|
Mükellef kuş Twitter ve diğerleri...

Devletlerin sosyal medya ile çatışmaları bitmez. Malum biz de Twitter ile sorun yaşadık. Hükümet tavrını ortaya koydu ve vergi konusunda teknik ekipler çalışıyor. Twitter, istenilen şartları yerine getirecek. Niye mi?

Malum iki yıl önce de Google, Türkiye"den elde ettiği 300 milyon dolar gelir nedeniyle böyle bir tartışmada hemen ödeme niyetini açıklamıştı. Google"ın geçen yılki Türkiye reklam gelirinin 450 milyon dolara çıktığı tahmin ediliyor.

Konu vergiye bağlandı. Aslında vergi çatışma konularından sadece biri. Sadece Twitter değil, Google, Facebook, Fourquare, Instagram başta olmak üzere hepsinde sorunlar yaşanmaya devam edecek.

Bana göre Fousguare, ekonomik konularda en fazla potansiyele sahip sosyal medya uygulamalarının başında geliyor.

Amerika"da Google ile Apple arasında harita uygulaması konusunda büyük rekabet yaşanmıştı. Apple yarışta geri kalınca harita ekibini değiştirmek zorunda kalmıştı.

Benzeri bir yarış Amerika dışında Google ile Rusya merkezli Yandex arasında da yaşanıyor. Yandex, bu alandaki uygulamalarda üstünlük sağlamak için Türkiye"de birkaç şirketi almak için adım attığını da biliyoruz.

Yeni ürünler ve teknolojiler yeni kavramlar ve dönüşümleri zorunlu kılıyor.

Sosyal medya kozmopolit toplum için kaygan zeminler oluşturuyor. Felsefede, hukukta, uluslararası ilişkilerde var olan zihniyeti sarsıyor.

Hem kendi aralarında hem de içinde geliştikleri toplumun kurallarında ihtilafa düşüyorlar.

Önceki gün Microsoft"un Nokia"yı satın alma süreci tamamlandı. İki kaybeden bir kazanan olacak mı? 10 yıl önce kendi alanlarında lider olan iki şirket şimdi kendi alanlarında rekabetçi özelliklerini kaybetti. Bakalım bu birliktelik nasıl bir yapı oluşturabilecek.

Bu iki şirketten ders çıkarmak gerekiyor. Önceki gün Apple açıklama yaptı. Kasasında 160 milyar dolar bulunuyormuş. İsterse önümüzdeki iki yıl içinde bu parayı kullanabilecekmiş. Kullanıp ne yapacak göreceğiz. Çünkü Microsoft"un da 10 yıl önce kendini dönüştürebileceği çift haneli milyar dolarları vardı ama bunu yapamadı.

iPhone satışları için öngörülen geçen dönemki rakam 55 milyon adetti ama bu 50 milyon adette kaldılar. Şimdi iPhone 6 stratejilerinde radikal kararlar alması bekleniyor.

Teknoloji ve sosyal medya devlerinin kendi aralarında rekabet yoğunlaşırken, hükümetlerle ilişkilerindeki sorunlar da büyüyor.

Sadece biz değil, dünyanın farklı ülkeleri, sosyal medyanın risklerine dikkat çekmeye devam ediyor.

Mesela, İngiltere Maliye Bakanlığı"na bağlı Gelirler ve Gümrük Departmanı (HMRC) Kıdemli Basın Sorumlusu Patrick O"Brien ülkede faaliyet gösteren sosyal medya kuruluşlarının da tıpkı diğer şirketleri gibi kurumlar vergisini ödemekle yükümlü olduğunu kaydetti. O"Brien, sosyal medya kuruluşlarına çifte vergilendirme ihtimaline karşı yardımcı olacaklarını da hatırlattı.

Ülkeler arasında KEK görüşmelerinde iki konu birincil olarak alınmalı: Karşılıklı uçuşlarda havayolu şirketlerine daha geniş imkanlar tanımak ile sosyal medya konusunda çifte vergilendirmeyi önlemek...

Benzeri bir eleştiri de Almanya"dan Google"a geldi. Avrupa"nın en büyük medya ve yayıncılık şirketlerinden biri olan Axel Springer, büyük Alman gazetelerinden birinde yayınlanan mektubunda internet devi Google"ı sert bir şekilde eleştirdi. Rahatsızlık reklam gelirlerinin paylaşımından çıktı.

Google ile Avrupa Komisyonu arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığa da dikkat çekiyor. Anlaşmazlık Google"ın arama sonuçları içerisinde kendi ürünlerine avantaj sağladığı suçlamalarıyla ilgili.

Sosyal medya kuruluşlarının hükümetlerle ihtilafları bir uyarı niteliğindedir. En iyi kurumsal telefon olduğunu kabul ettiğim Blackberry"nin halini bir düşünün. Son beş yıl içinde kaybeden ileri teknoloji şirketlerinden biri de odur. Kaybetmesinin sebebi olarak, hükümetlerle anlaşmaması gösterilebilir.

Sosyal medyaya ilgimiz, satılan her iki telefondan birinin akıllı olmasını sağladı. Ancak kamusal sorumlulukları da düşünmek zorundayız.

10 yıl önce
Mükellef kuş Twitter ve diğerleri...
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..
Tek bir zamana/ tarihsizliğe hapsedilmeye başkaldıran adam: Kadir Mısıroğlu