|
O çocukları kim öldürdü?

İsrail ordusunun çekildiğini açıkladıktan sonraki sabah beşte Beyt-i Hanun''da bir aile apartmanına yönelik saldırısındaki trajik görüntüler unutulmadı. Aynı aileden 13 kişinin tank ve Apache helikopterleriyle katledilmesini, birkaç aylık ya da bir başındaki bebeklerin annelerinin kucağında cansız yatışını, 15 dakika arayla altı top mermisi atılan binadan 20 cesedin çıkarılmasını unutmak mümkün mü?

Türkiye basınında “insanlık neredesin” başlıklarıyla yayınlanan resimler, Filistin''den dünyaya yansıyan, insan ırkının tahammül sınırlarını zorlayan trajik görüntülerden sadece bir tanesiydi. Saldırının sebepleri, şekli, iğrençliği, sonuçları, dünyadaki yansımaları ve verilen tepkilerde bir farklılık olmadı. Bazılarının açık desteği, bazılarının sessiz onayı tekrarlandı sadece. Ama o saldırılarda dikkatlerden kaçan ya da kaçırılan çok önemli bir ayrıntı var ki, Filistin halkına yönelik yeni kıyımın niteliğini anlamak için bu ayrıntının üzerinde durmak gerekiyor.

Çocukların katledildiği saldırıdan 3 gün önce, 5 Kasım''da bir iddia atıldı ortaya. Birleşik Arap Emirlikleri''nde yayınlanan El-Beyan ve El-Halic gazeteleri, İsrail ordusunun “Güz Bulutları” adlı saldırılarının ve Beyt-i Hanun''daki apartman saldırısının Amerikan askerleri komutasında gerçekleştirildiğini yazdı. El Beyan gazetesinin “Amerikalı subaylar Gazze''ye saldırıyı yönetiyorlar” başlığıyla verdiği haberde, İsrail ordusunun Lübnan''da Hizbullah karşısında aldığı yenilginin Gazze''de tekrarlanmaması için ABD''nin operasyona yardım ettiği bildirildi. El-Halic ise, aynı haberi, “İsrail, saldırının ABD yönetiminde olduğunu açıklıyor” başlığı ile verdi. ABD''nin İsrail''i destekleme politikasını siyasi destekten askeri operasyonları yönetme seviyesine çıkardığını belirten gazete, son saldırıların bu işbirliğinin ürünü olduğuna işaret etti.

İsrail kaynaklarına dayandırılan haberde, İsrailli subayların Washington''da Amerikalı subaylarla bir araya geldiği ve Gazze''deki saldırıların planlanıp yönetilmesi konusunda Amerikalı subayların İsrail''e gönderilmesinin talep edildiği bildirildi.

Bu iddiaları güçlendiren başka gelişmeler de oldu. İsrail''de yayınlanan aşırı sağcı Jarussalem Post gazetesinde 12 Kasım''da yayınlanan haberde; Filistinli direniş gruplarının Amerikan hedeflerini vurma çağrısı yaptığı duyuruldu. Gazete, saldırı sonrası toplanan BM Güvenlik Konseyi''nde, İsrail aleyhinde hazırlanan karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesine karşı, Filistin Hak Direniş Komitesi, El Aksa Tugayları, Ebu Riş Tugayları ve daha önce adı duyulmayan Tevhid Tugayları''nın, ortak bir açıklama yaparak, ABD''yi hedef aldıkları iddia edildi. Daha önce ABD vatandaşlarını rehin alan ama hepsini serbest bırakan Filistinli gruplar şimdiye kadar hiçbir şekilde ABD hedeflerine saldırmadı. Ama açıklamadaki şu ifadeler yeni bir gerçeği ortaya koyuyor: “İsrail''e atılan Kassam füzelerini engellemek için son Beyt-i Hanun saldırısına Amerikan askeri uzmanları da katıldı.”

Lübnan savaşından önce İsrail savaş gemilerinin Gazze plajında dokuz çocuğu katleden saldırısından bu yana devam eden operasyonlara ABD askerlerinin katıldığı yönünde bir çok iddia ortaya atıldı. Ama kimse bu konuda konuşmuyor. Daha da geriye gidelim:

2002 yılında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği korkunç Cenin katliamına da ABD askerleri katılmıştı. O zamandan bu yana İsrail''in hemen bütün operasyonlarına ABD askeri uzmanları ve özel birlikleri de katılıyor. Irak işgali sonrası başlayan direnişe karşı iki ülke birlikte çalışıyor. İsrail özel birlikleri ve istihbaratı Irak''ta aydınları, akademisyenleri, siyasi ve dini liderleri öldürmekle kalmıyor, mezhep savaşını kışkırtan saldırıları da planlayıp uyguluyor. Aynı anda ABD özel birlikleri İsrail topraklarında yetiştiriliyor. Şehir savaşı ve gerilla savaşı eğitimi alanların bir kısmı Gazze ve Batı Şeria''daki özel operasyonlara katılıyor. ABD askeri uzmanları ile İsrailli subaylar aynı operasyonlarda görev alıyor. İki ülke arasındaki dayanışma sadece siyasi, diplomatik, ekonomik ve askeri yardımlarla sınırlı değil. İstihbarat ve operasyon birlikteliği uzun zamandan beri devam ediyor.

BM Güvenlik Konseyi''nde İsrail aleyhine hazırlanan kararı veto eden ABD''nin aynı zamanda o masum çocukların da katili olduğunu neden kimse söylemez? Kıyamet savaşı, ırkçılıkla karışık seçilmişlik düşüncesi ve talan kültürünün ürettiği çarpık zihniyet, bu coğrafyanın her köşesinde aynı cürümleri işliyor. Irak''ta ölen çocukların katili kimse, Filistin''de ölen çocukların katili de o! Cephe ortak, kurbanlar ortak. Kullanılan silahlar ortak, uygulanan yöntem ortak, acımasızlık ortak!

17 yıl önce
O çocukları kim öldürdü?
Gülelim biraz... Gündemden bıkanlar için!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü