|
Pandemi sonrası makine-teçhizat yatırımları nasıl değişti?

Türkiye’nin son dönem büyüme kompozisyonunda ihracatın net katkısı daha belirgin bir hale gelmeye başladı. Elbette bu konuda pandemi sonrası dönemde imalat sanayiinin güçlenmesinin rolü büyük. Hatta son rakamlara bakarsak Türkiye’nin toplam ihracatının %95’ine yakınının imalat sanayiinden geldiğini görüyoruz. O halde bu konu oldukça önemli hale gelmiş durumda. Bu bakımdan biraz daha detaylı bir şekilde ele alınmasında fayda var. Ben de bugün bu amaçla TCMB tarafından yayınlanan bir ekonomi notundaki bilgiler ışığında sizlere bu konu hakkındaki son verileri iletiyorum.

BÜYÜME KOMPOZİSYONUNDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİLEŞENLERİN PAYI

Yukarıdaki başlık TCMB Uzmanları Mert Gökcü ve Abdullah Kazdal tarafından hazırlanan ekonomi notuna ait. TCMB’nin son dönemde Türkiye’nin büyüme kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı ile makine-teçhizat yatırımlarının gelişimini incelediği söz konusu çalışmada son derece önemli tespitler ve veriler var.

Çalışmanın bulgularına göre; pandemi sonrası dönemde Türkiye oldukça güçlü bir büyüme performansı sergilemiş ve bununla uyumlu olarak istihdamını da artırmayı başarmış. Diğer ülkelere nazaran büyüme oranlarını yüksek tutmayı başarırken büyümenin kompozisyonunda da sürdürülebilir bileşenlerin payını artırmış.

MAKİNE-TEÇHİZAT YATIRIMLARI

TCMB’nin söz konusu ekonomi notundaki bir diğer önemli tespit de ihracat ve makine-teçhizat yatırımları ile ilgili.

Çalışmanın bulgularına göre; Türkiye’nin pandemi sonrası dönemde üretim potansiyelini artıran makine-teçhizat yatırımları ile cari dengeyi destekleyen net ihracatının GSYİH içindeki toplam paylarının uzun dönem ortalamalarının üzerine çıkarmayı başardığı görülüyor.

İHRACAT YAPMA EĞİLİMİ ARTIYOR

Türkiye, pandemi döneminde uyguladığı ekonomi politikaları ile özellikle üretim ve ihracat tarafında pozitif ayrışmayı sağlayarak büyüme başarısı sağlayan nadir ülkelerden oldu. TCMB’nin ekonomi notundaki bilgilerin de ortaya koyduğu üzere Türkiye’deki firmaların pandemi sonrası dönemde ihracat yapma eğiliminin arttığı görülüyor. Aynı şekilde ihracat yapılan ürün ve ülke sayısında da belirgin bir artış var.

Pandemi sonrası dönemde artan ihracat yapma eğiliminin özellikle ihracatçı sektörlerde sanayi üretimini güçlendirmesi makine-teçhizat yatırımlarının da belirgin bir şekilde artmasını beraberinde getirdiğini gözlemliyoruz. Bu durumun büyüme kompozisyonundaki pozitif etkisinin orta vadede daha belirgin hissedileceğini öngörebiliriz.

#İhracat
#Ekonomi
#TCMB
#Makine-Teçhizat
1 yıl önce
Pandemi sonrası makine-teçhizat yatırımları nasıl değişti?
Turizm uğruna
Mermer atıklarının muhteşem geri dönüşümü
Tasarruf sandığı
ABD-Çin rekabetinde popülizm, korumacılık ve ulusal güvenlik
‘Şişman Kadın’ kim?