|
General sopa gösterdi piyasalar sert düştü
Hasta yatağından doğrulacak gücü kendinde bulamayan piyasalar, bu kez de GM kabusuyla sarsıldı. Otomotivin General''i, “Batabilirim” deyince dolar 1,75 liraya fırladı, borsa yüzde 4''e yakın çakıldı

Küresel fırtına yeni bir aşamaya geçerken, piyasalar bir kez daha panik denizinin ortasında dev dalgalara teslim oldu. Dünün gündemine damga vuran açıklama General Motors''tan (GM) geldi. GM, eğer yeni bir kaynak sağlayamazsa iflasını açıklayacağını duyurdu. Dünyanın otomotiv imparatorluğu olarak tanımlanan GM, ABD Sermaye Piyasası Kurulu''na (SEC) sunduğu raporda geleceğinin, hükümetten kredi almayı hak etmek için şubat ayında sunduğu faaliyetlerini sürdürebilme planını başarıyla uygulamasına bağlı olduğu vurgulandı. Raporda "Başarısız olursak artan kaygılarla devam edemeyebiliriz, iflas başvurusunda bulunarak rahatlama yolunu seçebiliriz" denildi.

BORSALAR KAN GÖLÜNDE YÜZÜYOR!

General Motors ABD otomotiv sektöründe 260 bin kişi istihdam ediliyor. Bu rakama yan sanayide çalışanlar da eklenince, rakam 1 milyon kişiye ulaşıyor.

General Motors''a yönelik endişeler uzun süredir küresel piyasalara karabasanlar yaşatıyordu. Bu açıklama sonrasında para piyasaları karıştı. Borsalar kan gölüne döndü. Bin doları test eden altın 910 dolara kadar geriledi. Kurlardaki hareket ise baş döndürücü boyuta ulaştı. Dolar TL karşısında yeni bir tarihi zirve oluştururken, TL, dolar karşısında en çok değer yitiren para birimleri arasına girdi. Polonya ve Macar para birimleri karşısında yüzde 2''nin üzerinde değer kazandı. ECB''nin faiz kararı öncesinde avro da dolar karşısında düşerek 1,2550''ye indi.

BUNDAN SONRA DOLARI OLAN SATSIN

"ABD''den gelen haber nedeniyle dolarda hızlı bir yükseliş yaşandı" diyen Akbank Hazine Türev Ürünler Bölümü Yöneticisi Yusuf Ayan, Obama''nın yeni açıklamalarınin piyasaları tatmin etmesi durumunda doların yeniden değer kaybedeceğini düşünüyor. Doların seyrinin tamamen Amerika''dan gelecek haberlere bağlı olduğunu söyleyen Ayan, mevcut fiyat seviyeleri etrafında dolar alınamayacağını vurguluyor. "Dolarda 1,75 seviyesi şu anda kırılmış durumda" diyen Ayan sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu noktadan sonra dövize girmenin mantıklı olacağını düşünmüyorum. Kur 1,60 seviyesinde olsaydı yatırım yapılabilirdi. Fakat bu noktada pek pek akıl karı değil. Elinde dolar olanların satmaları gerektiğini düşünüyorum."

HİSSE SENETLERİ CAZİP HALE GELDİ

GM''nin iflasına yönelik ihtimaller artınca hisse senedi piyasalarında sert satışlar yaşandı. İstanbul Borsası günü 3.78 kayıpla kapatırken, Avrupa borsalarındaki ortalama kayıp ise yüzde 5''i buldu. Borsadaki düşüşün GM açıklamasının yanında Avrupa''daki bankaların problemli kredilerinin oldukça yüksek oluşundan etkilendiğini anlatan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, önümüzdeki günlerde 1000-1500 puanlık bir satış dalgasının ihtimaller dahilinde bulunduğuna dikkat çekti. FED Eski Araştırma Koordinatörü Erkin Şahinöz ise fiyatların düştüğü bugünlerde borsaya yatırım yapmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: Yatırımcıların İMKB''ye 21-22 bin seviyelerinden girmesini öneriyorum. Uzun vadeli düşünen (En az 1,5 yıl) yatırımcıların bu seviyelerden büyük hisselere girmesi son derece mantıklı."

Bu seviyeden dolar alınır mı?
Dolar:
Görüşüne başvurduğumuz uzmanların hiçbiri mevcut fiyat seviyelerinden yeni dolar alımına sıcak bakmıyor. 1,75-1,80 seviyelerinin satış için uygun seviyeler olduğunu söyleyen analistler ayrıca dolarda 1,80 seviyesinin üzerinde uzun süre kalınamayacağı görüşünü taşıyorlar.
Borsa:
Uzmanlar, borsada 21-22 binli seviyelerin alım için fırsat seviyeleri olduğu görüşünde hem fikir. Uzmanlar, bu seviyelerden İMKB-30 olarak adlandırılan büyük holding ve bankaların hisselerinde yapılacak alımların uzun vadede ciddi getiriler sağlayacağını düşünüyor.
Altın:
Küresel kaos ortamının güvenli limanı olarak anılan altın bin dolar direncini bu kez geçmeyi başaramadı. Kısa vadede elinde altın bulunan yatırımcıların 1000 dolar seviyelerine yaklaşılması durumunda ellerindeki altınları bozdurmaları öneriliyor. Uzmanlar, yeni alım için ise 900-910 dolar seviyesinin beklenmesi gerektiğini söylüyorlar.
15 yıl önce
General sopa gösterdi piyasalar sert düştü
Görev, ahlâk, çaba, erdem
Kim savaşacak?
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı