|
Sanayi üretimi ve enerji ile emtia maliyetleri

TÜİK Nisan ayına ilişkin Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı. Son verilere göre endeks yıllık bazda %10,8 artarken aylık bazda ise bir değişiklik olmadı.

ALT SEKTÖRLERDEKİ GELİŞMELER

Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre 2022 yılı Nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,4 ve imalat sanayii sektörü endeksi %11,9 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,4 azaldı.

Aylık bazda ise; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,4 ve imalat sanayii sektörü endeksi %0,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,3 azaldı.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin son dönem büyüme ve ihracat rakamlarında sanayi sektörünün rolü giderek artıyor. Özellikle istihdam tarafına sağladığı katkı takdire şayan. Bununla birlikte pandemi döneminde Türk sanayicileri küresel konjonktürü oldukça iyi değerlendirmeyi başardı. Ancak bu kadar kritik öneme sahip sektörün girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Son dönemde emtia fiyatlarındaki artış rekor seviyelere ulaşmış durumda. Bu konuyu 9 Haziran 2022 tarihli “Emtia Fiyatları ve Beklentiler” başlıklı yazımda yine bu köşede oldukça detaylı bir şekilde ele almıştım.

İlave olarak enerji maliyetleri de gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Tabii bir de Euro/Dolar paritesinin getirdiği riskler de var. Euro/Dolar paritesi düştükçe Türk sanayicisinin karlılığı azalıyor. Zira genel itibariyle hammadde ithalatı Dolar ile yapılırken ihracatın ağırlıklı olarak Euro cinsinden yapıldığı bir ekosistemimiz var.

FİNANSMANA ERİŞİMDE YAŞANANLAR

Son günlerde finansmana erişim noktasında bazı sanayicilerimizin bankalar ile ilgili şikâyeti artmış durumda. Bu konuda sanayicilerimizin; yıllık karı %707,8 artarak 34,9 milyar dolara ulaşan bankacılık sektöründen ülke ekonomisi için bu denli kritik olan sanayi sektörünü destekleyecek adımları atmalarını beklemeleri en doğal talep. Bankacılık sektörünün bu konuda taşın altına elini koyması gerekiyor.

#TÜİK
#Sanayi Üretim Endeksi
#Euro
2 yıl önce
Sanayi üretimi ve enerji ile emtia maliyetleri
Afganistan’daki temel problemlerin evveline ve ahirine mahsus kimi satır başları
Bağımsız Müslüman Türkiye’ye karşı “aynı safta” buluştular
Depreşmeler
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!