|
İki şifre: Gönülleri kazanacak ve ‘itibarlı’ adaylar
Bu zamana kadar altılı masanın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını tartıştık ve devam ediyoruz. Bu mesele anlaşılan bir süre daha gündemimizde olacak.
Kılıçdaroğlu – Akşener
zirvesinden sonra bir açıklama yapılmadı ancak liderler mesajlarını kendi üsluplarıyla vermeye devam etti.
Meral Akşener görüşmeden bir gün sonra yayınladığı videoda kendisine bin 500’den fazla e-posta geldiğine vurgu yaparak, “Endişelerinizi anlıyorum. Mesajınızı aldım. Şunu bir söz olarak kabul edin; ülkenin 13. Cumhurbaşkanı
altılı masanın önerdiği isim olacak
” dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu ise gazetecilerin Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adaylıklarına ilişkin soruya “görevlerinin başındalar, dilimizde tüy bitti,
adayı altılı masa belirleyecek
” yanıtını verdi.
Artık çok net.
Akşener, Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını istemiyor. Kılıçdaroğlu ise Akşener’in İmamoğlu ya da Yavaş dayatmasına karşı çıkıyor.
Adı konmamış bir restleşmenin ortasındaki
iki liderin uzlaştığı bir mesele var
ama. “
Adayı altılı masa belirleyecek
” diyorlar.
Kamuoyu, bu “uzlaşma” görüntüsü ile masadaki diğer liderlerin de söz hakkı olduğunu nihayet öğrenmiş oldu. Peki
diğer liderlerin tavrı ne?
Kim kime yakın? Önceki gün Yeni Şafak’ta yer alan kulis habere göre;
Saadet Partisi, Demokrat ve Gelecek partileri Kılıçdaroğlu’nu destekliyormuş
. Tablo böyleyse ve liderler adayı altılı masa belirleyecek prensibine bağlı kalırsa Kılıçdaroğlu kendi oyuyla masadaki çoğunluğu almış durumda.
Saadet Partisi Genel Başkanı
Temel Karamollaoğlu
’nun son açıklamaları bu bilgiyi teyit eder nitelikte. Habertürk’ten Nihal Bengisu Karaca’ya konuşan Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’na destek olmanın ötesine de geçerek şunları söylemiş: “İmamoğlu’nu ya da Yavaş’ı istiyoruz, onlardan biri aday olurlarsa mutlaka kazanır demek cahilce bir iddia. Erdoğan buldozer gibi ezip geçer.” Dahası da var. Temel Bey’in önündeki son ankete göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın en az 3 puan üzerinde görünüyormuş.
Görüldüğü gibi altılı masa hesap kitap aşamasına yeni geçmiş durumda. Oysa Ocak ayı ile birlikte seçim sathı maline girilmiş olacak ve sandık günü için
14 Mayıs
tarihi konuşuluyor.
Herkes Cumhurbaşkanı seçimlerine ve daha doğrusu muhalefetin adayının kim olacağına yoğunlaştı lakin aynı gün
milletvekili seçimleri
nin sandıkları da kurulacak. Henüz adaylarını açıklamasalar da
altılı masanın listeleri
ni tartışacağız. Mesela CHP ve İyi Parti dışındaki partiler ne yapacaklar? Liderleri kesinlikle milletvekili olmak istiyorlar. Diğer yandan tek başlarına yüzde 7 barajını aşmaları konuşulmuyor bile. Bu durumda
liderlerin CHP ya da İyi Parti listelerinden aday gösterilmeleri gerekecek
. CHP son seçimlerde Saadet Partisi’nden üç ismi Meclis’e soktu. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da İyi Parti listelerinden seçildi. Altılı masa liderlerinin yanı sıra kurmaylarının da adaylıkları söz konusu olacaktır. Yani altılı masa Cumhurbaşkanı adayını belirledikten sonra bu sefer de liste savaşları yaşanacak. ‘
Sıra
’ tartışmaları olacak. Mesela CHP’nin önseçim mekanizması bu durumda nasıl işleyecek merak konusu? Çünkü CHP’de milletvekili aday adayı olmak için 40 il başkanı ve 39 ilçe başkanı istifa etti.

Yeni yılın ilk günleri geride kalırken milletvekili listeleri de gündemi işgal edecek. Sadece altılı masanın değil AK Parti ve MHP’nin aday listelerini de konuşacağız. İki partinin gündemi bu anlamda sakin aslında. Çünkü Cumhurbaşkanı adayları belli.

MHP
’de liste hazırlıkları başladı. Birçok MHP il başkanı milletvekili adayı olmak için görevlerinden istifa etti. Benzer istifa süreçlerinin
AK Parti
'de de yaşanması bekleniyor. AK Parti’den adaylık için istifa edenler arasında ‘sınırlı sayıda’ belediye başkanı olabileceği de konuşuluyor.
AK Parti’nin milletvekili aday listelerini oluştururken uygulayacağı kriterler ise belli olmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde parti kurmaylarına “
gönülleri kazanacak aday listeleri hazırlayalım
” talimatını verdi. “Gönülleri kazanacak” adaylar şehirlerde ve seçim bölgelerinde karşılığı olan isimler anlamına geliyor. Yani gözleri yerel aktörlere çeviriyor.
Önceki sabah gazetemizin yazı işleri toplantısında sorularımızı yanıtlayan
AK Parti Genel Başkanvekili
Numan Kurtulmuş
aday belirleme kriterlerine “itibar” kavramını da ekledi. Numan Bey, sohbetimizde şunları söyledi: “Ben bu kampanyanın kilit kavramının aday tespitleri bakımından ‘
itibar
’ sözcüğü olduğu kanaatindeyim. Halkımızın ‘Bu insan, bu kadın, bu adam, bu düzgün adamdır, doğru adamdır. Benim derdimi taşıyacak insandır’ diyebileceği itibarlı yani muteber isimler üzerinden inşallah aday tespitlerini gerçekleştirmek mümkün olur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurmaylarına talimatı ve Numan Kurtulmuş’un kanaati AK Parti’nin adayları belirleme şifreleri olacak. Çok ince elenip sık dokunacağı ise zaten aşikâr. Çünkü AK Parti’nin mevcut 286 milletvekilinden 100’e yakını üç dönem kuralına takılıyor. Bu da AK Parti listelerinde büyük yenilik olacağının bir diğer göstergesi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti
#Numan Kurtulmuş
#6'lı Masa
#CHP
#İYİ Parti
1 yıl önce
İki şifre: Gönülleri kazanacak ve ‘itibarlı’ adaylar
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu