|
Bazı isimler bakan olduğunu bir kaç saat kala öğrendi
Milletvekillerinin yemin ettiği gün, Meclis, okulların ilk açılış günündeki gibiydi. Anneler, babalar, eşler, çocuklar, yakın akrabalar… TBMM’nin her köşesinde yeni vekil olmanın veya yeniden seçilmenin heyecanı vardı. Meclis’te siyaset yapılmayan tek gün de diyebiliriz. Gerçekten de iktidar ve muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekilini tebrikleşirken, hatta hasretle kucaklaşırken gördüm. Yanımdaki Ankara gazetecileri, “
Çok şaşırma. Meclis geleneğidir. Bugün kucaklaşırlar, yarın kıyasıya muhalefet hatta kıyasıya kavga ederler
” diyerek tecrübelerini aktarmadan edemediler.
Ancak ikili sohbetlerde hemen herkesin gündemi yeni kabineydi. “Kimler olacak?” sorusu kadar “Eski kabineden kimler olmayacak?” sorusu da yanıtını arıyordu. Özellikle gazeteciler iktidar kulisinde görüştükleri AK Partililerden tahminlerini ve duyumlarını öğrenme çabasındaydı. Ancak şu anlaşıldı ki; WhatsApp gruplarında ve sosyal medyada farklı farklı onlarca liste dolaşsa da kimse hiçbirinin doğruluğundan emin olamıyordu. Üzerinde uzlaşılan iki isim vardı sadece:
Hakan Fidan
ve
İbrahim Kalın
’ın yeni görevleri.

Peki, bu sefer kabinede olacak isimler neden son güne kadar duyulmadı? Ankara’da kaldığım iki gün boyunca bu sorunun peşine düştüm. Yeni kabinenin nasıl şekillendiğinin de yanıtını almış oldum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan eski kabineden 2 ismi yeniden görevlendirdi.
Ben bu yazıyı yazarken Fahrettin Koca ve Mehmet Nuri Ersoy’un bakanlığa devam edecekleri artık Ankara’da dilden dile dolaşan en net bilgiydi.
Erdoğan iki bakan dışında, eski kabinesinden herkesi milletvekili adayı yapmıştı. Hepsi de seçildi ve yeni kabinede yer almadılar. Son ana kadar sadece Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın devam edeceği konuşuluyordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın Cevdet Yılmaz olduğunu Çankaya Köşkü’nde isimlerin açıklanmasını beklerken öğrendik.
Oktay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurucusu ve devletin hafızasıydı.
Görevine devam etmesi Erdoğan’ın tartışmasız tercihi olarak yorumlanacaktı.
Cevdet Yılmaz, aynı zamanda
“devletin hafızası” görevini de devraldı.
Çünkü Yılmaz da bürokratik geçmişi olan tecrübeli siyasetçilerden. 1989’da girdiği Devlet Planlama Teşkilatı’nda 15 yıl üst düzey görev yapması hemen dikkat çekiyor.
Yani Yılmaz, devleti hem gelenek, sistem ve işleyiş hem de ekonomi kurumları özelinde çok iyi bilen biri.
Bu durumda Cumhurbaşkanlığı Kabinesi iki isim dışında tamamen değişti.
En büyük sürpriz de Erdoğan’ın bu kararı oldu.

İşte “isimler neden sızmadı?” sorusunun yanıtı da burada. Eski kabinedeki isimler görev alamayınca, gazetecilerin bürokrasi kaynaklı haber kaynaklarından net bilgi alınamadı. Eski kadrolar arasında bilgi alışverişi yaşanmadığı için de ortada dolaşan listeler ‘duyum’ ve ‘tahmin’den öteye gidemedi.

Erdoğan’ın yeni kabineyi bizzat ve büyük gizlilik içinde inşa ettiği anlaşılıyor. Yeni bakanlara görevleri isimler netleştikçe bildirilmiş. Yeni kabinenin yeni bakanlarından biri, “Cuma gecesi haberdar edildiğini” söyledi. Cumartesi günü öğlen saatlerine kadar bakan olduğunu bilmeyen isimler varmış. Erdoğan son gece titizlikle çalışmasına devam etmiş. Bazı bakanlıklar için belirlenen üç isim arasından tercihler yapmış. Yeni bakanlara tebliğleri ise Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan yapmış.

Yeni kabine, isimler üzerinden bir süre konuşulacak. Eski kabine ile kıyaslamalar yapılacak.

Bazı isimlerin, “düşünülmelerine” rağmen yeni dönemde görev istemedikleri biliniyor.
Bazı isimlerin ise yeniden koltuk bekledikleri konuşuluyordu.
Ancak Ankara’da konuştuğum siyasi çevreler, Erdoğan’ın siyasete yeni isimler katmasının yanı sıra “
görev kabinesi
” oluşturduğunu düşünüyor.
#TBMM
#Kabine
#Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti
#Ankara
#Ersin Çelik
1 yıl önce
Bazı isimler bakan olduğunu bir kaç saat kala öğrendi
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu