|
"Gerilim lobisi"nin son umudu bitti

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, “fısıltılar”ın fazlaca üretildiği Ankara günlerini yaşıyoruz. Köşk seçimi ile ilgili süreci özellikle ''demokrasi dışı'' bir ''kuşatılmışlık hali'' içinde gösterme gayreti içinde olanlar, her toplantıdan, her konuşmadan bu yönde bir ''mesaj'' çıkarmaya çalışıyorlar.

Günlerce, MGK toplantısının 10 Nisan''a alınması tartışıldı, buradan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda önemli mesajlar çıkacağı fısıltıları yayıldı. Oysa MGK''nın gündemi belliydi ve bu tür beklentiler tamamen ''gerginlik'' üretmeye dönük fısıltılardı. Nitekim, MGK toplantısı yapılıp bitti ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ''C''si bile konuşulmadı.

Son iki üç gündür de, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt''ın basın toplantısıyla ilgili ''fısıltılar'' köpürtülüyor. Ve çok açık bir şekilde, Çankaya seçimlerinin önüne fısıltılarla bir ''korku duvarı'' oluşturulmaya çalışılıyor.

Ancak kabul etmek gerekiyor ki, Türkiye Cumhuriyeti''nin Cumhurbaşkanı fısıltılarla seçilmiyor. Anayasal, yasal kuralları ve demokratik çerçevesi bellidir. Nitekim Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt cumhurbaşkanlığı seçiminde, “Karar bizim değil, Meclis''indir” diyerek TSK''nın parlamenter sistemle ilgili duruşunu çok açık bir şekilde ortaya koymuş oldu.

Büyükanıt''ın sözleri, başta CHP lideri Deniz Baykal olmak üzere cumhurbaşkanlığı seçiminde bütün umutlarını askere bağlamış olan bazı kesimleri hayal kırıklığına uğratacak ama, cumhurbaşkanını belirleyecek tek makam Türkiye Büyük Millet Meclisi''dir. Kısacası, ''gerilim lobisi''nin son umudu da bitmiş oldu.

Büyükanıt''ın cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili sözleri aynen şöyle: “Cumhuriyetin temel değerlerine, laik ve demokratik sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı, ama sözde değil özde bağlı bir cumhurbaşkanının seçileceğine inancımı belirtmek istiyorum. Bunu umut ediyorum.

Tabiî ki cumhurbaşkanının yasal mevzuatını biliyoruz, nasıl seçilir biliyoruz.

Hem vatandaş hem TSK''nın bir personeli olarak cumhuriyetin değerlerine sahip birisinin seçileceğini umut ediyoruz. Karar bizim değil Meclis''indir. zaten hukuken de herhangi bir hakka sahip değilim.”

Şimdi muhtemelen bazıları Yaşar Büyükanıt''ın, “Cumhuriyet''in temel değerleri” ile ilgili ifadelerinden heyecanlanıp, “İşte Genelkurmay Başkanı cumhurbaşkanının tarifini yaptı” diyerek konuyu başka istikamete taşımaya çalışacaklardır.

Oysa hepimiz biliyoruz ki, seçilecek cumhurbaşkanının Cumhuriyet''in ''temel değerleri''ne bağlı olması konusunda zaten kimsenin bir itirazı yok. Tıpkı, Türkiye Cumhuriyet Başbakanı''nın aynı değerlere bağlı olması gerektiği gibi…

Kaldı ki 4.5 yıldır iktidarda bulunan AK Parti hükümetinin Cumhuriyet''in ''temel değerleri'' konusundaki yaklaşımı ve icraatları ortadadır. Yani, şimdi kimse çıkıp, “Bu iktidarın rejimi sıkıntıya sokacak şu tür icraatları vardır” gibi bir iddiada bulunabilir mi?

17 yıl önce
"Gerilim lobisi"nin son umudu bitti
PKK başarılı olamaz, ya devlet?
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır
Randevu sistemi, kamu iletişimi ve ötesi