|
Pergel stratejisi

Üretim güçsüzlüğünü yenmede girişimci insan, bilgi ve sermayeden önce gelir. Çünkü bilgi ve sermaye insanın gölgesi gibi, ne onun dışındadır, ?ne de ondan ayrı düşünülebilir.Ramsey''i Türkiye''den İngiltere''ye taşıyarak bir Avrupa markası haline getiren Remzi Gür ile Atlantik Okyanus''unu aşmada nasıl bir strteji izlenmesi gerektiğini konuştuk.

Gür, İstanbul ile Londra arasında sağlam bir köprü kurmasını başarmış ender girişimcilerden biri. Aynı köprüyü Londra ile New York arasında da kurabilmek için de "Pergel Stratejisi" izlemeli.

Mevlana''nın ünlü pergel benzetmesinde olduğu gibi, Anadolu''nun öncü şirketleri bir ayaklarıyla sımsıkı İstanbul''a basarak, diğer ayaklarıyla da beş kıtayı dolaşmalılar.

ABB, Sony ve McDonald''s gibi, dünyanın başarılı şirketleri, pergel stratejisini ustalıkla uygulayanların başında gelirler.

Onlar kendi ülkelerinde ayaklarını yere sağlam bastıktan sonra, bütün ülkelerle ya üretici ya da tüketici olarak ciddi bir işbirliğine girişmeye çalışıyorlar.

Global şirketler, kararlarını yalnızca milli parametrelere göre değil, milletlerarası parametrelere dayanarak almak zorundalar. Artık hiç bir işletmenin, kendi ülkesinin sınırları içinde kalarak, bir dünya firması olması mümkün değil. Çünkü hiç bir ülkenin kaynakları işletmelerini dünya pazarlarına taşımaya yetmez.

Avrupalılar Amerika''da, Amerikalılar da Uzak Asya''da şirketler kuruyor. Şirketlerin kârları da Avrasya''da yeniden yatırıma dönüşüyor. Eskiden şirketler belirli bir şehirde ya da ülkede faaliyet gösterirlerdi. Şimdi bütün dünya bir şirket için işyeri haline geldi.

Üretim, genel bir işletme kuralı olarak, en yüksek fiyat ile en düşük maliyeti veren noktada yapılır.

Bir dünya firması olmak için, tasarım ve pazarlama çalışmaları müşterilerin yoğunlaştığı ülkede olmalı.

Araştırma ve geliştirme çalışmaları ise, dünyanın önde gelen üniversitelerinin yakınlarında yoğunlaşmalı.

Üretim de mutlaka Çin ve Hindistan gibi işgücünün düşük olduğu ülkelere kaydırılmalı.

Reklamcılıkta bir dünya firması olan Saathci & Saathci''nin son televizyon reklamı filmi, İngiltere''de tasarlanmış, Kanada''da filmi çekilmiş, İngiltere ile Amerika''nın ünlü stüdyolarında seslendirilmiş ve Madison Avenü''de de yayına hazır hale getirilmiş.

Dünyanın önde gelen 1000 şirketinin Hong Kong''da büroları var. Bu şirketlerin 900''ü de Çin''de ve çok sayıda fabrikaya sahip.

Dünyanın devleri ürünlerini Amerika ve Avrupa''da tasarlıyor, Çin''de üretiyor, Hong Kong''dan da bütün dünyaya pazarlıyor.

Anadolu''nun öncü işletmeleri de pergel stratejisi izleyerek, sabit ayaklarını İstanbul''da tutup, diğer ayaklarıyla da bütün dünyayı dolaşmalılar.

25 yıl önce
Pergel stratejisi
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle