|
Dijital uçuruma yuvarlanırken

ABD bugünlerde finansal uçurumla ilgili kararlar üzerine yoğunlaşmış durumda. Alınacak kararlarla ülkenin yarınlara güçlü biçimde girmesi hedefleniyor.

Bir de tüm dünyanın gündeminde olan dijital uçurum var. Bu tamlama yarının dünyasını şekillendirecek bilgi teknolojilerine erişim ve bilgi teknolojileri araçlarıyla katma değer üretme temelinde ülkeler ve toplumlar arasındaki farklılıkları niteliyor.

Farklı bir pencereden bakacak olursak buna dijital üretim toplumu olmakla dijital pazar olmak arasındaki tercih de diyebiliriz.

Türkiye genç nüfusuyla gurur duymaya devam ediyor ancak bu genç nüfus dijital tüketiciler olarak yetişiyor.

Sosyal medya ortamlarında içerik üreterek dünyanın önde gelen şirketlerine yeni petrol olan verileri oluk oluk akıtıyoruz.

Dijital barajlar kurulmadığı için kaynaklar boşa akıp gidiyor ya da başka barajlara doğru yönleniyor.

Dijital uçurum başka ülkelerle ülkemiz arasındaki bilgi teknolojileri arasındaki farktır. Dijital uçurum aynı araçlarla farklı kademelerde katma değer üretmenin ve zararlı çıkmanın izahıdır. Türkiye''nin gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı sadece bilgisayar okuryazarlığına bağlamak temel bir yanılgıdır.

Esas olan teknolojiyi özümseyerek Türkiye''nin menfaatleri doğrultusunda tabana yayacak bir kesimin eksikliğidir.

Bugün internet girişimleri dediğimizde ilk sıralarda hep e-ticaret siteleri geliyor. Bu bile tek başına internet ortamındaki sağlıksız gelişmelerin bir göstergesi sayılabilir.

Karar mercilerinin başında olan kişiler dijital dünya ile iletişimlerini sınırlı tuttukları için ülkenin tümünü bu şekilde görüyorlar ve dijital uçurumu ciddi bir tehdit olarak görmüyorlar.

Türkiye toprakları belki petrol zengini değil ancak yeni yüzyılın petrolü veri ve biz kendi verilerimizin kontrolünü elimizde tutamıyoruz.

Dijital uçurum sadece ülkeler arasında değil. Kişiler arasında da dijital uçurumlar artıyor. Önyargı obezi toplumlar ve veriyi bilgiye dönüştürebilen form tutmuş toplumlar birbirlerinden giderek farklılaşıyor.

Bu şartlarda nasıl dijital uçurumu kapatabiliriz?

Mesele bir imkan meselesi olmaktan çok ötede, dijital körlüğe tutulan kurumlar maalesef doğru bakış açılarına sahip olmaktan çok uzak.

Dijital bilgiye erişim kaynaklarını sübvanse ederek dijital uçurumun kapatılmasına katkı sağlayabiliriz. Dünyadaki ülkelerin önemli bir kısmı mobil internet bağlantısı üzerinden Wikipedia erişimini ücretsiz olarak vatandaşlarına sağlıyor. Bilgiye rahat erişim dijital uçurumu kapatmanın yollarından biridir.

Teknoloji geliştirebiliriz. Ancak teknoparklar yenilik üreten yerler yerine ucuz kira ve vergi indirimi sunan serbest bölgeler olarak görülüyor. Teknoparklardan çıkan ve nihai kullanıcıya ulaşmış icatların sayısı maalesef çok az.

Örneklendirelim…

Okul kitaplarının ücretsiz olduğu ülkede internet lüks tüketim kabul edilerek vergilendiriliyor.

Vergi tahsilatı için kullanılan OGS ve KGS gibi sistemlerin tıkır tıkır işlediği bir ülkede içinde bulunduğumuz zamanın elektriği olan internet yüksek hızda sağlanamıyor.

Mobil internet kullanımının hızla arttığı bir ülkede mobil teknoloji ürünlerinin içindeki yerlilik oranı sıfıra yakın.

90''ların ortasında vizyona giren La Haine filminde ''Önemli olan düşüş değil yere çarpıştır'' diye bir replik yer alıyordu.

Dijital uçuruma yuvarlanırken bu lafı aklımızda tutmakta fayda var.

11 yıl önce
Dijital uçuruma yuvarlanırken
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle