|
Özak dönemi

Sn. Mehmet Ali Şahin''in devlet bakanlığı döneminde çıkarılan Özerk Spor Federasyonları kanun düzenlemesi, yeni bakan Sn. Faruk Özak döneminde Anayasa Mahkemesinden döndü. İptal gerekçesi Resmi Gazete''de yayımlandı.

Tüm özerk federasyonların ana statüleri (seçim tüzükleri) ve uymak zorunda oldukları GSGM çerçeve statüsü 18 Mart 2011 tarihi itibariyle hükümsüz sayılıyor. Yani her federasyonda yeni düzenle seçim var. Bu tarihe kadar bakan talimatıyla her Anastatü tek tek incelenerek, yeni görüşler alınarak, yoğun ve çok kapsamlı çalışma yapılması gerekiyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yunus Akgül imzası ile özerk federasyonlara özetle; “gerekçeli kararı okuyun ve çalıştayda değerlendirilmek üzere hazırlıklarınızı yapın” diye yazı göndermiş.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli incelikler var. 58 özerk federasyon varsa, bunun 58 kafadan 58 ses anlamına gelmemesi lazım. Unutulmasın ki, federasyonları ve organlarını seçimle göreve getiren ve her türlü kararları alan, bütçeyi onaylayan ve ibra eden genel kurullardır. Genel kurulları kim oluşturuyor? Kulüpler. İşi sadece mevcut federasyonların görüşlerine bırakırsanız, emin olun ki birçoğu “kendimizi yine seçtirecek bir çalışmayı kılıfına uyduralım” kurnazlığına başvuracaklardır. Bu bakımdan Sn. Bakan ve GSGM talimatıyla genel kurulları oluşturan ve oluşturacak tüm kulüplerin de bu ön çalışmaya katılımı istenmelidir. Konu TMOK dahil geniş kitlelere ulaştırılmalıdır. Çalıştay çalışan son süzgeçtir.

Zamanında çok yazdık çizdik. Anayasa Mahkemesi''nin İptal Kararında önemli mesajlar vardır. İptal öncesinde tüzel kişilik ile kamu tüzelkişiliği kavramları birbirine karıştırıldı. Spor kulüpleri Türk Medeni Kanununa (TMK) göre kurulmuş dernek statüsünde tüzel kişiliktir. Yine TMK 96. md''sine göre aynı amaç doğrultusunda en az 5 dernek bir araya gelse, federasyon kurabilir. Ancak burada kazanılan tüzel kişilikle, kanuna dayalı GSGM Ek Madde 9. ve Resmi Gazete yayımıyla verilmeye çalışılan “tüzel kişilik” birbirine karıştırılmasın. Özerk spor federasyonları yerinden yönetilen kamu tüzelkişiliğidir. Kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kurulur (AY md. 123). Aynı futbol federasyon''unda olduğu gibi.

Bu bakımdan en yüksek bütçeye sahip olan Güreş, Basketbol, Voleybol, Atletizm, Boks gibi federasyonlar için, 5.5.2009 yılında kabul edilen 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun gibi bir düzenlemeye gidilmelidir. İlgili federasyonun statüsü ve genel kurul iç tüzüğü olağan genel kurul kararından ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmelidir. Diğer küçük bütçeli Dans, İzcilik gibi özerk federasyonlar bir geçiş dönemine tabi tutulmalı. Bunun da kanunla düzenlenmesi gerektiğinden, GSGM sınırlayıcı ve tamamlayıcı düzenleme yetkisi ile Anayasa Mahkemesi''nin iptal etmediği kısımlarını gözeterek yeni bir yapılanmaya gitmelidir. Hatta fırsat gelmişken bazı federasyonların birbirine zarar veren isimlerinin dahi değişmesinin şimdi tam zamanıdır. Yani Sayın Bakan, Türk sporu için reform dönemi, sizin görev döneminize rast geldi. Ne mutlu size. Tabi oldu bitti olmazsa..

14 yıl önce
Özak dönemi
Dijital emperyalizm çağı: Ağ’lardan icat kaoslar ve Mutlak Sahte’nin zaferi!
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..