|
2021 yılı ihracatı ve ihracatın dinamikleri

Hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Söz konusu rakamlara göre Türkiye’nin 2021 yılındaki ihracat performansının oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki pandemi döneminin gölgesinde geçen yılın tamamında Türkiye kendi ihracat rekorunun üstüne çıkmayı başardı.

YIL GENELİNDE DIŞ TİCARET KARNESİ

2021 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı 225,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yıla oranla %32,9’luk bir artış anlamına geliyor. Diğer yandan ithalat ise %23,6 artarak 271,4 milyar dolara geldi. Böylelikle dış ticaret açığı bir önceki yıla göre %7,8 azalarak 45,9 milyar dolar oldu.

Benim en çok önemsediğim konuların başında ise ihracatın ithalatı karşılama oranı geliyor. Bu oran 2021 yılında %83,1’e yükseldi. Türkiye’nin son dönemdeki “cari fazla” stratejisi açısından bu son derece önemli bir veri.

SEKTÖRLERİN TOPLAM İHRACATTAKİ PAYI

Türkiye’de son dönemde sanayi üretimi tarafında çok iyi gelişmeler yaşanıyor. Bu durum aynı zamanda ihracata da yansıyor. Örneğin 2021 yılı genelindeki ihracatın 75,82’si tek başına sanayi sektöründen geliyor. Sanayi sektöründeki ihracatta başı “otomotiv endüstrisi” ve “çelik” alt grupları çekiyor.

İLLERE GÖRE İHRACAT RAKAMLARI

Son verilere göre ihracatı 1 milyar doları aşan il sayısı 21’e yükseldi. Bu rakam daha önce sadece 5 adetti. 2021 yılında 81 ilin tamamından ihracat yapılmış ve 78 ilde bir önceki yıla göre ihracatını artırmayı başarmış.

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 ili ise sırayla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, Manisa, Sakarya, Denizli ve Hatay. Diğer yandan İstanbul tek başına tüm Türkiye’nin ihracatının %40’ını gerçekleştirmiş.

2022’DE NE OLACAK?

İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 yılı ihracat hedefini şimdiden 250 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade etti. Hali hazırda dünyadaki tedarik zincirleri krizinden Türkiye 25 milyar dolarlık ilave bir ihracat rakamı elde etmeyi başardı. Önümüzdeki yıl bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz. Son olarak çok önemli olan bir veri daha var. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2021 yılında birim ihracat değeri %17 artarak 1,10 dolardan 1,29 dolara yükseldi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#ihracat
#Türkiye İhracatçılar Meclisi
2 yıl önce
2021 yılı ihracatı ve ihracatın dinamikleri
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle