|
Olimpiyat Stadı"nı Wembley yapalım

Bir asırdan fazladır oynanan futbol oyununda birçok yıldız gelip geçmiştir. Pele''sinden Beckenbauer''ine, Maradonası''ndan Zidane''ına kadar yüzlerce büyük yıldız bu büyülü oyunu en iyi şekilde sahaya yansıtarak tarihin altın sayfalarına ismini yazdırmıştır. İşte bu önemli oyuncuların maharetlerini sergiledikleri statlar da en az bu futbolcular kadar önemlidir. Bunların en başında Wembley Stadı geliyor. Bizler için Wembley dediğimizde tüylerimiz diken diken olmuyor değil.

Candan Tarhan''la İnönü Stadı''nda İngiltere''ye 8-0 kaybettikten sonra yaşananlar unutulabilir mi? Maçtan sonra İngiltere Milli Takımı''nın teknik sorumlusu Bobby Robson, “Çift haneli sayılara bile ulaşabilirdik” diye espri yapıyor, BBC spikeri ise “Maçı anlatırken, gol sayısını şaşırdım” diye dalgasını geçiyordu. Dönemin başbakanı Turgut Özal ise “Ben Semra Hanım''a söyledim. ''Maça gitme, üzülürsün'' dedim. ''Evde otursan daha iyi olur'' dedim. Yine de gitti ve üzüldü tabii” diyerek moral bozukluğunu dile getiriyordu. Cumhurbaşkanı Kenan Evren de tam kendisine yaraşır bir cümleyle özetliyordu duygularını: “Yine asabımı bozdular!”

Çiçeği burnunda teknik adam Mustafa Denizli''nin 3 yıl sonra yine oynadığımız İngiltere maçı öncesi “Wembley''e kazanmaya gidiyoruz” açıklamasıyla nasıl da havaya girmiştik. Ama yine hüsran oldu. 8-0''lık yenilgi sonrasında “Wembley''de sağnak yağış” başlıkları hafızalarımızda. Maalesef bu statta bir türlü gülemedik. 5-0''lar 4-0''lar tarih sayfalarında duruyor. En acısı tabii İngiltere''ye karşı tek gol dahi atamamış olmamız. Umarım İngiltere''yle en kısa zamanda Avrupa Şampiyonası veya Dünya Kupası elemelerinde aynı grupta yer alır, atacağımız golle badiresizliğimizi kırar, kara bulutları dağıtırız.

28 Nisan 1923''te Bolton Wandarers-West Ham United arasında oynanan Federasyon Kupası finaliyle açılışı yapılan Wembley Stadı, 7 Ekim 2000''de İngiltere''nin Almanya''ya 1-0 yenildiği maçla perdelerini kapatmıştı. Dietmar Hamann yaklaşık 40 metreden attığı frikik golüyle İngiltere''ye şok yaşatırken, statın yıkımı için ilk kazmayı da vurmuş oldu. 5 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Finali''ne evsahipliği yapan Wembley''deki son final 1992''de Barcelona''nın Sampdoria''yı uzatmada yenip kupayı aldığı maç olarak tarihe geçmişti. Yine son Federasyon Kupası final maçında ise Chelsea, Aston Villa''yı Roberto Di Matteo''nun golüyle yenerek kupaya uzanmıştı.

İngiltere için Wembley Stadı çok önemlidir. Milli maçların yanı sıra Federasyon Kupası ve Lig Kupası finalleri bu statta oynanır. Ve yine alt liglerde bir üst lige çıkmak için oynanan play-off mücadeleleri de Wembley''de yapılır. Wembley''in yıkılmasından sonra bir süredir bu organizasyonlar Galler''in Millennium Stadı''nda yapılıyordu. 125 kez İngiltere Milli Takımı formasını giyerek bir rekora imza atan Peter Shilton, Wembley Stadı''nda 58 kez maça çıkarak bu muhteşem stadın en çok keyfini süren oyuncu. Tabii ki 1966 Dünya Kupası''nda İngiltere''nin tartışmalı attığı gol sonrasında Almanya''yı finalde 4-2 yenerek ilk ve tek kazandığı en büyük kupa yine Wembley''de sahnelenmişti. Yeni yapılan Wembley Stadı için 762 milyon pound harcandı. Şu anda dünyanın en modern stadı olarak ifade ediliyor. Mayıs ayındaki Federasyon Kupası final maçıyla açılışı yapılacak. Bir İngiliz için Lig Şampiyonluğu''ndan daha çok Federasyon Kupası''nı kazanmak önemlidir. Bu nedenle Manchester United ve Chelsea şampiyonluktan çok Federasyon Kupası''nda finale uzanıp, Wembley Stadı''nın çimlerinde taraftarlarına kupayı armağan edip bu büyük onuru yaşamak istiyor.

''Biz de acaba Olimpiyat Stadı''na aynı duyguları yükleyebilir miyiz?'' diye düşünmüyor değilim. Sadece milli maçları ve kupa finallerini bu statta oynasak nasıl olurdu acaba? Yapıldığı günden beri sürekli kötülenen, atıl bir durumda olan ve insanların buz gibi baktığı Olimpiyat Stadı için sıcak bir hava esebilir mi?

Bence milli takımın sadece bir statta oynaması ve orayı evi olarak benimsemesi çok faydalı olur. Milli maçların oynanmasıyla birlikte bir anlam kazanacak bu stata çıkmak için oyuncular hem daha fazla gayret sarfeder, hem de stata alışmanın verdiği avantajı kullanabiliriz.

Federasyon, Olimpiyat Stadı''nı Türk futbolunun bir mihenk taşı yapması için fazla beklememeli. Merak etmeyin “Milli takım sadece İstanbul''da mı oynayacak?” tartışmaları olacak. Ama her bölgeden insanımızın bulunduğu İstanbul zaten Türkiye''yi temsil etmiyor mu?

17 yıl önce
Olimpiyat Stadı"nı Wembley yapalım
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”