruz. Hititler"in, Artukoğulları"nın ve Osmanlılar"ın bu medeniyet kentinde yeniden kendimizi asırlarla tanışan insanlar olarak hissediyoruz.

İkinci gün Malatya"da, bu defa aileyi konuşuyoruz. BİLSAM"ın düzenlediği Değişen Dünya"da Aile Sempozyumu"nda aile konusunu masaya yatırıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin açılış konuşmasını yapıyor. Öznur Çalık başta olmak üzere Malatya milletvekilleri buna eşlik ediyor. Aile, bütün yönleriyle tartışılıyor. Dünya, Türkiye, Doğu ve Malatya bu defa aile üzerinden giderek konuşuluyor. Dünya ailesini Anadolu"nun bir kentinde konuşan ve tartışan bir yeni Türkiye umuduyla sarsılıyorum. Türkiye"yi New York ya da Londra"da konuşan bir dünyada, Avrupa"yı ve ABD"yi aile bağlamında Malatya"da konuşan bir dünya! BİLSAM Başkanı Prof. İbrahim Gezer, mütevazı bir Anadolu Müslümanı. Ancak yaptığı işler büyük. Onunla yola çıkan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Küçük gibi dostları ve dava arkadaşlar var. BİLSAM"ı hem büyük hem de mütevazı kılan hakikat bu.

Kahramanmaraş, Elazığ ve Malatya… Üçü de yeni Türkiye"ye en büyük destekte bulunan iller. Halk oylamasında bunu somut olarak gördük. Milliyetçilik ve muhafazakârlığı kimi kez iç içe, kimi kez yan yana tutan şehirler. Ancak entelektüel ve ekonomik yükselişin öncülüğünü yapan aktörler muhafazakârlardan oluşmakta. Doğu, muhafazakârların aktörlüğünde kapalı toplumun sınırlarını aşıyor. Yeni Türkiye ile buluşmanın heyecanını yaşıyor. Bu sosyolojik dinamizmleri durdurmanın imkanı yok artık.

11 yıl önce
Doğu"nun muhafazakar aktörleri
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî