|
İmamlar da herkes gibi işini yapmasın mı?

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, temmuz ayında Ayasofya Camii’nde baş imam olarak görevlendirildi. Cuma namazı hutbelerini Türkçe dışında İngilizce ve Arapça da okuyan Boynukalın Hoca, sosyal medyayı da aktif kullanıyor. Yaptığı paylaşımlarda da genel olarak Kur’an ve hadis bağlamını vurgulayarak bir çerçeve çiziyor. Bu paylaşımlara her kesimden farklı tepkiler gelirken, son olarak ortaya ‘herkes işini yapsın’ polemiği çıktı. Habertürk yazarı Kübra Par ise Boynukalın’a “hadsiz imam” diyerek, kime emir verdiği bilinmez şu cümleleri yazdı “Alın görevden, ya da söyleyin sahiden kendi işine baksın!” Kimsenin haddini hududunu bilmediği bir ortamda, din hakkında ve dinin kuşattığı hayatın her alanında söz söylemek bir tek din adamlarının hakkı değilmiş gibi görüntü çıkıyor ortaya. Bir din aliminin işi nedir size göre? Namaz kıldırıp, cenaze kaldırıp, cemaate uzaktan selam verip, kendini toplumdan soyutlayıp, maaşına bakmak mı? Boynukalın hocanın yorumlarını, siyaset yapmak olarak görenler de var. Siyaseti de dini de hayattan soyutlayıp belli alanlara kapatmak mümkün değil. Boynukalın’ın görüşlerini elbette herkes eleştirebilir. Aksini savunabilir. Tezlerini çürütebilir. Kadın erkek hukukunu, İslam ve Kur’an çerçevesinde yorumlayan bir ilahiyatçıya ayar vermek de neyin nesi? Sorun, İslam Hukuku Profesörü Mehmet Boynukalın’ın aynı zamanda cami imamı olmasında sanırım. “Hoca camide, hoca camide” replikleri eski dizilerde kalmamış anlaşılan.

Sosyal medyayı sahaya süren kazanır

  • AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe İletişim Platformu’nun davetlisiydi. Çok sayıda medya mensubu katıldı ve akla gelen hemen her konunun ele alındığı soru-cevap ortamı oluştu. Sorulara yeni sorular eklendi, konu konuyu açtı ve Kabaktepe’yi daha yakından tanımış olduk. Kabaktepe, seçildiği günden beri Z kuşağına vurgu yapıyor. Çağın neslini önceleyen, önemseyen ve hedefleyen siyaset dilinin nasıl olması gerektiğine dair görüşlerini medya buluşmasında da etraflıca anlattı. Planlarından bahsetti. “Biz alan açacağız, imkan sağlayacağız, gençler kendilerini fark ettirecek bir iletişim dili oluşturacak” dedi. Konu gençler olunca ister istemez sosyal medyayı da konuştuk. Kabaktepe il başkanı olduktan sonra Twitter’ın en aktif siyasetçilerinden oldu. Takipçi sayısı 2 binden kısa sürede 150 bine yaklaştı. Paylaşımları ciddi etkileşim alıyor. Kabaktepe, Ayasofya’da sabah namazı kılma çağrısını da gece yarısı Twitter hesabından yaptı. Binlerce genç, o tweetle sabah namazında buluştu. Sonrasında yayınlanan video hayli ilgi gördü. Kabaktepe, bu sayede İstanbul’daki gençlik kollarının hareket kabiliyetini de ölçmüş. Kabaktepe’nin ölçümü önemli bir veri aslında. Olması gereken sosyal medya yapılanması. Sahayı sosyal medyaya taşımanın medyatik bir etkileşim dışında getirisi yok. Sosyal medyayı sahaya yansıtmak ise farklı. Bu etkileşim de dokunarak iletişimi getirir ve sandığa da yansır. Sosyal medyayı sahaya süren kazanır. Bunu son seçimlerde açıkça gördük. Kabaktepe ile görüşmemizden böyle bir tarz-ı siyaset izlenimi edindim.

Oyun tutkunu çocukların abiliğini yapıyor

Burada zaman zaman internet dünyasından faydalı içerikler tavsiye etmeye gayret edeceğim. Televizyon izleyicisinin yakından tanıdığı Bekir Develi, bir süredir YouTube’da profesyonel yayıncılık yapıyor. Kendi adına açtığı kanal bir yıl dolmadan 500 bin aboneye ulaştı. Yorumları denk geldikçe okuyorum. Okudukça da YouTube’daki kaliteli, faydalı içerik eksikliğini gençlerin dilinden öğreniyorum. Bu durumu Albayrak Medya’nın dijital mecralarına gösterilen ilgiden de görebiliyoruz. Bekir Develi kitle hedefli ve İslami çizgide içerikler üretiyor. Peygamber Efendimiz’in örnek hayatını ve güzel ahlakını ‘Z kuşağı ayrımcılığı’ yaşayan nesle aşılamaya gayret ediyor. Kanalında sadece yetişkinler ve gençler için değil çocuklara özel formatlar da üretiyor. Dijitalleşmenin en büyük mağduru ve büyük müşterisi olan çocukların sanal oyun tutkusu asla ihmal edilmemeli. Üzerine çokça konuşmak gerekiyor. Fakat içerik üretmek daha elzem. YouTube’da en fazla izlenen içeriklerin başında da oyun videoları geliyor. Sözü Bekir Develi’nin kanalında çocuklarla oyun oynamaya başlayan Sertaç Güngör’e getireceğim. Çocuklar onu ‘Sertaç Abi’ olarak tanıyor. Enerjisi, sempatikliği ve çocukla çocuk olma kişiliğine oyun bilgisini de ekleyen Sertaç Güngör tam olarak ne yapıyor biliyor musunuz? Kültürümüze, değerlerimize uygun içeriklerle çocukları hem eğlendiriyor hem de bilgilendiriyor. Büyük bir eksikliği, içerik açığını kapatıyor. Çocuğunuz, kardeşiniz, yeğenleriniz sanal oyun oynuyorsa bunu engellemek ve onunla cebelleşmek yerine Sertaç Abilerine emanet edebilirsiniz. Pazar sabahları 10’daki canlı yayınların altına yazılan yorumları da okumalısınız. Ebeveynlerin yorumları, yaşadığınız ve aşamadığınız bir sorunun çözümüne kapı aralayabilir.

#Mehmet Boynukalın
3 yıl önce
İmamlar da herkes gibi işini yapmasın mı?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle