|
Bıyıkları kurcalamayın!

Dünya uzay boşluğundaki bir gezegen... Güneşin etrafında belli bir düzen içinde dönüyor. Bilmem kaç milyar insan, havası, suyu, her türlü güzelliği, nimeti olan bu dünyada yaşayıp gidiyoruz. Kimimiz beyazız, kimimiz siyahız, sarı olanlarımız da var. Farklı şeylere inanıyor, farklı kılıklara bürünüyor, farklı yollarda yürüyoruz. Hayat, kimilerine göre hızlı, kimilerine göre yavaş biçimde akan zaman diye bir şeyin içinde akıp gidiyor. Hepimiz bu büyük akıntının içinde, ömür dediğimiz epeyce girintili çıkıntılı hikâyelerimizi yaşıyoruz. İşin aslı budur, bu kadardır. Birileri çıkıp mavallar anlatsa da hadise bu kadar basit, yalın ve anlaşılırdır.

Peki ama, neden birileri bu düzeni bozuyor, o mavalları anlatıyor? Ne hakla o birileri zamanı bir yerinde durdurup; şöyle olmazsanız, şunu giymezseniz, böyle düşünmezseniz, şöyle inanmazsanız zamanın, hadi çağın diyelim gerisinde kalırsınız diyebiliyor. Bu yapılan devranın tabiatına ters... Her insan çağının insanıdır, yediği içtiği, giydiği, yaptığı, düşündüğü, inandığı, önemli bulduğu şeyler ne olursa olsun. Durumlardan biri neden diğerlerini belirleme hakkını edinecek kadar cüretkâr olsun?

Uzay boşluğunda dönüp duran şu mavi gezegenin zaman ırmağında akıp giden milyarlarca insanından biri olarak insanlara ne olmaları gerektiğini söyleyip duran aklıevvelleri gerçekten hiç anlayamıyorum. Bu dünyanın fanileriyiz bizler, neden geçinip gitmek varken suyu bulandırıp duruyorsunuz?

Nereden aklıma geldi bütün bunlar? Bir haber okudum, bir seyahat firması şoförlerine bıyık yasağı getirmiş. Bir tavsiye kararı değil, bir yasaklama kararı... Bıyığını kesmeyen işini bırakmak, ekmeğinden olmak durumunda yani... Şoförlerin büyük kısmı mecburen ve istemeyerek bıyıklarını kesmek zorunda kalmışlar. Aralarında işini bırakmayı göze alacak kadar bıyığına sadık olanlar da çıkmış.

Bu saçmalık nedir Allah aşkına? Çok parası olan, bu sebeple fikri olduğu varsayılan bir adam, sakallı ve bıyıklı insanları işe almayacağından dem vurmuştu. Bu hamle bu saçmalığın fiiliyata geçirilmesi oluyor herhalde...

Firma yetkilisi, “Amaç müşteri memnuniyeti” filan diyor. Ben o firmanın sık sık müşterisi oluyorum ve asla böyle bir uygulamadan memnun olmam. Böyle bir uygulamanın müşterileri memnun edeceğini nereden çıkarıyorsunuz yahu! Azımsanmayacak kısmının bıyıklı olduğunu bildiğim o müşterilere fikirlerini sordunuz mu? Yoksa yakında müşterilere de mi bıyık yasağı getireceksiniz. Biliyorum ki derdiniz imaj yapmak... Hangi imajın uygun olduğunu da müşterilerinize değil, bilirbilmezbilirkişilere soruyorsunuz. Yanlış! Standart getiriyoruz diye insanların ağızlarıyla burunları arasını boş bırakma ya da bıyıklı tutma tercihlerine müdahale edemezsiniz? İnsanların istedikleri kişi olma haklarını yok edecek standart nasıl bir standarttır. İnsanlarla “içli dışlı olmak” noktasında bıyığın nasıl bir yaramazlığını gördünüz. Ben yıllardır ekmeğimi bıyıklı bakkaldan, etimi bıyıklı kasaptan alıyorum. Bir kere bile “Bu adam da bıyığına bakmadan benimle içli dışlı oluyor” diye bir endişeye kapılmadım. Siz bizim adımıza neden endişeleniyorsunuz?

İnsanların bıyıklarını kurcalamayın ve şunu iyi düşünün: Belki de sorun imaj imalatçılarındadır!

16 yıl önce
Bıyıkları kurcalamayın!
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî