|
Enflasyon Raporu’ndan yansıyanlar

Merkez Bankası yılda 4 kez enflasyona ilişkin beklentileri ve değerlendirmeleri içeren Enflasyon Raporu yayınlıyor. Bu raporların içerisinde hem cari yıl sonuna ilişkin beklentileri şekillendiren değişkenlerle ilgili bilgileri hem de sonrası için enflasyon trendine yönelik gelişmeleri görmek mümkün. Bu bakımdan söz konusu raporun beklentileri yönlendirmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.

BEKLENTİLER NE YÖNDE DEĞİŞTİ?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), cari yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etti. Böylelikle bir önceki raporda %60,4 olan yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi %65,2 olarak güncellenmiş oldu. Bu oran aynı zamanda Orta Vadeli Program’daki oranla aynı seviyeye işaret ediyor. Diğer yandan yine Merkez Bankası’nın düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki cari yıl sonu beklenti olan %67,78 oranı da yakınsanmış oldu.

TCMB son raporda gıda enflasyon tahminini de yukarı yönlü revize ederek %71,3’ten %75’e çıkardı. Ayrıca 2023 yıl sonu için tahminlerin de yukarı yönlü güncellendiğini gördük. Bir önceki raporda %19,2 olan beklenti bu rapor döneminde %22,3 oldu. TCMB’ye göre enflasyonda tek haneli oranı görmek için 2024’ün son çeyreğine kadar beklememiz gerekecek.

MALİYET BASKISI AZALIYOR MU?

TCMB’nin Enflasyon Raporu’nun içerisindeki önemli bölümlerden bir tanesi de maliyet baskısı ve eğilim göstergelerine ilişkin gözlemlerin olduğu kısım. TCMB’nin hesaplamalarına göre PMI endeksleri ve üretici fiyatları ana eğilim göstergeleri maliyet bazlı fiyat baskılarının sürmekle birlikte zayıflama eğiliminde olduğuna işaret ediyor.

Rapora göre doğalgaz dışındaki küresel emtia fiyatları ve uluslararası taşımacılık maliyetlerindeki düşüş belirginleşiyor. Ancak doğalgaz fiyatlarının jeopolitik risklere bağlı olarak yüksek seyretmesi ve bunun da özellikle yurtiçi enerji fiyatlarına yansıması üretici fiyatlarında daha olumlu bir görünümü sınırlıyor.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELERDEN HANGİ BULGULAR ELDE EDİLDİ?

TCMB’nin bir süreden bu yana reel sektör firmaları ile yüz yüze görüşmeler yaptığını biliyoruz. “Reel Sektöre İktisadi Mercek” adı verilen bu görüşmelerin bazı bulgularına yine Enflasyon Raporu’nun içerisinde bir bölüm ayrılmış.

Söz konusu bulgulara göre talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen özellikle ihracat bağlantılı firmaların yatırım iştahları devam ediyor. Küresel emtia fiyatlarındaki düşüşler maliyet baskısını zayıflatıyor ancak enerji maliyetlerindeki devam eden artış firmalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. İhracatçı firmalar AB ekonomisindeki olumsuzluklardan negatif etkilenmeye başlamış durumda. Örneğin AB’deki resesyon beklentilerine bağlı olarak bazı sektörlerdeki siparişlerde düşüşler var. Özellikle tekstil-hazır giyim tarafında yavaşlama yaygın olarak dile getiriliyor.

Rapor çok geniş ve kapsamlı. Bu bakımdan tamamı ile ilgili olarak bu köşede yorum yapma imkânımız yok. Ancak özetle belirtmek gerekirse; enflasyon tarafında önümüzdeki dönemin en önemli belirleyicileri enerji fiyatları ve resesyon beklentileri olacak.

#Enflasyon Raporu
#mekez bankası
#Doğalgaz
#Enerji
٪d سنوات قبل
Enflasyon Raporu’ndan yansıyanlar
Bu nasıl sevgi?!.. Nasıl taraftarlık?!..
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!