|
Kuyruklu yıldızlar

Yaklaşık 25 senedir iyi bir futbol seyircisiyim. Buna dayanarak bir tespit yapmak istiyorum. Futbolda büyük bir düşüş var. Oyun artık kitlendi, Astronomik rakamlara karşın, yıldız oyuncu sayısı günden güne düşüyor. Şimdi nedenlerine geçeyim.

Futbolu 1980 yılından itibaren şöyle bir irdeleyecek olursam, çok yönlü oyuncular izledik. Futbola Maradona''yla gözlerimi açanlardanım. Onun yeteneğinde bir oyuncu şu anada kadar gelmedi, geleceğini de sanmıyorum. Özellikle kaleci konusunda büyük bir sıkıntı var günümüz futbolunda. Şu anda en iyi kaleciler Oliver Kahn ve Buffon. Üçüncü bir isim için açıkçası zorlanıyorum.

Mesela bir Schumacher, Dino Zoff, Dasaev, Paff, Schmeichel, Higiuta kalitesinde bir kaleci var mı? Bir de beklere göz atalım. Günümüzün en iyi savunmacılarını sayarsak yine genç bir isim yok. Emektar Carlos, Cafu, Maldini yine başı çeker. Nerede o muz ortalar yapan Andreas Brehme, kapı gibi sağlam Gerets, buz gibi soğukkanlı Bergomi, Camacho, Ferrer..

Hele defansın göbeğinde oynayanlar. Real Madrid gibi bir devin yıldızlarını tam 27 kez ofsayta düşüren Franco Baresi acaba bir daha gelir mi? Real Madrid''te uzun yıllar ter döken Hierro, Barcelona''yı sırtlayan Nadal, füze gibi şutları olan Koeman, Tony Adams, Aguenthailer akla gelen ilk isimler.

Orta sahada tercihimiz çok. Tabii ki Zico. Onu izlemek ayrı bir zevkti. Platini, Boniek, Bakero, Michel, Donadoni, Savicevic, Boban, Detari, Micheal Laudrup, Ginola, Voller bu yıldızlardan birkaçı. Bunların içinde Mattaeus''u ayrı bir yere koyalım.

Bir de kanatlara göz atalım. Günümüzde en iyi sağ açık David Beckham gösteriliyor. En büyük paraları da o kazanıyor. Ama büyük yıldız George Best''in onun için “Sol ayağını kullanamıyor, iyi kafacı değil. Top çalamıyor. Adam geçemiyor ve çok gol atamıyor. Tüm bunların dışında iyi oyuncu” yorumuna katılmamak elde değil. Beckham''ı yine aynı görev bölgesinde oynayan bir Thomas Haesler''le kıyaslayabilir miyiz? Son olarak da golcülere bakalım. Sıradan bir oyuncu olan Rooney''in yıldız sayıldığı bir ortamda, geçmişe pek göz atmanın gereksiz olduğu bir gerçek. Ama şöyle bir hatırlayalım. Nokta vuruşlar yapan Van Basten, hırs küpü Stoichkov, attığı her golde estetik arayan Romario, taklacı Hugo Sanchez, Butregueno, Rummenige, Linekeer, Honess''i izlemek zevkti.

Bir Lampard, Scholes, Ballack, Rooney, Gattuso yıldız olarak adlandırılıyorsa, futbolda bir sıkıntı var demekir. 1992''de Danimarka anti bir oyun sergileyerek şampiyon olmuş herkesin tepkisini çekmişti. Futbolu güzelleşmesinde büyük rol oynayan John Cruyff, “Eğer Danimarka gibi takımlar artarsa, tribünler boşalır, futbol biter” diyordu. Ve dediği oldu, anti bir oyun sergileyen ve hiçbir yıldız oyuncusu olmayan Yunanistan Avrupa 2004''ü kazandı. Şu anda birçok oyuncu aynı standartta. Çok koşuyor, mücadele ediyorsan durumu kurtarırsın. Appiah gibi tekniği çok az bir oyuncuyu yere göğe koyamıyoruz. Appiah''ı yukarıda saydığım oyuncularla mukayese dahi edemem.. Çünkü Appiah bırakın bu futbolcularla aynı takıma oynamayı, onlarla bir kez olsun idmana dahi çıkamaz.

Klasik model oyuncu deyince ilk aklıma gelen isim Gravesen. Az kalsın G.Saray bu oyuncuyu yıldız diye alacaktı. Gravesen gibi renksiz ve takoz bir oyuncu, zaten kalitesi çok düşük olan Türkiye Ligi''ne acaba ne katabilirdi?

Bugünkü yıldızlar eski oyunculardan kat ve kat fazla kazanıyor ve çok büyük paralara transfer oluyorlar. Ama oyunları da o derece küçük. Bu yetenekleri sınırlı oyuncuların bollaşması futbolun seyirci kaybetmesindeki en büyük neden olsa gerek.

Ama günümüz oyununda eski yıldızlardan farklı bir oyuncu vardı, o da çok yakında jubile yaptı. O ne eskiydi, ne de yeni bence. Bir elektonik makina aksamındaydı. Tabii ki Zinedine Zidane. Sanırım onu eski ve yeni futbol seyircisi çok arayacak..

Sonuç olarak, ben ve benden öncekiler gerçek yıldızları izleme şansı bulabildi. Ülkemizde Ümit Özat, Semih, M.Yozgatlı, İbrahim Üzülmez, Nobre, Sabri, Cihan ve Ayhan gibi oyuncular yıldız olarak adlandırılıyorsa “Adi canım sende” derim. Yeni kuşak için üzülüyorum, çünkü böyle giderse kuyruklu yıldız izlemeye maalesef devam edecekler...

17 yıl önce
Kuyruklu yıldızlar
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle