|
"Yazık, karga kadar olamadık"

Hayvan haklarını söz konusu edince dikkatimizi çekti, Kur''an-ı Kerim''de hayvanlardan ne kadar da çok bahsediliyormuş. Âdemoğlu hayvanlardan ilk dersini kargadan almış. Hz. Âdem''in iki oğlundan biri olan Kâbil, öldürdüğü kardeşinin cesedini ne yapacağını düşünürken karga kendi cinsi için bunu uygulamalı olarak ona göstermiş. Böylece insanoğlu, kendi ölüsünü gömmeyi kargadan öğrenmiş. Kâbil de o meşhur sözünü söylemiş ''Yazık, karga kadar olamadım''. Bu durum muhtemelen insanoğlunun kuşlardan, hatta bütünüyle hayvanlardan öğreneceği daha çok şeyin olduğunu anlatır ve de kargayı aptal bellemeyin.

İnsanlığın ikinci atası Hz. Nuh, gemisine her hayvandan bir çift almayı ihmal etmemiş. Belki de hayvan neslinin tüketilmemesini öğretmek için.

Hz. Süleyman sanki hayvanların da peygamberi. Kuşdilini biliyor, karıncayla konuşuyor, ibibikten kendisinin dahi haberdar olmadığı bilgiler alıyor. Biz güvercinin haber ilettiğini biliyorduk ama demek ki, bu işi hüthüt, yani ibibik daha iyi yapabilir. Yani ''İbibikler öter ötmez ordayım'' türküsü boşuna söylenmemiş. Demek ''Bilgi Allah katındandır'', dilediğine dilediği bilgiyi verir. Bir hayvan bile insanın hiç bilemeyeceği şeyleri bilebilir. Süleyman''ın cinlerden, insanlardan ve hayvanlardan ordusu vardı. Kur''an-ı Kerim''de cinleri çalıştırırken dayandığı bastonunu yiyip çürüten canlılardan, belki de mikroplardan söz ediliyor.

Hz. Salih Peygamber''in devesi başlı başına bir mucize. Onun ve Ashabıkehf''in köpeği Kıtmir gibi on kadar hayvanın cennete gireceğini söyleyen zayıf rivayetler var. Kıtmir ile belki sadakatin değerine işaret ediliyor.

Domuz dahi, biz hoşlanmasak da, Allah''ın bir kulu, bir ümmet ve Orhan Çeker Hoca''nın ifadesiyle, Ümmeti Muhammed için safi bir imtihan konusu. Tıpkı Hz. Salih''in devesinin Semud Kavmi için imtihan olması gibi. Domuzun bir günahı yok. O Allah''ın verdiği görevi yapıyor. Bir domuz senede 9 yavru yapar ve yavrular altı ayda annesinin büyüklüğüne ulaşır. Bir koyun senede bir yavru yapar ve yavru ancak bir senede annesi kadar olabilir. Buna göre domuz koyuna kıyasla on sekiz kat daha ekonomik. Ama Allah yemeyeceksiniz demiş, yemiyoruz. İmtihanın sırrı da bu.

Hepsi bir tarafa, Allah arıya vahyettiğini söylüyor. Demek ki, arının maharetleri kendi becerisi değilmiş. Bununla belki de görevini tastamam yapan her insana bu kabil ilhamların gelebileceğine işaret ediliyor.

Hasılı, Allah her şeyi insan için yaratmış ama, onun da serazat olmadığını, her davranışından Allah''a hesap vereceğini ona bildirmiş.

''Siz yerdekilere merhametli olun ki, göktekiler de size merhametli olsun'' diyor Hz. Peygamber. Allah''tan, Müslümanlar tarihte bu merhametin pek çok örneğini göstermişler. Ama İslam ahlakı unutulunca merhamet de unutulmuş.

Her yıl bizim ülkemizde de -Batıdakiler kadar vahşi olmasa da- hayvanlara karşı pek çok zulüm yapılmaktadır. Televizyondan izlediğim ve beni ürperten bazılarını zikredeyim: Samsun''da kazıklara bağlanan mandaların insafsızca vurulup tahrik edilerek kazığı koparmada yarıştırılmaları, Yusufeli''ndeki acımasız boğa güreşleri, rakibini kan-revan içinde bırakan köpek dalaşları, horoz dövüşleri… Bunlar hep insanın içindeki vahşetin dışavurumlarıdır, sadistçe duyguların tezahürüdürler.

Bu yazılarım sebebiyle bir okuyucum Çin''de zevk için bir mandaya yapılan işkencenin videosunu gönderdi. İzleyemedim ve kapattım. Aman Allah''ım ne sabursun dedim. İnsanlar Allah''ı ve hesabı unuttukları ölçüde zalimleşiyorlar. Akif''in dizeleri tam da bunu anlatıyor.

Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır

Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır

Yüreklerden silinmiş kabul edilsin havf-i Yezdan''ın

Ne irfanın kalır tesiri kat''iyyen ne de vicdanın

Yani bilginin, kültürün, vicdanın etkisi bir yere kadardır. Allah korkusu olmayan insan her adiliği yapar.

Çift süren öküzlere verilen eziyeti çok iyi bilen babamın sıkça söylediği sözlerdendir: Son yıllarda görülen bolluğun sebebi, traktörün icat edilmesidir. Traktör çıktı da artık öküzlere eziyet edilmez oldu, bu sebeple Allah bolluk verdi, der.

10 yıl önce
"Yazık, karga kadar olamadık"
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle