|
Çok şükür CHP"nin bozabileceği bir bütçe var!

2011 merkezi bütçe uzun yıllar sonra fazla verince CHP bundan aldığı cesaretle hızla popülist politikalarının ilkini kamuoyuna aktarmaya başladı.

Düne kadar insanlara verilen yardımı sadaka diye insanları tembelliğe alıştırıyor diyen CHP, sonunda gele gele aynı noktaya başka şekilde gelmiş oldu. Yardımı ayni değil nakdi yapacak.

Her sorun için arkadaşlar çalışıyor dendi, raporlar hazırlanıyor açıklanacak dendi ve gerçekten beklediğimize değecek bir ekonomi programı ile hem kamuoyunun hem de iktidarın karşısına alternatif bir ekonomi veya sosyal bir yenilik getirmesini bekledik. Olmadı…

Ama yine de şunu aktarmakta fayda var; iyi kötü hiç olmazsa ekonomik bir konuda Kılıçdaroğlu''ndan ilk defa somut bir şey duyduk. Bu açıdan iyi bir gelişme.

Ancak içeriğe baktığımız zaman gerçekten yıllarca üniversite amfilerinde ders vermekle pratik ekonomi politikası geliştirmek çok farklıymış, hocalarımız sayesinde bizde öğrenmiş olduk.

Üzülerek ifade etmeliyim ki bir orta öğretim öğrencisinin tek sayfalık matematik sınav kağıdını ancak dolduracak bir içerikle hazırlanmış bir formülasyonla karşı karşıya kaldık. Yine de bunu söylerken en azından iki anahtar vadeden yaklaşımdan daha doyurucu olduğunu aktarmalıyım.

Gerçekten tam bir hayal kırıklığı yaşıyor insan. Formül çok basit, elimizde doğruluğu yanlışlığı bir yana 13 milyon yoksul var. Bunları çocuklara, kadınlara, yaşlılara vs. böl, sonra aşağıdan yukarıya 600 TL''den başlayarak 1200 TL''ye kadar yardım dağıt. 13 milyonu 600 ile 1200 arasında basit ortalama ile çarp lazım olan parayı bul. Bundan AK Parti''nin yardımını çıkar elde kalır 8 milyar TL. Onu bulmak zaten sorun değil, işte iktidarın yolu!

Programa göre sorun olmayan kaynak nerede; bütçenin içinde. Yani ek kaynak bulmak yok, bütçeden aktarmalar yapacak. Yılların ekonomik sorunlarını kaldıran, bütçe fazlası vermeyi başaran iktidarın bu basit aktarmayı yapacak aklı yok, bir tek bu programı hazırlayan arkadaşların aklı var öyle mi?

Başta iki anahtar vadeden programdan iyi hesap dedik ama aynı zamanda Devlet Bahçeli''nin iktidar formülünü açıklamaktan da kötü bir hesap değil. Sadece sonuçlar aynı, elinizde batık bir bütçe kalır, kapınızda da IMF o kadar.

Son olarak muhalefeti bir yere kadar anlamak mümkün. Sonuçlarına bakmadan iktidar olma hırsı onların her tür politikayı denemelerini gerektirebilir. Ancak iktidarın paradan altı sıfır atmaktan IMF''siz yola devam etmeye, eğitim, sağlık politikaları konusundaki yaklaşımlarına kadar tüm politikalarında kaynaktı, bütçeydi, yabancı yatırımcı endişesiydi gündeme getirenlerin bunu alkışlamasını anlamadım; bunu söylemeden geçmeyeyim!

13 yıl önce
Çok şükür CHP"nin bozabileceği bir bütçe var!
Gündelik hayattan sahneler/Vaziyet mi vasiyet mi?*
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler