|
Sınav sorularına dair

23 Haziran Cumartesi günü yapılan Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk sınavına katılan ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerine aşağıdaki sorular da soruldu.

Türkçe 4. Soru:

Millet olarak bizim; başı dik, huzur içinde ve hür yaşamamızda en büyük dayanağımız Mehmetçik''tir. Ona bu anlamlı sözcükle seslenirken uzun cümlelere ihtiyacımız yok. Yeryüzünde başka hangi millet, barışta vatanını ve milletini bekleyen; savaşta bu mukaddes varlıklar uğruna canını seve seve veren oğullarına böyle hitap etmiş veya edebilir?

Paragrafta Mehmetçik''le ilgili olarak yazarın hangi duygusundan söz edilemez?

A) Sevgi B) Özlem C) Övünç D) Beğenme

Metinde görülen noktalı virgüllerin kullanımı, hele ikincisi, doğru ve yerinde midir? Mehmetçik, burada olduğu gibi, ekleri kesme işaretiyle ayrılacak türden bir özel ad sayılır mı? Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük''te "Mehmetçik, -ği" imlâsını verdiğine göre, kelimeden sonra gelen ekleri apostrofla ayırmaya gerek olmamalı, değil mi? Türkçe Sözlük''te kelimenin tanığı olarak verilen cümle, Peyami Safa''nın imzasını taşıyan ilginç bir cümle: "Evvelâ o çok sevdiğim Mehmetçik adı, askere giden masum köylümüzün kahramanlığını değil, kimsesizliğini, garipliğini, saflığını hatıra getiriyor."

MEB sorusunda sözü edilenden ne kadar farklı bir Mehmetçik değil mi?

Soruda "bu mukaddes varlıklar" diye sözü edilen "vatan ve millet" olduğuna göre; oğullar da, onlara Mehmetçik adını veren anneler ve babalar da aynı milletin mensubu olduğuna göre, mukaddeslik konusunda bir karışıklık ortaya çıkmıyor mu?

Türkçe 20. sorunun A seçeneğinde yer alan cümle:

"Türkiye AET''ye girmekte ısrarlı görünüyor."

2001 yılının öğrencileri AET''yi, yani Avrupa Ekonomik Topluluğu''nu bilirler mi? Millî Eğitim Bakanlığı, bu cümleyi arşivinden çıkarmış olabilir ama günümüz çocuklarının gazete manşetlerinde, televizyon ekranlarında AB görmeye alıştıklarını hesaba katıp AET yerine, AB yazıverse olmaz mıydı?

Sosyal Bilgiler 11. Soru:

Aşağıdakilerden hangisi anayasamız için söylendiğinde yanlış olur?

A) Hukuki ve siyasi düzenlemeler getiren bir sözleşmedir.

B) Devletin otoritesini sınırlar.

C) Vatandaşların hak ve görevlerini belirler.

D) Yürürlüğe girebilmesi için TBMM''nde kabul edilmesi gerekir.

Kısaltmalarda harflerin okunacağını, eklerin de harflerin okunuşuna uygun olacağını sadece Türkçe dersi ilgilileri değil, Sosyal Bilgiler dersi sorumluları da bilmeli ve öylece uygulamalı değil mi? Doğru yazım "TBMM''de" olmalıydı. Bakanlık, öğrencilerden istediğini, kendisi yapmıyor, yapamıyor. Çok ayıp!

İçimden bir ses diyor ki, sınava katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu, bu soruda B seçeneğinin doğru yanıt olduğunu düşünmekten kendini alamamıştır.

Hayatın öğrettiği bilgi, kitapların ve öğretmenlerin bellettiği, gerçekliği ve geçerliliği kâğıt üzerinde ya da sınav salonunda kalmaya mahkûm bilgiyi unutturmuş; böylece zavallı öğrenciler, bir kez daha "yanılış" acısı tatmak zorunda kalmışlardır.

Sosyal Bilgiler''in 20. sorusu da, hem anlamı alt üst eden yazım yanlışlarıyla, hem de Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinde Mustafa Kemal''in "doğruluğu ve dürüstlüğü"nü test etmesi ile ilginç bir soruydu.

Bu testin işe yarayacağını sanmak, budalalık olacak. Yeni bir testi yapmalıyız artık.

23 yıl önce
Sınav sorularına dair
Kara dinlilerle milletin savaşı
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!